Kulinarika
 

Dubajska čokolada je cenejša, če jo naredite sami

26. 1. 2025; 08.00
Avtor: Vesna Meško / revija Jana
recept na preizkusnji

Dubajska čokolada foto: Shutterstock

Preverite, koliko je treba odšteti za sestavine, če jo boste delali sami. Izvolite tudi recept, ki vam ne bo povzročal preglavic ...

Pomnite, ali je svet že kdaj preplavila takšna evforija za koščkom čokoladne sreče? Zagotovo so se oči iskrile starim in mladim, preden je čokolada postala dostopna širši množici, saj so lahko v sladkih grižljajih uživali le premožni. Pričakovanje nečesa manj dosegljivega in skrivnostnega je pač slajše od obilja. In prav slednje obljublja ploščica hrustljavega orientalskega prestiža iz Dubaja. Pa si zasluži priponko z visoko ceno? Zagotovo je drugačna od vseh čokoladnih pregreh, kar ste jih okusili doslej, pa vendar imejte v mislih, da je veliko odvisno od kakovosti. Medtem ko vam bo ob grižljajih izpod prstov slaščičarskih mojstrov poskočilo srce, vas bo nemara ob masovnih različicah trgovinske ponudbe preplavilo malodušje. Je pa zaradi čustev, ki nas dramijo iz sivega vsakdana, vredno zavihati rokave in se lotili izdelave v domači kuhinji. Domača čokolada je okusnejša, za sestavine iz klasičnega (spodnjega) recepta pa boste odšteli od 23 do 32 evrov, odvisno predvsem od kakovosti pistacijeve paste.

Dubajska čokolada je s svojim okusom in videzom obnorela svet. foto: Profimedia

Sestavine

  • 150 g rezancev kadaif
  • 3 žlice masla
  • 200 g pistacijeve paste
  • 1 žlica tahinija – pasta iz sezamovih semen (če želite)
  • 400 g čokolade (jedilne ali mlečne)

Pripomoček: model za izdelavo čokoladne tablice

Priprava

1.     200 g čokolade nalomite na koščke in stopite nad vodno kopeljo, pri čemer pazite, da bo voda zgolj nežno brbotala. Čokolado dobro premešajte, da bo postala gladka in sijoča.

2.     Tekočo čokolado vlijte v model za čokoladne tablice.   

3.     Model s prvo plastjo čokolade postavite v hladilnik, da se čokolada strdi, in se lotite topljenja preostalih 200 g čokolade. 

4.     Tanke rezance kadifa na drobno narežite.

5.     V večjem loncu razpustite maslo, dodajte rezance in jih pri srednje nizki temperaturi mešajte toliko časa, da vas bo razveselil pogled na zlato in hrustljavo strukturo.  

6.     Žlico paste iz sezamovih semen primešajte pistacijevi pasti, nato pa vse skupaj prelijte čez zlato popražene rezance kadaifa. Dobro premešajte, da se sestavine med seboj povežejo. 

7.     Z nitkastim pistacijevim nadevom obložite čokoladno dno v modelu.    

8.     Nadev oblijte s preostalo topljeno čokolado.

9.     Model postavite v hladilnik, da se strdi tudi druga plast čokolade.

To je vsa umetnost priprave te mistične orientalske sladice! Uživajte tako v okusih kot v ustvarjanju!

Dekoracijski namig

Po dnu modela lahko v tankih črtah nakapate belo čokolado. Dodatek zelenega ali rožnatega barvila še popestri videz atraktivne slaščice.

Recept je bil objavljen v reviji Jana, št. 53, št. 2, 14. januar 2025.

prejšnji članek
Klemen Slakonja brez maske: svetu razgalil kruto bolečino
Svet slavnih
Klemen Slakonja brez maske: svetu razgalil kruto bolečino
naslednji članek
Slovenska pevka tretjič postala mamica
Svet slavnih
Slovenska pevka tretjič postala mamica

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.