Kulinarika
 

Dolma: Umetnost polnjenih jedi z bogato tradicijo

21. 11. 2024; 16.30
Avtor: K.M.
dolma

Dolma je priljubljena jed, ki spominja tudi na sarmo. foto: Shutterstock

Dolma je ena izmed najbolj prepoznavnih jedi Bližnjega vzhoda, Balkana in Kavkaza, ki simbolizira umetnost priprave polnjenih jedi.

Ta kulinarična specialiteta, ki jo ljubitelji hrane cenijo zaradi bogatih okusov in vsestranskosti, ima dolgo zgodovino in se v različnih kulturah pripravlja na edinstven način. Kaj je dolma, od kod prihaja, in kako jo lahko pripravimo doma? Dolma izvira iz kuhinje Otomanskega imperija, kjer so bile polnjene jedi priljubljene tako med preprostimi ljudmi kot na sultanovih gostijah. Ime dolma prihaja iz turške besede "dolmak", ki pomeni "napolniti".

Jed se je razširila po celotnem območju Balkana, Sredozemlja, Kavkaza in Srednje Azije, pri čemer je vsaka regija razvila svoje različice glede na lokalne sestavine in kulinarične tradicije. Danes je dolma sestavni del kulinaričnih kultur v državah, kot so Turčija, Grčija, Libanon, Armenija, Gruzija, Iran in celo balkanske države, kot je Severna Makedonija. V Grčiji jo poznajo kot dolmades, medtem ko v Iranu obstaja različica dolmeh, ki vključuje sladko-kisle note.

Dolma - recept za pripravo doma

Dolma je jed, ki jo je mogoče prilagoditi okusu, saj omogoča uporabo različnih nadevov in zelenjave. Ena najbolj znanih različic je dolma iz trtnih listov, ki jo lahko pripravite doma.

Sestavine:


Trtni listi (sveži ali konzervirani)
Nadev: mešanica riža, mletega mesa, čebule, česna, paradižnikove mezge, zelišč (peteršilj, koper), začimb (kumina, poper, sol) in limoninega soka

Preliv: paradižnikova omaka ali jušna osnova

Postopek priprave:

  • Pripravite liste in jih zmehčajte.
  • Zmešajte sestavine za nadev.
  • Liste nadevajte in jih tesno zvijte.
  • Zvite liste zložite v lonec in jih prelijte s tekočino.
  • Kuhajte na nizkem ognju približno eno uro.
  • Rezultat so sočni, bogato začinjeni zvitki, ki jih postrežete s kislim jogurtom ali limono.

Zanimivosti

Tradicionalna priprava dolme je družabni dogodek. Priprava traja dolgo, zato se družine pogosto zberejo in skupaj zvijajo liste.


Obstaja posebna različica dolme, imenovana sarma, pri kateri je poudarek na natančnem zvijanju in uporabi trtnih listov.
Dolma je pogosto jed za posebne priložnosti, kot so prazniki ali poroke.

prejšnji članek
Pevka Astrid ljubi priljubljenega slovenskega glasbenika
Svet slavnih
Pevka Astrid ljubi priljubljenega slovenskega glasbenika
naslednji članek
Jani Pavec po kapi s prijatelji praznoval abrahama
Svet slavnih
Jani Pavec po kapi s prijatelji praznoval abrahama

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.