stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Življenjski slog
 

Vse za vaše brbončice

29. 6. 2020; 01.42
Avtor: K.M.
Zlati Grič (2)

Pogled na vinograde foto: KKM

Situacija v svetu je tudi Slovence nekoliko potisnila iz cone udobja, kar za številne pomeni, da bodo letošnji dopust organizirali kar v domovini. Slovenija pa na drugi strani ponuja prelepe danosti, okusno kulinariko in zanimive zgodbe, ki vedno znova navdušijo.

Pravi biser se tako zagotovo skriva v Slovenskih Konjicah, kjer se neposredno nad mestnim središčem na 75 hektarjih razprostira vinogradniško posestvo Zlati grič z več kot 800-letno tradicijo pridelave grozdja. Poleg prav posebne vinske kleti, ki se odlično zlije z okoljem, pa posebno zgodbo tvorijo tudi objekti, ki sooblikujejo turistično ponudbo in so prav tako premišljeno umeščeni v prostor. Nočitev si namreč lahko privpoščite v Vinogradniškem dvorcu iz 15. stoletja, med vinogradi igrate golf in svoje brbončice še dodatno razvajate v kulinarični ponudbi Gostilne Grič.

Okusi z razgledom

Chef Andrej Smogavc

Ob prihodu na teraso Gostilne Grič, ki se nahaja tik nad golf igriščem, poleg gostoljubja najbolj navduši ravno razgled, saj lahko med okušanjem jedi, ki nastanejo izpod rok kuharskega mojstra Andreja Smogavca, uživate v pogledu na ozelenele vinograde in miru, ki ga okolica ponuja. Kljub vizualnemu zadovoljstvu, ki ga nudi ambient, pa več kot navdušijo tudi kulinarične stvaritve chefa kuhinje. Okusi jedi, ki so na vrhunskem nivoju na voljo po dostopnih cenah, tvorijo zaključeno celoto, piko na i pa jim dodajo izbrana vina iz 'zaloge' vinske kleti Zlati grič.

Gostilna je začela kot vinotoč, danes pa se je razvila v kulinarično eno najbolj prepoznavnih restavracij na širšem območju. Ponudba temelji na lokalni pridelavi hrane in vina ter izvirnem kombiniranju obojega. Pri Andreju Smogavcu smo se sicer razvajali v sklopu Tedna restavracij, a je tudi klasična ponudba restavracije zelo mamljiva. 

Vinska klet

V osrčju vinogradov se nahaja ena najsodobnejših vinskih kleti. Objekt, velik 3.500 m2 s kapaciteto 1,3 mio litrov je vkopan v zemljo, strehe pa zatravljene in zasajene. V naravi so vidni le posamezni fasadni elementi, ki se izvirno vključujejo v obstoječi ambient vinogradniške krajine. Osnovna ideja pridelave vin je ohranitev okusa in arome grozdja s čim manj tehnološkimi posegi. V vinski kleti so na voljo tudi degustacije za različno velike skupine ljudi, kjer vas bodo navdušili s svojim znanjem in ponudbo. 

Vinogradniški dvorec

Vinogradniški dvorec foto: KKM

V neposredni bližini vinske kleti in gostilne se na dominantni lokaciji nahaja Vinogradniški dvorec s 3 čudovitimi apartmaji. Zgradba iz 15. stoletja je spomeniško zaščitena in predstavlja osnovo logotipa podjetja. Apartmaji imajo kategorizacijo 3*, so prostorni in prenovljeni z izbranim okusom. Dvorec predstavlja enovit arhitekturni tip bogatejših vinskih hramov, z obokanimi vinskimi kletmi, vrhkletnimi stanovanjskimi prostori in čopastimi strmimi strešinami.

Ideje za izlet v okolici: 

Rogla - Pot med krošnjami in Lovrenška jezera, domačija Smogavc (Zreče), Center vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika Noordunga, Mini ZOO Land, mestno jedro Slovenskih Konjic, Žička Kartuzija ...

prejšnji članek
Kdaj prvič požeti sivko in kako jo porabiti?
Moda&Lepota
Kdaj prvič požeti sivko in kako jo porabiti?
naslednji članek
Tedenski horoskop: načrti se vam bodo pokvarili
Zdravje
Tedenski horoskop: načrti se vam bodo pokvarili