profimedia-0840008601
Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v nekaj letih skopnela

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Kulinarika
 

Postopek: Sami ustvarite čokoladno jajce

18. 4. 2019; 10.00
Avtor: Katja Kaja Mejač
shutterstock_576364936

Sami ustvarite čokoladno jajce foto: Shutterstock

Velika noč ne bi bila velika noč brez okusnega čokoladnega jajca. Še okusnejši od tistega, ki ga kupite v trgovini, je tisti, ki ga naredite sami v domači kuhinji. Ustvarjate lahko skupaj z otroki in na koncu vanje skrijte še velikonočno darilce v obliki bonbonov ali manjših pozornosti.

Vse, kar potrebujete, je kakovostna čokolada, priporočamo tisto z 80-odstotnim deležem kakava, saj bo z njo jajce najbolj popolno, in model za ustvarjanje jajc iz različnih sestavin. Količina je seveda odvisna od velikosti modela oziroma od števila čokoladnih jajc, ki jih boste izdelali.

S podobnim postopkom lahko ustvarite tudi druge velikonočne motive, potrebujete zgolj ustrezen model.

Kako narediti čokoladno jajce?

1. Najprej čokolado narežite ali nalomite na večje kose in jih nato nasekljajte na čim bolj drobne koščke. To naredite z ostrim nožem, če pa z njim niste vešči, lahko uporabite dobro očiščen mikser za drobno rezanje.
2. V manjšo kozico nalijte vodo in jo zavrite, nato nanjo postavite posodo, ki je odporna proti vročini, vanjo pa dajte narezano čokolado. Občasno premešajte, dokler se čokolada popolnoma ne stopi.
3. Nato s kuhinjskimi rokavicami posodo odstranite in pustite, da so ohladi na približno 35 °C, temperaturo boste najlažje preverili s kuhinjskim termometrom.

1. Sami ustvarite čokoladno jajce foto: Shutterstock

2. Sami ustvarite čokoladno jajce foto: Shutterstock

4. Z žlico čokolado nanesite v modelček. Nanesite po eno žlico čokolade in jo v tanki plasti razmažite po modelu, čokolada naj prikrije vso površino. Za izravnavanje mase si lahko pomagate z drugim modelčkom, ki ga postavite v namazanega. 
5. Pustite, da se čokolada rahlo strdi, in nato z nožem za maslo odstranite odvečne robove na modelu. 
6. Na delovno površino postavite papir za peko in modelček z ravno površino nanesite nanj. Pustite 15 minut oziroma toliko časa, da se čokolada popolnoma strdi. V tem času lahko postopek ponovite z drugimi modelčki. 

3. Sami ustvarite čokoladno jajce foto: Shutterstock

4. Sami ustvarite čokoladno jajce foto: Shutterstock


7. Ko bo čokolada trda, v modelček nanesite novo plast čokolade in to ponavljajte toliko časa, da bo plast debela približno pol centimetra. 
8. Ko to naredite z obema polovicama jajca, ju še za 10 minut postavite v hladilnik, da se čokolada popolnoma strdi. 

5. Sami ustvarite čokoladno jajce foto: Shutterstock


9. Čokoladni polovici jajca odstranite tako, da nežno pritiskate po robovih modela. Toplota vaših rok bo pri tem pomagala.
10. S stopljeno čokolado namažite robove obeh polovic in ju pritisnite skupaj, tako boste dobili celo jajce.

Sami ustvarite čokoladno jajce foto: Shutterstock

Doma ustvarjena sladica je zelo lepo velikonočno darilo, z njo pa lahko obdarite tako prijatelje kot tudi družinske člane. V vsako votlo jajce lahko vstavite tudi manjše darilce, najpogosteje so to manjša čokoladna jajčka. Napolnite ga lahko tudi s čokolado ali pa ga od zunaj okrasite z jedilno barvo, jedilnimi okraski ali s svetlejšo čokolado. Kot užitno dekoracijo lahko uporabite tudi zgolj polovico jajca, ki bo predstavljalo čokoladni krožnik, vanj pa lahko postavite čokoladna jajčka, zavita v barvite ovoje, ali čokoladno kremo in tako ustvarite okusno sladico.

Različne modele za ustvarjanje jajc lahko kupite tudi v Sloveniji, predvsem v trgovinah, ki so znane po dobri ponudbi vsega, kar potrebujte za peko in ustvarjanje slaščic.
Kupite lahko modele iz plastike, polikarbonata in silikona ter tudi za različne velikosti in oblike.
Najdete jih v trgovinah, kot so Pekaindom.si, Peki.si, Missdolce.si, Dekoracijasladic.si in številne druge.

prejšnji članek
Dnevni horoskop: Čaka vas neobičajen dan
Horoskop
Dnevni horoskop: Čaka vas neobičajen dan
naslednji članek
Slovenski trg bogatejši za prvi veganski sir
Kulinarika
Slovenski trg bogatejši za prvi veganski sir