pia skofic - ms Odkrito.si

Znana vremenarka bo povila vnuka Gašparju ...

irina ribnikova Svet24.si

15-letni Irini med kopeljo v vodo padel mobilnik, ...

Žalostna ženska Petisvet.si

Bolje zlomljena kost kot zlomljen duh

Vladimir Putin Svet24.si

VIDEO: Odkritje v arhivu Stasija: Pa saj to je ...

samantha cohen 1 Svet24.si

Meghan bo po novem prepuščena sama sebi

Kylie Jenner Najstnica.si

Je Travis res prevaral Kylie ali je to ...

reka ljubezni Njena.si

Konec Reke ljubezni zaznamoval razhod Irene in ...

Fermetnirana hrana: trend ali tradicija?
| V.S.

Fermetnirana hrana: trend ali tradicija?

Fotografija je simbolična., Profimedia

V zadnjih letih se fermentacija vrača v prehrano. Kakšno pa je njeno ozadje?

Fermentacija ali kisanje hrane je že vsaj tisoč let poznan proces s katerim zelenjavo, pa tudi druge pridelke shranimo za dlje časa. Mlečnokislinsko fermentacijo sprožijo različne mlečnokislinske bakterije, ki so naravno prisotne v naravi in izredno pomembne za našo črevesno mikrofloro. Fermentiramo lahko vse: sadje, zelenjavo, mleko, pa tudi ribe in meso. Pri nekaterih živilih, npr. mleko, fermentacija steče hitro in samodejno, pri drugih pa je potrebno rahlo usmerjanje. Med samim procesom fermentacije se organske spojine s pomočjo (mlečnokislinksih) bakterij in kvasovk spremenijo. Hrana postanejo lažje prebavljiva, vitamini in minerali pa lažje dostopni za naše telo. Poleg tega so za naše telo tudi nadvse koristni stranski produkti, ki med fermetnacijo nastajajo. Pri nas sta najbolj razširjena fermentirana izdelka kislo zelje in repa, pojavljajo pa se vedno novi. V trendu je trenutno kombuča, fermentiran napitek iz zelenega čaja, kimči, pikantno kislo zelje iz Koreje, miso pasta iz soje, pa tudi druge. Nazaj prihaja tudi način peke kruha z drožmi (fermentirana moka in voda) namesto s kvasom.