Siri so na voljo v različnih okusih (oreh, čili, poper, tartufi). foto: Marko Vavpotič/M24
Število ljudi, ki se približujejo veganski prehrani, strmo narašča. Vse večje število veganov pa dokazuje, da je mogoče zelo kakovostno živeti tudi z odpovedjo izdelkom, ki vsebujejo sestavine živalskega izvora. Vedno več potrošnikov iz svoje prehrane izključuje mlečne izdelke, nekateri iz zdravstvenih, drugi iz etičnih razlogov. Med njimi so tudi znane Slovenke in Slovenci, ki so se srečali na tako imenovanem veganskem kosilu v gostilni AS. Saj, kot pravijo, hrana tekne veliko bolje, če jo uživaš v prijetni družbi. Da pa je bilo kosilo res vrhunsko, je poskrbelo slovensko podjetje s še eno uspešno zgodbo. V sodelovanju s svetovno znanim in večkrat nagrajenim Vegan Master Chefom Emanueleom Di Biasejem, sicer direktorjem mojstrskega konditorja VEGANOK akademije, so ustvarili produkt najvišje kakovosti, veganske sire SAYVE natural delights.
Sanje je začel uresničevati, ko je Emanuele, ki je sprva delal le kot direktor in prehrambeni tehnolog, postal kuharski šef zdravnikov ter ljudi z zdravstvenimi problemi in iskal rešitve za njihove probleme. Tako je želja, ki se je porodila pred petnajstimi leti, ko je postal vegan, začela lani postajati resničnost prav v Ljubljani in letos se je rodilo, kot sam pravi, nekaj veličastnega. Mnoge restavracije, denimo iz Italije, Rusije, Francije, Nemčije ga najamejo, da jim pomaga izboljšati ponudbo in posledično izstopati v konkurenčnem boju. "Začelo se je s preučevanjem sestavin. Živalski sir je narejen iz mleka in sirila, mi pa teh sestavin nismo hoteli. Prav tako nisem želel ustvariti "nadomestka" in posnemati, kar že obstaja, ampak narediti nekaj povsem novega. Želel sem, da bi bil to izdelek z lastnim dostojanstvom, ki bo predstavljal tudi priložnost za etično izbiro potrošnikov."
Emanuele s svojimi jedmi podira stereotip, da je veganska hrana draga in brez okusa. Ponosno pove, da se v restavracijah, kjer uvede vegansko kuhinjo, stroški zmanjšajo za tri četrtine. "Če primerjamo cene rib in mesa ali stročnic in zelenjave, je ogromna razlika. Pomembno pa je, da znaš kuhati," pravi.
Da je privlačen in dodelan ne le od zunaj, ampak predvsem v okusu, pa so se lahko prepričali tisti, ki so sir v vseh svojih oblikah tudi poizkusili. Ob testeninah, na pizzi, ob domačem kruhu, paniranega ali pa le kot dodatek vinu. Narejen po najvišjih standardih, z vsemi potrebnimi certifikati, s sestavinami ekološkega izvora. Ne vrebuje mlečnih izdelkov, laktoze, soje ali glutena.
Kot je povedala zastopnica podjetja Sayve, Tjaša Nikolovski, je bilo v izdelek vloženega veliko truda, dela in seveda intuzijazma. Sir proizvajajo v Trzinu, 90% izdelkov pa uspešno izvažajo v sosednje države. Pri nas ga je mogoče kupiti v Maximarketu, Mercator Centru Šiška in na spletu, a jih tudi že druge trgovske verige snubijo sodelovanja. Pregrešno dobri in predvsem zdravi siri so pripravljeni iz čičerike, obogateni pa s tartufi, čilijem, orehi ali črnim poprom. Harmonija začimb je tako zavedla tudi najbolj strastne ljubitelje mlečnih izdelkov, ki so se dogodka udeležili predvsem zaradi druženja, domov pa odšli še z zadovoljnimi brbončicami.
Z novo pridobitvijo za vse vegane in tudi tiste, ki radi preizkusijo kaj novega, smo se spoznavali na strehi znane slovenske restavracije. Program je povezovala simpatična Oriana Girotto, zabavo pa je popestrila odlična violinistka Alenka Semeja. Med okuševalci pa smo opazili še: Ditko, Tanj Ribič in Branka Đurića Đura, Regino, Katerino Gjorgjievsko - Kamalo, Patricio Peklar ...
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.