Pred škodljivi snovmi v naši prehrani se najučinkoviteje zaščitimo tako, da se nezdravim živilom odpovemo ali čim bolj izogibamo. Škodljiva snov je tudi akrilamid, ki nastaja zaradi visoke vročine pri pečenju, praženju in cvrenju, najintenzivneje pri toplotni obdelavi krompirja in žit. Pri živalih naj bi povzročal raka, poškodoval gensko zasnovo ter škodljivo učinkoval na živčevje. Raziskave na ljudeh sicer še ne dajejo usklajenih rezultatov, a vseeno velja, da je akrilamid škodljiv tudi ljudem. Kako protiukrepati? Odpovejmo se hrustljavemu rjavo popečenemu krompirčku, predvsem čipsu in pomfriju, ali močno popečenemu kruhu iz opekača.
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.