stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Kulinarika
 

Kako vrhunsko pripraviti stročnice?

15. 3. 2024; 01.00
Avtor: M.K.
Fižol, stročnice

Če vam je okus stročnic všeč, je pravi čas, da začnete z eksperimentiranjem. foto: Profimedia

Po mnenju strokovnjakov se na naših jedilnikih vse preredko znajdejo stročnice, ki so še kako pomembne in zdrave za prebavo in dobro počutje. So cenovno ugodno in nasitno živilo, a zahtevajo več časa ob pripravi. Zato vam v nadaljevanju ponujamo nekaj nasvetov, s katerimi bodo zmeraj pripravljene točno tako, kot ste si želeli.

Stročnice na svoj jedilnik običajno umeščamo le tu in tam ter veljajo zgolj za dodatek, le redko pa nastopajo kot glavna jed. Mnogi se njihove priprave neradi lotevajo zaradi dolgotrajnega postopka namakanja, spet drugi, ker jih ne znajo pravilno pripraviti. V nadaljevanju je zato nekaj priročnih nasvetov, s katerimi bodo stročnice zmeraj uspele, vaš jedilnik pa bo tako obogaten s pomembnimi živili, ki prispevajo k vašemu zdravju.

Izberite suhe stročnice namesto konzerviranih

Prva konzerva je bila narejena leta 1810. Takrat je Peter Durand, po rodu Anglež, patentiral prvo pločevinasto pocinkano škatlico, ki je zamenjala steklo. In seveda je takrat povzročila pravo revolucijo pri hrambi hrane. A konzervirane, že kuhane stročnice naj bodo le nadomestek, kadar nimate časa, da bi suhe stročnice namakali sami. Zakaj? Drži, da so konzervirane stročnice odlične za pripravo hrane na hitro, res pa je, da je okus precej šibkejši, prav tako med konzerviranjem hrana izgubi že nekaj pomembnih snovi. Spremeni pa se tudi tekstura. Zato če le imate čas, uporabljajte suhe stročnice.

Namakanje je skoraj nujno

Mnogi se uporabi suhih stročnic pogosto izogibajo zaradi namakanja in dolgotrajne priprave oziroma načrtovanja. A naj vam to ne vzame volje, želje in poguma ter vedenja, da boste tako naredili nekaj zase. Suhe stročnice lahko sicer pripravite tudi brez namakanja, a se pri tem zavedajte, da bo čas kuhanja neprimerno daljši. Zato bo najbolje, da jih večer prej namočite. Tako bodo tudi okusnejše. Izjema med stročnicami je leča, ki je ni treba predhodno namakati.

Eksperimentirajte

Če vam je okus stročnic všeč, je pravi čas, da začnete z eksperimentiranjem. Ne dovolite, da se vaš okus ustavi zgolj pri fižolu in grahu, temveč si privoščite tudi čičeriko, lečo in druge, s katerimi boste precej popestrili svoje obroke.

prejšnji članek
Neverjeten odziv – prvi paket vstopnic za Magnificov koncert pošel
Svet slavnih
Neverjeten odziv – prvi paket vstopnic za Magnificov koncert pošel
naslednji članek
Ganljiv pogled na Domna Kljuna
Svet slavnih
Ganljiv pogled na Domna Kljuna