Dolma je priljubljena jed, ki spominja tudi na sarmo. foto: Shutterstock
Ta kulinarična specialiteta, ki jo ljubitelji hrane cenijo zaradi bogatih okusov in vsestranskosti, ima dolgo zgodovino in se v različnih kulturah pripravlja na edinstven način. Kaj je dolma, od kod prihaja, in kako jo lahko pripravimo doma? Dolma izvira iz kuhinje Otomanskega imperija, kjer so bile polnjene jedi priljubljene tako med preprostimi ljudmi kot na sultanovih gostijah. Ime dolma prihaja iz turške besede "dolmak", ki pomeni "napolniti".
Jed se je razširila po celotnem območju Balkana, Sredozemlja, Kavkaza in Srednje Azije, pri čemer je vsaka regija razvila svoje različice glede na lokalne sestavine in kulinarične tradicije. Danes je dolma sestavni del kulinaričnih kultur v državah, kot so Turčija, Grčija, Libanon, Armenija, Gruzija, Iran in celo balkanske države, kot je Severna Makedonija. V Grčiji jo poznajo kot dolmades, medtem ko v Iranu obstaja različica dolmeh, ki vključuje sladko-kisle note.
Dolma je jed, ki jo je mogoče prilagoditi okusu, saj omogoča uporabo različnih nadevov in zelenjave. Ena najbolj znanih različic je dolma iz trtnih listov, ki jo lahko pripravite doma.
Sestavine:
Trtni listi (sveži ali konzervirani)
Nadev: mešanica riža, mletega mesa, čebule, česna, paradižnikove mezge, zelišč (peteršilj, koper), začimb (kumina, poper, sol) in limoninega soka
Preliv: paradižnikova omaka ali jušna osnova
Postopek priprave:
Zanimivosti
Tradicionalna priprava dolme je družabni dogodek. Priprava traja dolgo, zato se družine pogosto zberejo in skupaj zvijajo liste.
Obstaja posebna različica dolme, imenovana sarma, pri kateri je poudarek na natančnem zvijanju in uporabi trtnih listov.
Dolma je pogosto jed za posebne priložnosti, kot so prazniki ali poroke.
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.