Kulinarika
 

Afriški fufu

5. 11. 2024; 16.30
Avtor: K.M.
Afriški fufu

Fufu je pomemben del afriške kulinarike. foto: Shutterstock

Afriški fufu je priljubljena jed v zahodnoafriški kuhinji, ki ima dolgo tradicijo in je prisoten v številnih afriških kulturah.

Fufu je priljubljena jed, značilna za številne zahodnoafriške države, kot so Nigerija, Gana, Slonokoščena obala in Kamerun. Pripravlja se iz kuhanih in pretlačenih korenin, kot so manioka, jam in plantain (vrsta večje, manj sladke banane), ki so bogate s škrobom in zagotavljajo mehko in lepljivo teksturo fufuja. Ta je nevtralnega okusa, zaradi česar je idealna priloga k močnim in okusnim omakam.

Fufu je več kot le hrana – je simbol afriške dediščine, ki ga prenašajo iz generacije v generacijo.

Tradicionalno priprava fufuja zahteva veliko truda, saj je treba korenine kuhati in nato zmečkati, dokler ne dosežejo gladke konsistence. V sodobni kuhinji pa se postopek pogosto poenostavi z uporabo instantnih praškov ali kuhinjskih pripomočkov. Ne glede na način priprave pa fufu ostaja jed, ki ima velik kulturni pomen – pogosto je prisotna na družinskih srečanjih, praznovanjih in posebnih priložnostih.

Fufu (fufuo, foofoo, foufou) foto: Shutterstock

Ko se postreže, se fufu oblikuje v majhne kroglice, ki jih jedci s prsti potopijo v omako ali enolončnico. V večini afriških kultur velja za nevljudno, da se fufu žveči; pravilno ga je pogoltniti v enem grižljaju, kar prispeva k edinstveni izkušnji ob uživanju te jedi. Poleg tega se fufu tradicionalno uživa z desno roko, kar je še ena značilnost, ki poudarja pomen in spoštovanje, ki ga ta jed nosi v afriški kuhinji.

prejšnji članek
Irena Yebuah Tiran poročena s soustanoviteljem skupine DMP
Svet slavnih
Irena Yebuah Tiran poročena s soustanoviteljem skupine DMP
naslednji članek
Plantain banana: kaj je in kako jo uporabiti
Kulinarika
Plantain banana: kaj je in kako jo uporabiti
#obraziavenija
obraziavenija

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.