franci kek
Lady

Petru Vilfanu je dal banano

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Kulinarika
 

Recept: Pica zvezda

22. 12. 2023; 01.00
Avtor: Lara Jelen / revija Jana
recept

Pica zvezda foto: Midva kuhava

»Praznično obdobje je polno imenitnih prigrizkov, ki so namenjeni družnemu žvečenju. Tudi ta pica zvezda je idealna za skupinsko trganje in namakanje. Odlikujejo jo nesramno puhasto testo, priročna oblika in preprosta priprava. Nič čudnega, da jo po okušanju vsi kujejo v zvezde!«

Kaj potrebujemo?

Sestavine

520 g moke
2 jajci
2 dcl mleka
50 g stopljenega masla
1 vrečka suhega kvasa
2 žlici sladkorja
1,5 žličke soli

Za zagorelo polt zvezde:
1 jajce
2 žlici mleka

Nadev:
3 žlice paradižnikove omake za pico
4 rezine kuhanega pršuta
150 g naribanega sira (npr. mocarele)

Priprava

1.  Najprej pripravimo testo. V posodo stresemo 520 g moke, vrečko suhega kvasa, 2 žlici sladkorja in 1,5 žličke soli. Vse skupaj dobro premešamo, nato v sredino izkopljemo jamico. V jamico ubijemo obe jajci ter dodamo 2 dcl mleka in 50 g stopljenega masla. Sestavine premešamo, nato pa pregnetemo v testo.

2.  Posodo tesno pokrijemo in pustimo na toplem, da testo vzhaja 1 uro oziroma da se po prostornini podvoji. 

  3. Pečico segrejemo na 180 °C.

  4. Testo razpolovimo, vsako polovico pa raztegnemo in razvaljamo v krog.

  5. Prvi krog premažemo s tremi žlicami omake za pico, po njej pa razporedimo kuhan pršut in nariban sir. Na vrh poveznemo drugi krog iz testa.

  6. Na sredino kroga postavimo na glavo obrnjen kozarec. S konico noža potegnemo ravne reze od kozarca do roba kroga – prerezati moramo oba kroga testa.

  7. Najprej krog razdelimo na četrtine, potem vsako četrtino razpolovimo, da dobimo krog, razdeljen na osmine.

  8. Po dva kraka skupaj zavihamo drugega proti drugemu (vsak krak zavrtimo okoli njegove osi).

  9. Zvezdo premažemo z mešanico razžvrkljanega jajca in dveh žlic mleka. Tako premazano pustimo 15 minut, da vzhaja.

  10. Pečemo jo 20–30 minut pri 180 °C.

Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana,  št. 50, 12. december, 2023.

Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju! foto: revija Jana

prejšnji članek
Nad stres s preprosto sprostitveno vajo
Zdravje
Nad stres s preprosto sprostitveno vajo
naslednji članek
RTV uradno potrdil, da ukinja številne oddaje
Svet slavnih
RTV uradno potrdil, da ukinja številne oddaje