Kulinarika
 

Umetno sladilo sukraloza vse bolj priljubljeno

12. 10. 2024; 17.32
Avtor: K.M.
Sukraloza

Sukraloza je sladkorni nadomestek, s katerim je potrebno ravnati premišljeno. foto: Shutterstock

Sukraloza je sladilo, ki v zadnjem času osvaja prehrambene police. Vendar pa mnogi še niso dovolj seznanjeni z vsemi njegovimi koristmi in uporabo.

Sukraloza je umetno sladilo, ki se uporablja kot nadomestek sladkorja. Pridobiva se iz navadnega sladkorja (saharoze), vendar je njena kemična struktura spremenjena tako, da je približno 600-krat slajša od saharoze. Kljub temu, da je izhodiščno pridobljena iz sladkorja, sukraloza ne vsebuje kalorij, ker telo ne more presnoviti te snovi, zato jo preprosto izloči. Zaradi visoke sladkosti se sukraloza pogosto uporablja v nizkokaloričnih in brezkaloričnih izdelkih, kot so dietne pijače, sladkarije, žvečilni gumiji in druge predelane hrane. Je stabilna pri visokih temperaturah, zato je primerna tudi za peko in kuhanje.

Sukraloza je odobreno sladilo, a premalo poznano

Sukraloza je odobrena kot varno sladilo v več kot 80 državah, vključno z Združenimi državami Amerike (FDA), Evropsko unijo (EFSA) in Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO). Velja za eno najbolj preučevanih umetnih sladil in raziskave do zdaj niso pokazale večjih tveganj pri zmerni uporabi. Dopustni dnevni vnos (ADI) za sukralozo je določen na 5 mg na kilogram telesne teže. Kljub temu ostaja predmet razprav o njenih dolgoročnih učinkih na zdravje, čeprav raziskave niso pokazale večjih tveganj pri običajni uporabi. Vendar pa je pomembno opozoriti, da se lahko ljudje različno odzivajo na sladila, vključno s sucralozo. Nekateri ljudje poročajo o prebavnih težavah, kot so napenjanje, driska ali zaprtje. Če opazite kakršne koli negativne učinke po uživanju sukraloze, se posvetujte z zdravnikom.

Sukraloza kot pomoč pri izgubi telesne teže

Sukraloza je priljubljena izbira za tiste, ki želijo izgubiti težo ali ohraniti zdravo težo. Ker je brez kalorij, lahko pomaga zmanjšati skupni vnos kalorij in sladkorja, kar lahko prispeva k zmanjšanju telesne teže. Vendar pa je pomembno upoštevati, da je ključno ohranjati uravnoteženo prehrano in se ukvarjati z redno telesno dejavnostjo za dosego in ohranjanje zdrave teže.

Sukraloza je odlična izbira za uporabo pri kuhanju doma. Lahko jo dodate kavi, čaju, smutijem, sladicam, pecivu in drugim jedem, kjer želite dodati sladkost brez dodatnih kalorij. Ker je sukraloza slajša od sladkorja, je pomembno upoštevati, da bo potrebna manjša količina za dosego želene sladkosti.Pri peki s sukralozo je treba biti previden, saj je sukraloza stabilna pri visokih temperaturah; kljub temu se lahko občutljivejše sladice, kot so piškoti ali kolači, nekoliko spremenijo v teksturi ali okusu.

Sukraloza je revolucija med sladili, ki ponuja številne prednosti. Je slajša od sladkorja, brez kalorij, ne vpliva na krvni sladkor in se ne prebavi. Sukraloza je stabilna pri visokih temperaturah, zato je primerna za uporabo pri kuhanju in peki. Zaradi svojih lastnosti je sukraloza priljubljena sestavina v prehrambeni industriji. Lahko jo uporabljamo tudi pri kuhanju doma za dodajanje sladkosti brez dodatnih kalorij. Kljub temu je pomembno biti previden in upoštevati priporočene dnevne količine sukraloze. Če opazite kakršne koli negativne učinke, se posvetujte z zdravnikom. Sukraloza je odlična alternativa sladkorju za tiste, ki želijo zmanjšati vnos sladkorja ali izgubiti težo. Vendar pa je vedno pomembno ohranjati uravnoteženo prehrano in se ukvarjati z redno telesno dejavnostjo za ohranjanje zdravega življenjskega sloga.

prejšnji članek
Kako lahko uporabite naravno sladilo eritritol in si izboljšate zdravje?
Zdravje
Kako lahko uporabite naravno sladilo eritritol in si izboljšate zdravje?
naslednji članek
Zaključek ljubljanskega tedna mode privabil znane obraze
Moda&Lepota
Zaključek ljubljanskega tedna mode privabil znane obraze

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.