baklava foto: profimedia
Baklava je znana po številnih plasteh tankega testa, sladkem nadevu in sirupu. Njena zgodovina je dolga in kompleksna, saj njene korenine segajo v različne kulture in regije.Prvi zametki baklave naj bi se pojavili v času Asircev, ki so pripravljali sladico iz tankih plasti testa, oreščkov in medu. To osnovno sladico so pekli v pečeh iz gline. V Perziji (današnji Iran) so razvili sladice, ki so imele tanko testo in sladek nadev. Perzijci so uporabljali med in oreščke ter sladico obogatili z aromami, kot sta vrtnica in kardamom.
Baklava, kot jo poznamo danes, se je razvila v času Osmanskega cesarstva, kjer so združili različne kulinarične vplive iz celotnega cesarstva, ki je obsegalo dele Evrope, Azije in Afrike. V osmanski palači so slaščičarji (turško tatlıcı) izpopolnili recept za baklavo. Postala je luksuzna sladica, rezervirana za sultana, dvor in plemstvo. Pistacije iz regije Gaziantep, ki so še danes sinonim za vrhunsko baklavo, so bile ključni sestavni del. Baklava se je uporabljala kot simbol razkošja in se je delila vojakom janičarjem ob pomembnih priložnostih.
Ste vedeli, da razlike med baklavami izvirajo iz sestavin, tehnike priprave in tradicij vsake regije?
1. Bosanska baklava
o Manj sladka kot turška različica.
o Pogosto uporablja orehe kot glavno sestavino.
o Prelita z lažjim sirupom, ki vsebuje limonov sok, da ne prevladuje sladkost.
o Testo je običajno debelejše, uporabi se več plasti.
2. Turška baklava
o Zelo sladka in bogata.
o Pripravljena z več plasti zelo tankega vlečenega testa (filo).
o Največkrat uporablja pistacije, včasih orehe ali mandlje.
o Prelita z gostim sirupom iz sladkorja, vode in včasih medu.
o Pogosto dodajo rožno ali pomarančno vodo za aromo.
3. Grška baklava
o Pogosto vsebuje mešanico orehov, mandljev in pistacij.
o Prelita s sirupom, ki vključuje med in cimet.
o Sirup ima značilno medeno-cimetovo aromo, kar je značilno za grško različico.
Kako pripraviti grško baklavo? Recept najdete TUKAJ.
1. Regija Gaziantep (Turčija) ima zaščiteno geografsko označbo za svojo baklavo.
2. Najbolj razkošna baklava se pripravlja z zlatimi lističi in eksotičnimi sestavinami.
3. Mednarodni dan baklave: v nekaterih državah praznujejo poseben dan v čast te sladice.
Baklava je znana po številnih plasteh tankega testa, sladkem nadevu in sirupu. Njena zgodovina je dolga in kompleksna, saj njene korenine segajo v različne kulture in regije.Prvi zametki baklave naj bi se pojavili v času Asircev, ki so pripravljali sladico iz tankih plasti testa, oreščkov in medu. To osnovno sladico so pekli v pečeh iz gline. V Perziji (današnji Iran) so razvili sladice, ki so imele tanko testo in sladek nadev. Perzijci so uporabljali med in oreščke ter sladico obogatili z aromami, kot sta vrtnica in kardamom.
baklava foto: profimedia-0014117119.jpg
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2025, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.