Puranji trakci z brstičnim ohrovtom foto: Profimedia
Pri brstičnem ohrovtu je navadno tako, da ga ali obožuješ ali pa ne želiš niti blizu svojega krožnika. Ampak trdno verjamemo, da lahko vzljubimo vsako zelenjavo, če jo le poizkusimo v pravi jedi.
Gratinirane testenine z brstičnim ohrovtom
Sestavine
300 g testenin
400 g brstičnega ohrovta
200 g kakovostne šunke v kosu
maščoba za pekač
100 g naribanega sira (edamec)
3 jajca
200 ml mleka
sol
poper
Priprava
1. Testenine skuhajte po navodilih na embalaži. Brstični ohrovt kuhajte v osoljeni vodi približno 5 minut. Nato ga takoj sperite s hladno vodo. Šunko narežite na kocke. V namaščen pekač stresite kuhane testenine, dodajte brstični ohrovt in šunko ter premešajte.
2. V skledo dajte sir, jajca, mleko, sol in poper ter vse skupaj dobro premešajte. S tem prelijte testenine in približno 30 minut pecite v pečici na 180 °C.
NAMIG
Brstični ohrovt vsebuje indol, ki naj bi zmanjševal vnetje in nalaganje maščob.
Juha iz brstičnega ohrovta
Sestavine
500 g brstičnega ohrovta
40 g masla
80 g čebule
½ žličke zdrobljene kumine
1 žlička posušenega majarona
50 ml belega vina
750 ml zelenjavne juhe
sol
sveže mlet poper
200 ml kisle smetane + za postrežbo
Priprava
1. Očistite brstični ohrovt in ga dobro operite. Nekaj listov odlomite in pustite za okras, preostale brstične ohrovte narežite na manjše kose ali vsaj na polovičke.
2. V ponvi raztopite maslo in na njem prepražite na drobno sesekljano čebulo. Nato dodajte narezan ohrovt in vse skupaj dušite približno 5 minut.
3. Dodajte kumino in majaron, zalijte z vinom in pustite, da izhlapi. Nato prilijte juho (uporabite lahko tudi kar zelenjavno jušno kocko) in zavrite. Kuhajte približno 10 minut.
4. Juho zmeljite do gladkega, začinite s soljo in poprom. Prilijte smetano in zavrite. Postrezite s kupčkom kisle smetane in nekaj lističi ohrovta.
Puranji trakci z brstičnim ohrovtom
Sestavine
800 g puranjih prsi
2 žlički začimb za perutnino
100 g modrega sira (gorgonzola)
150 g maskarponeja
6 žlic mleka
2 šalotki
600 g brstičnega ohrovta
6 žlic olja
sol
180 ml zelenjavne juhe
80 ml smetane
mleta rdeča paprika
Priprava
1. Puranje prsi sperete, posušite in narežite na trakove. Začinite z začimbami, premešajte in pustite kratek čas počivati.
2. Brstični ohrovt očistite in večje prepolovite. Modri sir zdrobite v skledo, dodajte maskarpone in vse pretlačite z vilicami. Dodajte mleko in premešajte z metlico. Šalotko olupite in na drobno sesekljajte.
3. V ponvi segrejte 4 žlice olja in na njem prepražite šalotko. Dodajte ohrovt, ga na kratko prepražite in solite. Prelijte z juho, pokrijte in dušite približno 10 minut. Nato vmešajte mešanico sira in kuhajte še 4 minute.
4. Pripravljeno meso popecite na preostalem olju. Dodajte ga ohrovtu in zalijte s smetano. Previdno premešajte in še malo dušite. Začinite s soljo in sveče zmletim poprom. Primerna priloga so testenine ali kruh.
Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 10, 7. 03. 2023.
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.