natalija-verboten-jpg Odkrito.si

Natalija Verboten spregovorila o lepotni operaciji...

challe 1 Svet24.si

Challe Salle ujet z nekdanjo teniško igralko

Zapestnica ljubezni Petisvet.si

Rožnati kremen nam v življenje lahko prikliče ...

Jago, Peter Rančigaj Svet24.si

Ganljiv zapis slovenskega policista: Bil sem ...

Tanja Žagar Svet24.si

Foto: Tanja Žagar pokazala zavidanja vredno ...

andrej rebula Njena.si

Plesalec šova Zvezde plešejo v veselem ...

Miloš Mišo Stevanović Njena.si

Znan Slovenec po desetih letih poročil srčno ...

Osvežujoči desert, ki ne redi
| A.K.

Osvežujoči desert, ki ne redi

Limonin sorbet, dreamstime

Sorbet je osvežilna sladica in odličen nadomestek za sladoled. Je veliko bolj osvežilen in manj kaloričen, saj ne vsebuje maščob.

V nasprotju s splošno razširjenim mnenjem, da je sorbet le pijača s sladoledom v kateri je obvezno tudi penina ali kakšna druga alkoholna pijača, je v gastronomskem smislu to vendarle drugače. Sladoled in sorbet se razlikujeta po tem, da so v osnovi za sladolede največkrat mlečne maščobe in jajca, v sorbetih pa ni nikakršnih maščob. Poleg sladkornega sirupa in sadne kaše je lahko sestavina sorbeta le še jajčni beljak. Sorbet je zato izjemno lahka in osvežilna sladica, ki vedno prija. Sorbet s penino lahko postrežemo kot aperitiv ali digestive, še posebej je dobrodošel med daljšimi obroki, da si med več hodi nevtraliziramo okus in nekoliko olajšamo občutek v želodcu. Za pripravo sorbeta je primerno skorajda vsako sadje.

Limonin sorbet

Potrebujemo:

300 ml vode
90 ml soka ožetih limon
130 g sladkorja
beljak enega jajca


ribana lupinica ene neškropljene limone,

pehtran (po želji)

penina (po želji)

Vodo, sladkor, limonino lupinico in sol pristavimo na štedilnik. Ko zavre, vremo še 10 minut in odstavimo. Dolijemo limonin sok. Počakamo, da se ohladi. Precedimo. Tekočino vlijemo v avtomat za pripravo sladoleda in pred koncem zamrzovanja dodamo stepen beljak. Če aparata nimamo, postavimo posodo s tekočino v zamrzovalnik, pokrijemo in vsako uro močno premešamo. Po petih do šestih urah, sorbet z električnim mešalcem še zadnjič na hitro premešamo. Ročno vmešamo čvrsto stepen jajčni beljak in damo v zamrzovalnik še za 3-4 ure.
Sorbet naložimo v ohlajene kozarce in ga po željiposujemo z drobno zdrobljenim, suhim pehtranom. Lahko pa ga zalijemo s penino, dobro premešamo in tako pripravimo najbolj priljubljen klasični sorbet z alkoholom.