Kulinarika
 

Slasten recept: Žirafa rulada

4. 3. 2023; 13.00
Avtor: Lara Jelen / revija Jana
sladkih5

Rolada žirafa foto: Shutterstock

Prijateljica me je pred kratkim povabila na najbolj rahlo, okusno in privlačno rulado, kar bi si jih lahko zamislila. Seveda sem nemudoma izprosila recept, saj je to eden tistih, ki jih zagotovo želiš imeti kot asa v rokavu ob naslednji priložnosti za sladkanje z domačimi dobrotami.

Sestavine

  • 10 jajc (beljake in rumenjake ločimo)
  • 1 ščep soli
  • 15 g vaniljevega sladkorja
  • 220 g sladkorja
  • 100 g olja
  • 100 ml mleka (sobna temperatura)
  • 190 g moke
  • 5 g pecilnega
  • 90 g kakava
  • 60 ml vroče vode

KREMA

  • 100 ml smetane s 30 odstotki maščobe
  • 10 g vaniljevega sladkorja
  • 20 g sladkorja v prahu
  • 150 g kremnega sira (maskarpone)

Priprava

1. Beljakom dodamo 15 gramov vaniljevega sladkorja, ščep soli in 110 g sladkorja (polovico natehtanega). Stepemo v sneg.

2. Rumenjakom dodamo drugo polovico sladkorja (110 g) in zmešamo v kremno zmes (približno 5 minut). Nato dodamo olje, moko, mleko in pecilni. V to maso postopoma vmešamo beljake. Nekaj malega mase vzamemo stran, da bomo lahko z njo povrhu narisali vzorec žirafe, v preostalo maso primešamo še kakav, ki smo ga zmešali v 60 ml mlačne vode.

3. Maso damo na peki papir v pekač velikosti 37 x 25 cm. Povrh s svetlo maso, ki smo si jo prihranili, zarišemo (pomagajmo si z vrečko za dekoriranje) linije, s katerimi ustvarimo asimetrične temne kroge, ki bodo spominjali na žirafji vzorec.

4. Pečemo 25 minut na 170 stopinjah Celzija.

5. Vroče testo zvrnemo na peki papir. Odrežemo 1 cm roba, nato 2 cm od roba zarežemo linijo (vendar ne prerežemo testa!) – sem bomo kasneje nadevali kremo. Testo takoj zatem nežno prepognemo oziroma zvijemo v rulado in damo hladit za 2 uri.

6. Vmes pripravimo kremo (zmešamo vse sestavine) in jo, ko je rulada hladna, vbrizgamo v prej zarezano režo. Rulado nazaj zvijemo, obrnemo, da bo krema in del, kjer se testo stika skupaj, na dnu ter povabimo svoje najdražje na poslastico.

Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 9, 28. 02. 2023. Spletna izdaja je na voljo TUKAJ.

Vabljeni k branju nove številke revije Jana. foto: revija Jana

prejšnji članek
Zaskrbljujoče: Debelost prebivalstva narašča
Zdravje
Zaskrbljujoče: Debelost prebivalstva narašča
naslednji članek
Tako nadarjen je sin Nine Ivanič
Kultura
Tako nadarjen je sin Nine Ivanič
#obraziavenija
obraziavenija

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.