Kulinarika
 

Kako postane brstični ohrovt zvezda kosila?

11. 3. 2023; 13.00
Avtor: Lara Jelen
Puranji trakci z brstičnim ohrovtom

Puranji trakci z brstičnim ohrovtom foto: Profimedia

Če brstičnega ohrovta nimate radi, ga najverjetneje še niste pripravili v njegovi najboljši različici. Izvolite nekaj slastnih receptov ...

Pri brstičnem ohrovtu je navadno tako, da ga ali obožuješ ali pa ne želiš niti blizu svojega krožnika. Ampak trdno verjamemo, da lahko vzljubimo vsako zelenjavo, če jo le poizkusimo v pravi jedi.

Gratinirane testenine z brstičnim ohrovtom

Sestavine

300 g testenin

400 g brstičnega ohrovta

200 g kakovostne šunke v kosu

maščoba za pekač

100 g naribanega sira (edamec)

3 jajca

200 ml mleka

sol

poper

Priprava

1. Testenine skuhajte po navodilih na embalaži. Brstični ohrovt kuhajte v osoljeni vodi približno 5 minut. Nato ga takoj sperite s hladno vodo. Šunko narežite na kocke. V namaščen pekač stresite kuhane testenine, dodajte brstični ohrovt in šunko ter premešajte.

2. V skledo dajte sir, jajca, mleko, sol in poper ter vse skupaj dobro premešajte. S tem prelijte testenine in približno 30 minut pecite v pečici na 180 °C.

NAMIG

Brstični ohrovt vsebuje indol, ki naj bi zmanjševal vnetje in nalaganje maščob.

Gratinirane testenine z brstičnim ohrovtom foto: Profimedia

Juha iz brstičnega ohrovta

Sestavine

500 g brstičnega ohrovta

40 g masla

80 g čebule

½ žličke zdrobljene kumine

1 žlička posušenega majarona

50 ml belega vina

750 ml zelenjavne juhe

sol

sveže mlet poper

200 ml kisle smetane + za postrežbo

Priprava

1. Očistite brstični ohrovt in ga dobro operite. Nekaj listov odlomite in pustite za okras, preostale brstične ohrovte narežite na manjše kose ali vsaj na polovičke.

2. V ponvi raztopite maslo in na njem prepražite na drobno sesekljano čebulo. Nato dodajte narezan ohrovt in vse skupaj dušite približno 5 minut.

3. Dodajte kumino in majaron, zalijte z vinom in pustite, da izhlapi. Nato prilijte juho (uporabite lahko tudi kar zelenjavno jušno kocko) in zavrite. Kuhajte približno 10 minut.

4. Juho zmeljite do gladkega, začinite s soljo in poprom. Prilijte smetano in zavrite. Postrezite s kupčkom kisle smetane in nekaj lističi ohrovta.

Juha iz brstičnega ohrovta foto: Profimedia

Puranji trakci z brstičnim ohrovtom

Sestavine

800 g puranjih prsi

2 žlički začimb za perutnino

100 g modrega sira (gorgonzola)

150 g maskarponeja

6 žlic mleka

2 šalotki

600 g brstičnega ohrovta

6 žlic olja

sol

180 ml zelenjavne juhe

80 ml smetane

mleta rdeča paprika

Priprava

1. Puranje prsi sperete, posušite in narežite na trakove. Začinite z začimbami, premešajte in pustite kratek čas počivati.


2. Brstični ohrovt očistite in večje prepolovite. Modri ​​sir zdrobite v skledo, dodajte maskarpone in vse pretlačite z vilicami. Dodajte mleko in premešajte z metlico. Šalotko olupite in na drobno sesekljajte.

3. V ponvi segrejte 4 žlice olja in na njem prepražite šalotko. Dodajte ohrovt, ga na kratko prepražite in solite. Prelijte z juho, pokrijte in dušite približno 10 minut. Nato vmešajte mešanico sira in kuhajte še 4 minute.

4. Pripravljeno meso popecite na preostalem olju. Dodajte ga ohrovtu in zalijte s smetano. Previdno premešajte in še malo dušite. Začinite s soljo in sveče zmletim poprom. Primerna priloga so testenine ali kruh.

Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 10, 7. 03. 2023.

prejšnji članek
Mikaela Shiffrin: največja med največjimi
Svet slavnih
Mikaela Shiffrin: največja med največjimi
naslednji članek
MasterChef: Za Marka usodni osnovni recepti
Resničnostni šovi
MasterChef: Za Marka usodni osnovni recepti

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.