Kulinarika
 

Kaj skriva baklava? Razkošna sladica je nekoč razvajala cesarje

16. 1. 2025; 09.47
Avtor: Tina Lucu/ revija Liza Maja
profimedia-0420930302

baklava foto: profimedia

Baklava je ena izmed najbolj znanih in priljubljenih slaščic na svetu. Pa veste, od kje izvira?

Baklava je znana po številnih plasteh tankega testa, sladkem nadevu in sirupu. Njena zgodovina je dolga in kompleksna, saj njene korenine segajo v različne kulture in regije.Prvi zametki baklave naj bi se pojavili v času Asircev, ki so pripravljali sladico iz tankih plasti testa, oreščkov in medu. To osnovno sladico so pekli v pečeh iz gline. V Perziji (današnji Iran) so razvili sladice, ki so imele tanko testo in sladek nadev. Perzijci so uporabljali med in oreščke ter sladico obogatili z aromami, kot sta vrtnica in kardamom.

Razvoj sodobne baklave

Baklava, kot jo poznamo danes, se je razvila v času Osmanskega cesarstva, kjer so združili različne kulinarične vplive iz celotnega cesarstva, ki je obsegalo dele Evrope, Azije in Afrike. V osmanski palači so slaščičarji (turško tatlıcı) izpopolnili recept za baklavo. Postala je luksuzna sladica, rezervirana za sultana, dvor in plemstvo. Pistacije iz regije Gaziantep, ki so še danes sinonim za vrhunsko baklavo, so bile ključni sestavni del. Baklava se je uporabljala kot simbol razkošja in se je delila vojakom janičarjem ob pomembnih priložnostih.

egiptovska baklava.jpg foto: profimedia

Razlike med bosansko, turško in grško baklavo

Ste vedeli, da razlike med baklavami  izvirajo iz sestavin, tehnike priprave in tradicij vsake regije?



1. Bosanska baklava
o  Manj sladka kot turška različica.
o  Pogosto uporablja orehe kot glavno sestavino.
o  Prelita z lažjim sirupom, ki vsebuje limonov sok, da ne prevladuje sladkost.
o  Testo je običajno debelejše, uporabi se več plasti.


2. Turška baklava
o  Zelo sladka in bogata.
o  Pripravljena z več plasti zelo tankega vlečenega testa (filo).
o  Največkrat uporablja pistacije, včasih orehe ali mandlje.
o  Prelita z gostim sirupom iz sladkorja, vode in včasih medu.
o  Pogosto dodajo rožno ali pomarančno vodo za aromo.

3. Grška baklava
o  Pogosto vsebuje mešanico orehov, mandljev in pistacij.
o  Prelita s sirupom, ki vključuje med in cimet.
o  Sirup ima značilno medeno-cimetovo aromo, kar je značilno za grško različico.

Kako pripraviti grško baklavo? Recept najdete TUKAJ

Zanimivosti

1.  Regija Gaziantep (Turčija) ima zaščiteno geografsko označbo za svojo baklavo.
2.  Najbolj razkošna baklava se pripravlja z zlatimi lističi in eksotičnimi sestavinami.
3.  Mednarodni dan baklave: v nekaterih državah praznujejo poseben dan v čast te sladice.

Baklava je znana po številnih plasteh tankega testa, sladkem nadevu in sirupu. Njena zgodovina je dolga in kompleksna, saj njene korenine segajo v različne kulture in regije.Prvi zametki baklave naj bi se pojavili v času Asircev, ki so pripravljali sladico iz tankih plasti testa, oreščkov in medu. To osnovno sladico so pekli v pečeh iz gline. V Perziji (današnji Iran) so razvili sladice, ki so imele tanko testo in sladek nadev. Perzijci so uporabljali med in oreščke ter sladico obogatili z aromami, kot sta vrtnica in kardamom.

baklava

baklava foto: profimedia-0014117119.jpg

prejšnji članek
Foto: Zvezdniške ločitve v letu 2025
Svet slavnih
Foto: Zvezdniške ločitve v letu 2025
naslednji članek
Jani Pavec presrečen, hčerka Sara na poti do zvezd
Svet slavnih
Jani Pavec presrečen, hčerka Sara na poti do zvezd

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.