Kulinarika
 

Ali veste, od kod bi naj dobili biftek

3. 10. 2021; 15.00
Avtor: zf
biftek 2

biftek 2 foto: profimedia

Zgodba o bifteku je nastala veliko prej kot recept.

Seveda ta zgodba, ki vam jo bomo povedali, ni edina, ki kroži o nastanku bifteka. Vsekakor pa velja, da je bil na prehodu 19. stoletja biftek priljubljena specialiteta med petičnimi Francozi, od katerih se je njegov sloves pozneje razširil po vsej Evropi. Kot začinjeno surovo meso z rumenjakom biftek omenja kuharska enciklopedija iz leta 1938, v viru iz leta 1921 pa najdemo podatek o sesekljanem mesu, postreženem s tatarsko omako. Kaj je bilo prej, biftek ali tatarska omaka, ni znano. Toda če drži legenda o Tatarih, turškem ljudstvu iz Rusije, naj bi surovo meso dali pod sedlo in ves dan tako jahali. Meso se je medtem stolklo in zmehčalo, zvečer pa so ga začinjenega s konjskim potom postregli družini.   

prejšnji članek
Peter Poles zaradi Talentov tu, kjer je danes
Resničnostni šovi
Peter Poles zaradi Talentov tu, kjer je danes
naslednji članek
Manj znana, divja plat pevke Alenke Godec
Svet slavnih
Manj znana, divja plat pevke Alenke Godec

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.