Kulinarika
 

Hujšanje in zdravje: Kako hranljive so v resnici gobe?

7. 11. 2024; 14.00
Avtor: Tina Lucu / revija Liza Maja
gobe

gobe foto: Shutterstock

Najrazličnejše gobe so na voljo v različnih oblikah, velikostih in barvah; lahko so za prilogo ali kot nadomestek za meso v glavnih jedeh. Polne vitaminov, mineralov in drugih hranilnih snovi so gobe priljubljena izbira strokovnjakov za prehrano.

Gobe so živilo z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov, skoraj brez maščob in vsebujejo nekaj beljakovin. Ena porcija je približno ena skodelica surovih gob (velikosti pesti) ali 1/2 skodelice kuhanih gob.

Čeprav so majhne in imajo malo kalorij (ena porcija ima približno 15 kalorij), so gobe »močne« - vsebujejo približno 15 vitaminov in mineralov, vključno z vitaminom B6, folatom, magnezijem, cinkom in kalijem, pravi Angela Lemond, registrirana dietetičarka in predstavnica Akademije za prehrano in dietetiko.

Gobe so tudi bogate z antioksidanti, kot sta ergotionin in selen, ki sta protivnetni spojini. »Gobe so odlična hrana, ki jo lahko uživate pri manjših vnetjih, na primer zaradi poškodbe, tudi če imate avtoimunske motnje, kot so multipla skleroza, revmatoidni artritis ali lupus,« pravi Lemondova.

Prav tako so med redkimi živili, ki vsebujejo vitamin D. Ta je pomemben za gradnjo močnih kosti, zmanjšanje vnetij in izboljšanje delovanja imunskega sistema. (Gobe vsebujejo še več vitamina D, ko so izpostavljene ultravijolični svetlobi.)

Fitokemikalije ali naravno prisotne rastlinske kemikalije v gobah se zdijo še posebej močne, saj kažejo nekatere lastnosti proti raku in staranju, pravi Brian St. Pierre, registrirani dietetik in direktor prehranske uspešnosti pri Precision Nutrition.

gobe foto: Shutterstock

Ali so nekatere vrste gob bolj zdrave od drugih?

Obstaja na tisoče različnih vrst gob, ki imajo različne prehranske profile. Bele gobe, ki jih po svetu zaužijemo največ (90 odstotkov), vsebujejo največ kalija, 300 mg na porcijo, pravi Angela Lemond, medtem ko gobe cremini in portobello vsebujejo največ antioksidanta ergotionina.

Ostrigarji in šitake imajo največ vlaknin (2 g na porcijo), surove gobe maitake in portobello, izpostavljene UV-svetlobi, pa so med najbogatejšimi z vitaminom D. Bele gobe imajo več vitamina D.

Na koncu so vse gobe dobra izbira. »Najboljše gobe so tiste, ki jih uživate in jih boste redno jedli,« pravi St. Pierre. »Vse imajo različne koristi.«

Kateri je najbolj zdrav način uživanja gob?

Uživanje gob v omleti ali pražene gobe so dobra izbira, pravi St. Pierre, nekatere vrste pa lahko narežete surove na solato. »Samo bodite pozorni na to, kaj še dodajate, recimo olje ali sir.«

Ker imajo gobe slasten umami okus, podoben mesu, je mešanje gob z mesom ali uživanje gob kot nadomestek za meso priljubljena možnost za zmanjšanje vnosa mesa, pravi Lemondova. »Gobe zagotavljajo podoben okus in teksturo kot meso v primerjavi z večino drugih rastlinskih živil - zlasti gobe cremini in portobello,« dodaja St. Pierre.

Če vam tekstura gob ni všeč, lahko gobam med dušenjem z malo olivnega olja zmehčate teksturo in jih naredite lažje za uživanje, pravi Lemond. Poskusite več različnih vrst gob, da ugotovite, katere vam najbolj ustrezajo.

Objavljeni v reviji Liza Maja, št. 22 - 24. 10. 2024

gobe

gobe foto: primož lovre

prejšnji članek
Neperforiran himen - manj znana težava tam spodaj
Zdravje
Neperforiran himen - manj znana težava tam spodaj
naslednji članek
Jošt Lampret z novim projektom Nomad
Kultura
Jošt Lampret z novim projektom Nomad

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.