foto: Revija Maja
Kdor je ljubitelj mesa, si ga privošči večkrat v tednu. Zrezke v različnih omakah, pa koščke mesa v obarah, rižotah, testeninah ali solatah ob nedeljah zamenja pečenka in spet se zavrti nov krog. Za posebne priložnosti, kot so prihajajoči prazniki, pa se vedno znova sprašujemo, kateri kos mesa in v kakšni obliki bo zaokrožil slovesno večerjo. Mi pravimo - naj bo zrezek! Hitro pripravljen, sočen in s pravo spremljavo, da bo še boljši kot za vsak dan.
Telečji zrezek z dušeno bučo
Sestavine za 4 osebe:
4 telečji zrezki (po 200 g)
600 g muškatne buče
1 šalotka
40 g masla
sol, poper
1 majhna cimetova palčka
2 žlici rozin
200 ml suhega rdečega vina
4 čebule
2 žlici olivnega olja
1 vejica rožmarina
Priprava:
1. Bučo olupimo in narežemo na rezine. Šalotko olupimo in sesekljamo. Maslo segrejemo v ponvi in na njem popražimo šalotko, dodamo rezine buče, solimo in dodamo cimet. Na šibkem ognju dušimo do mehkega.
2. Rozine 10 minut namakamo v vinu. Medtem olupimo čebule in jih narežemo na tanke rezine.
3. Zrezke popramo in jih na vročem olju na obeh straneh po 3 do 4 minute pražimo. Odstavimo z ognja in pokrijemo, da ostanejo topli.
4. V omako od pečenja mesa stresemo čebulo, dušimo, zalijemo z vinom z rozinami, dodamo osmukan rožmarin. Solimo, popramo.
5. Na hitro v omaki pregrejemo še zrezke in ponudimo z rezinami buče.
Svinjski medaljoni z datlji in lešniki
Sestavine za 4 osebe:
8 svinjskih medaljonov (po 80 g)
4 datlji
1 žlica lešnikov
2 vejici timijana
1 bio limona
8 brinovih jagod
8 rezin slanine
3 žlice olivnega olja
100 ml suhega rdečega vina
300 ml čiste goveje juhe
30 g masla
sol, poper
Priprava:
1. Datlje razpolovimo in odstranimo koščico. Lešnike na grobo sesekljamo. Timijan osmukamo in zmešamo z datlji in lešniki.
2. V vsak medaljon naredimo majhen žepek in vanj damo nadev z datlji. Limono umijemo z vročo vodo, osušimo in lupino naribamo. Brinove jagode v možnarju stremo in zmešamo z limonino lupino. S tem začinimo medaljone. Ovijemo jih v rezino slanine.
3. Medaljone popečemo na vročem olju. Pečene odstavimo z ognja in pokrijemo, da ostanejo topli.
4. Omako od pečenja zalijemo z vinom, dodamo juho in prevremo. Ko ne vre več, vmešamo hladno maslo. Solimo, popramo.
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.