robert golob bobo6 Svet24.si

Robert Golob: "Začnimo delovati za skupnost, ...

london, ljudje Svet24.si

Prvi v Evropi ukinjajo covidno potrdilo, maske ne ...

koronavirus, danska Svet24.si

Pri omikronu je tveganje za hospitalizacijo za 36 ...

tonin novak pl Reporter.si

Razkrivamo: skrivni posvet NSi, na katerem so ...

635640890416521334_damjan_zugelj Necenzurirano

Izbrancu SDS bi dali v roke največjo bazo ...

Veliki rdeči pes Clifford v Koloseju Njena.si

Hči Petra Polesa v glavni vlogi

peking olimpijske Ekipa24.si

Ne bom SE CEPIL, to nam je VSILJENO - še en ...

Ste vedeli, kako vsestranski je pepel?
| Z.F.

Ste vedeli, kako vsestranski je pepel?

pepel, Pexles

Ali ste vedeli, da je lesni pepel vsestransko uporabna sestavina, saj ga lahko uporabimo kot čistilo, gnojilo, topilec ledu, razmaščevalec in v številne druge okolju in zdravju prijazne ter še kako uporabne namene?

Res je, prav ste prebrali. Čeprav gre za ostanek gorenja lesa, je pepel še kako vsestransko uporaben in obenem varen, saj gre za naraven proizvod. A že na začetku moramo razjasniti, da imamo v mislih zgolj lesni pepel, torej brez primesi, kot so embalaža, karton, plastika, hrana ... Govorimo torej o pepelu, ki nastane zgolj iz gorljivega lesa, in škoda bi ga bilo metati stran, saj je še kako uporaben.

Pepel kot čistilo

Pepel je odlično čistilo, ki razmaščuje in hkrati odlično polira. Pripravimo ga tako, da pepel dobro presejemo in dobimo fin prah. Prah nato zmešamo z malo vode, da nastane gosta pasta, ki jo v nadaljevanju uporabljamo za čiščenje. Najbolje bo, če ga nanesemo na vlažno krpo, s katero čistimo. S tem boste preprosto in enostavno očistili sajasta steklena vrata kamina, pa tudi pečico in žar. Z rešetk boste hitro in enostavno odstranili vso odvečno umazanijo, prav tako ga lahko uporabljate za ročno pomivanje posode. Presenečeni boste, kako hitro in enostavno bo pepel opravil z maščobo in ostanki močno zažrte hrane.

Foto: Dreamstime - Pripravite pasto s pepela in nekaj kapljic vode ter odstranite trdovratne madeže. nerjaveča posoda 1.jpg

Očistite nerjavno jeklo in steklene površine

Ker pepel deluje blago abrazivno, je idealen za čiščenje nerjavne posode, pa tudi stekla. Čas je, da ponovno pripravite pasto iz pepela in nekaj kapljic vode. Pasto nanesite na madeže, ki so se pojavili na jeklu, pustite delovati vsaj 15 minut, nato pa izperite z mlačno vodo in po potrebi postopek ponavljajte, dokler madeži ne izginejo. Enak postopek ponovite pri čiščenju stekla. Pazite le, da bo pepel dobro presejan, saj lahko trdi delci povzročijo praske in rise na steklu.

Preprečite poledico

Lesni pepel se odlično obnese tudi na poledenelih dovozih in poteh. Posujte ga po betonskih ali asfaltnih površinah in preprečite nevarne padce ali zvine. Pepel je odličen tudi pri čiščenju oljnih madežev na dovozih ali v garaži. Nanesite ga na nastali madež in pustite, da popivna maščobo, nato pa pometite.