kranj, prometna-nesreča, avtobus
Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju trčil v kolesarko

gašper bedenčič
Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi številko osumljenega pobiralca provizij

njena.si
njena.si njena.si
Kulinarika
 

Izboljšajte okuse z zeliščnim maslom, testenine pripravite z domačim pestom

21. 5. 2023; 01.00
Avtor: Zoran Franc
sveža zelišča

Sveža zelišča shranjujemo v kozarcu vode, najbolje v vratih hladilnika. foto: Dreamstime

Tudi zelišča so se že prebudila iz zimskega spanja ter začela bujno poganjati nove listke in stebelca proti soncu. Še preden pa bodo v izobilju, vam ponujamo nekaj koristnih nasvetov, kako jih lahko uporabite.

Drobnjak je že veselo pognal svoja stebelca, tudi bazilika že pridno tvori nove listke, ne pozabimo pa na čemaž, ki se v izobilju bohoti po gozdovih, rožmarin, pelin in druga zelišča. Svežih vseh hkrati ne moremo porabiti, lahko pa jih uporabimo v domiselnih jedeh.

ZELIŠČNO MASLO

Izboljšajte jedi z domačim zeliščnim maslom, privoščite si ga tudi za zajtrk. Za pripravo boste potrebovali vsaj 150 gramov masla ali kokosovega olja, pest čemaža, bazilike, žličko rožmarinovih listov, dve žlici drobnjaka in eno limono. Priprava: maslo pustite stati vsaj eno uro na sobni temperaturi, da se zmehča do popolne mazljivosti, nato ga stresite v skledo in pregnetite. Zelišča operite in osušite s papirnato brisačo, iz limone izžemite sok. Zelišča na drobno sesekljajte. V skledo z maslom najprej vlijte limonin sok, premešajte in dodajte še sesekljane začimbe. Mešajte, dokler se začimbe enakomerno ne razporedijo. Potem mešanico razporedite na dva sloja plastične folije za živila in previdno valjajte, da nastane štručka. Na obeh koncih folijo tesno zavijte in vse skupaj ovijte še v aluminijasto folijo ter shranite v hladilnik vsaj za tri ure.

PESTO

Pripravite odličen pesto, ki bo hitra pomoč, kadar se boste lačni vračali iz službe. Za pripravo uporabite baziliko, čemaž, meto, peteršilj, koriander in druga zelišča, ki jih imate radi. Nič ne bo narobe tudi, če jih pomešate. Preizkusite še sivko, rukolo, zeleno …  Za pripravo potrebujete vsaj 120 gramov svežih zelišč, 80 gramov parmezana, tri stroke česna, 50 gramov pinjol, pol žličke soli, popra in en deciliter olivnega olja. Priprava: zelišča operite in osušite, parmezan naribajte. Zelišča stresite v električni mešalnik, dodajte nariban parmezan, pinjole in olje ter mešajte tako dolgo, da nastane gladka zmes. Tik pred koncem dodajte še sol, poper in strt česen. Ko je pesto končan, poskusite ter po potrebi še dosolite in poprajte. Pesto nato nadevajte v steklene kozarčke in do vrha dolijte olje. Shranite v hladilnik.

prejšnji članek
To so možni vzroki, da vas med uriniranjem peče
Zdravje
To so možni vzroki, da vas med uriniranjem peče
naslednji članek
Kako na vzgojo hčere gleda Aljoša Bagola
Svet slavnih
Kako na vzgojo hčere gleda Aljoša Bagola