Kulinarika
 

Plantain banana: kaj je in kako jo uporabiti

5. 11. 2024; 16.00
Avtor: K.M.
Plantain banana, surova

Plantain banana je vse bolj pogosta tudi v Sloveniji. foto: Shutterstock

Plantain banane prinašajo okus in hranilne koristi. Uživajte v slanih ali sladkih jedeh z okusnimi plantanami, polnimi vitaminov in vlaknin.

Plantain banana, znana tudi kot "plantana," je tropski sadež, ki se razlikuje od običajne banane po svoji teksturi, okusu in uporabi. Čeprav je na prvi pogled podobna sladki banani, ima plantain manj sladkorja in veliko več škroba. Prav zaradi svoje škrobnate sestave jo pogosto uporabljajo kot zelenjavno prilogo ali osnovno sestavino v različnih kulinaričnih jedeh, predvsem v Latinski Ameriki, Afriki in Aziji. 

Plantain banane pogosto zamenjujemo z običajnimi bananami, vendar je razlika precej velika. Sladke banane imajo mehko teksturo in sladek okus, ki postaja intenzivnejši, ko banane dozorevajo. Po drugi strani pa so plantane zaradi visoke vsebnosti škroba bolj kompaktne in manj sladke. Ko plantane dozorijo in postanejo skoraj črne, razvijejo blago sladek okus, ki je primeren za pripravo sladkih jedi, čeprav so še vedno bolj trde in manj sladke kot sladke banane.

Plantain banana v kulinariki

Plantane se običajno ne uživajo surove, saj so precej trde in grenke. Ko so nezrele, imajo zeleno lupino in nevtralen okus, ki po okusu spominja na krompir. Zrele plantane, ki so rumene do črne barve, so nekoliko slajše, vendar še vedno najbolje izstopajo v kuhanih, pečenih ali ocvrtih jedeh. Zaradi svoje vsestranskosti so plantane priljubljene v različnih jedeh, kot so ocvrte plantane (znane kot "tostones"), pečene plantane ali pire.

Plantain banana je hranljiv in vsestranski sadež, ki ponuja številne možnosti za pripravo. Čeprav ni primerna za uživanje surova, prinaša izvrsten okus v kuhane jedi ter bogato paleto hranil za zdravo prehrano. Nezrele plantane so odlične za ocvrte jedi, medtem ko so zrele primerne za peko in kuhanje. Plantane so pogosto postrežene kot priloga k mesnim jedem, vendar jih lahko vključite tudi v juhe, enolončnice ali jih uporabite kot osnovo za zdrave prigrizke.

Plantain banana se uporablja v slanih in sladkih jedeh, uživa pa se jo toplotno obdelano. foto: Shutterstock

Slani recept: Ocvrti plantani (Tostones)

Priljubljeni v Latinski Ameriki, odlični kot prigrizek ali priloga.

Sestavine:

2 zeleno-rumeni plantani
Rastlinsko olje za cvrtje
Sol po okusu
Priprava:

Olupite plantane in jih narežite na debele kolobarje (približno 2 cm).


V ponvi segrejte olje na srednji temperaturi in dodajte rezine plantan. Popecite jih približno 3-4 minute na vsaki strani, dokler rahlo ne porjavijo.
Odstranite jih iz olja in jih z žlico sploščite.
Sploščene plantane vrnite v vroče olje in cvrite še 2-3 minute, dokler niso zlato-rjave in hrustljave.
Odcedite na papirnati brisački in posolite po okusu. Postrezite s pomako po želji, kot je guacamole ali salsa.
Sladki recept: Pečene plantane z medom in cimetom

Zrele plantane, ki so že sladke, so odlične kot sladica ali zdrav prigrizek.

Sestavine:

2 zreli plantani (črno-rjave barve)
1 žlica medu
1/2 čajne žličke cimeta
1/2 čajne žličke kokosovega olja (ali masla)
Priprava:

Pečico segrejte na 200 °C.


Olupite plantane in jih po dolžini prerežite na polovico.
V manjši posodici zmešajte med in cimet.
Na pekač položite plantane, jih prelijte s cimetovo mešanico in premažite z malo kokosovega olja.
Pecite 15-20 minut, dokler plantane niso mehke in zlato-rjave.
Postrezite še tople, po želji dodajte malo grškega jogurta ali posujte z oreščki.

Zdravstvene koristi plantain banan

Plantain banana je bogat vir vlaknin, vitamina C, vitamina A in kalija, kar prispeva k zdravemu prebavnemu sistemu, imunskemu sistemu in ravnovesju elektrolitov v telesu. Njihova visoka vsebnost kompleksnih ogljikovih hidratov nudi dolgotrajno energijo, kar je še posebej koristno v prehrani aktivnih posameznikov. Poleg tega vsebujejo antioksidante, ki pomagajo pri zmanjševanju vnetij in izboljšujejo splošno zdravje.

Kako izbrati in hraniti plantane

Ko kupujete plantane, bodite pozorni na njihovo barvo in trdoto, saj vam to pomaga izbrati primerno zrelost za različne recepte. Zeleno-rumene plantane so primerne za kuhanje in cvrtje, medtem ko črne plantane lahko uporabite za slajše jedi ali pečenje. Shranjujte jih na sobni temperaturi, saj zorenje pri sobnih pogojih poteka enakomerno. Ko so zrele, jih lahko hranite v hladilniku, da upočasnite nadaljnje zorenje.

prejšnji članek
Afriški fufu
Kulinarika
Afriški fufu
naslednji članek
Tekmovalec slovenskega MasterChefa prvič postal očka
Resničnostni šovi
Tekmovalec slovenskega MasterChefa prvič postal očka

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.