Kulinarika
 

Nabrane gobe porabite v roku 24 ur!

16. 10. 2024; 15.00
Avtor: V. M.
gobe2

foto: arhiv revije Zarja

Ste se tudi vi že odpravili na lov za gobami? Pa ste vedeli, da jih ne smete predolgo puščati v košari?

Naj vas zgolj vse, ki te dni v kuhinji ustvarjate s številnimi gozdnimi 'pridelki' opomnimo, da je potrebno sveže nabrane gobe zaužiti v roku 24 ur. Če jih ne nameravate v celoti porabiti, jih ustrezno posušite, konzervirajte ali zamrznite. Nikar pa jih ne puščajte v košari z mislijo, da jih boste pripravili v naslednjih dneh.


Pravilno zamrzovanje gob

Med najbolj priljubljene načine shranjevanja gob sodi zamrzovanje. Zamrznemo sicer lahko večino užitnih gob, ni pa tovrsten način primeren za vse. Priljubljene lisičke denimo izgubijo vso aromo, pa še žilaste postanejo. Zlasti se odsvetuje zamrzovanje ježkov in cigančkov, ki dobijo sila neprijeten vonj in okus.

Preden se lotite zamrzovanja, gobe najprej ustrezno prekuhajte in zatem na hitro ohladite z mrzlo vodo. Če boste shranjevali jurčke in šampinjone, prekuhavanje seveda ni potrebno. Poprej jih le očistite in osušite. Pazite tudi, da boste vrečke dobro zatesnili, saj druga živila v zamrzovalni skrinji zlahka navzamejo značilno aromo.

prejšnji članek
Domen Valič prvič javno o dekletu
Svet slavnih
Domen Valič prvič javno o dekletu
naslednji članek
Mihi Deželaku priznanje predsednice republike v znak hvaležnosti
Svet slavnih
Mihi Deželaku priznanje predsednice republike v znak hvaležnosti
#nasazenazenska
nasazenazenska

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.