Fufu je pomemben del afriške kulinarike. foto: Shutterstock
Fufu je priljubljena jed, značilna za številne zahodnoafriške države, kot so Nigerija, Gana, Slonokoščena obala in Kamerun. Pripravlja se iz kuhanih in pretlačenih korenin, kot so manioka, jam in plantain (vrsta večje, manj sladke banane), ki so bogate s škrobom in zagotavljajo mehko in lepljivo teksturo fufuja. Ta je nevtralnega okusa, zaradi česar je idealna priloga k močnim in okusnim omakam.
Fufu je več kot le hrana – je simbol afriške dediščine, ki ga prenašajo iz generacije v generacijo.
Tradicionalno priprava fufuja zahteva veliko truda, saj je treba korenine kuhati in nato zmečkati, dokler ne dosežejo gladke konsistence. V sodobni kuhinji pa se postopek pogosto poenostavi z uporabo instantnih praškov ali kuhinjskih pripomočkov. Ne glede na način priprave pa fufu ostaja jed, ki ima velik kulturni pomen – pogosto je prisotna na družinskih srečanjih, praznovanjih in posebnih priložnostih.
Ko se postreže, se fufu oblikuje v majhne kroglice, ki jih jedci s prsti potopijo v omako ali enolončnico. V večini afriških kultur velja za nevljudno, da se fufu žveči; pravilno ga je pogoltniti v enem grižljaju, kar prispeva k edinstveni izkušnji ob uživanju te jedi. Poleg tega se fufu tradicionalno uživa z desno roko, kar je še ena značilnost, ki poudarja pomen in spoštovanje, ki ga ta jed nosi v afriški kuhinji.
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.