Mile Ćulibrk
Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj Olimpije

Vežnaver
Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala milijone, jih je Vežnaver takoj nakazal naprej

njena.si
njena.si njena.si
Kulinarika
 

Poznate črni riž?

8. 2. 2023; 01.00
Avtor: A.K.
črni riž

črni riž foto: Dreamstime

Od časa do časa namesto belega raje skuhajte črnega.

Črni riž postaja vedno bolj priljubljen, kajti vedno več ljudi ve in se zaveda, da vsebuje veliko antioksidantov ter ima odlično hranilno vrednost. Znan je tudi pod svojima drugima imenoma »cesarjev riž« in »prepovedan riž«. Nekoč je bil namreč rezerviran le za kitajskega cesarja in prepovedan vsem drugim, saj so se Kitajci že dolgo nazaj zavedali, da zagotavlja zdravje in dolgo življenje. 

Je srednjezrnati riž brez glutena, ima črnovijoličen odtenek in nekoliko sladek okus. Bogat je z antocianini, antioksidantnimi pigmenti, ki rižu dajejo specifično barvo. Isti antioksidant je odgovoren tudi za barvo jajčevcev, borovnic, jagod acai, grozdja, vijolično koruzo, vijolično cvetačo in rdečo pomarančo. Vsebuje zelo veliko beljakovin in železa, kar še posebej ceni prav kitajska medicina. Črni riž je odličen tudi za vzdrževanje zdravega holesterola, medtem ko slabega znižuje. Je pa tudi odličen za ljudi, ki trpijo za celiakijo, saj ne vsebuje glutena. Študije pravijo, da zdravo prehranjevanje in uživanje črnega riža zaradi antioksidantov varuje pred rakom in srčnimi boleznimi. Pomagal naj bi tudi pri vzdrževanju krvnega sladkorja in blokiral absorpcijo holesterola. Svetuje se uživanje črnega riža tudi za zdrave oči, saj vsebuje lutein in zeaksantin, ki sta ključna antioksidanta za zdrave oči. 

Večina pridelanega riža ima bela zrna, črna barva črnega riža pa je posledica genske mutacije. Japonski raziskovalci so ugotovili, da gre za spremembo v genu, ki nadzoruje antocian, saj ta spremeni njegovo barvo. Ta mutacija se je pojavila v podvrsti riža, zato danes poznamo več oblik, barv in okusov riža. 

Črni riž s kokosovim mlekom in sadjem foto: dreamstime

Črni riž se ne goji tako enostavno kot druge vrste riža, poleg tega je tudi pridelka veliko manj kot drugih vrst, zato je nekoliko dražji, a ne smemo pozabiti, da je tudi bolj zdrav. Ima tudi veliko več vlaknin in beljakovin kot rdeči, rjavi ali beli riž. Pol skodelice kuhanega črnega riža vsebuje 160 kalorij, 1,5 grama maščob, 34 gramov ogljikovih hidratov, 2 grama vlaknin in 5 gramov beljakovin. Razlika v trajanju kuhanja je približno 10 minut, beli riž se kuha do 10 minut manj kot črni. 

Kako kuhamo črni riž?

Kot pri večini žit ima namakanje kar nekaj prednosti za naše zdravje. Čeprav namakanje ni obvezno, je priporočljivo, saj na ta način odstranimo nekatere naravne fitinske kisline, ki zavirajo absorpcijo mineralov in razgradnjo nekaterih težje prebavljivih beljakovin. Poleg tega z namakanjem skrajšamo čas kuhanja. 

Skodelico riža prelijte s tremi skodelicami hladne vode in ga pustite v vodi čez noč. Če pa ga ne boste namakali, bo čas kuhanja nekoliko daljši. V obeh primerih priporočamo, da ga pred kuhanjem splaknete pod hladno vodo. 
Skodelici črnega riža dodajte dve skodelici vode in ščepec soli, nato počakajte, da zavre, zmanjšajte ogenj in pustite, da se riž zmehča in rahlo odpre. Če ste riž prej namakali, naj se kuha od 20 do 25 minut, v nasprotnem primeru pa od 50 do 60 minut. S skodelico črnega riža po kuhanju dobite približno količino treh skodelic riža. 

Priloga »prepovedani riž«
Sestavine za 4 osebe:
-  skodelica črnega riža
-  2 skodelici vode
-  ščepec soli


Priprava:
Po eni noči namakanja črni riž splaknite pod mrzlo vodo. Nato v lonec stresite riž, dodajte dve skodelici vode in posolite. Ko zavre, znižajte ogenj na minimum, pokrijte lonec in pustite, da se kuha približno 20 do 25 minut. 

prejšnji članek
Zimska nega za razpokano kožo na rokah
Moda&Lepota
Zimska nega za razpokano kožo na rokah
naslednji članek
Se bo Ivana Šundov vrnila na televizijo?
Svet slavnih
Se bo Ivana Šundov vrnila na televizijo?