sabine nessa Svet24.si

"Čudovito mlado žensko" je v parku pričakala ...

foto Monika Vranič 2 Svet24.si

FOTO: 25-letna Monika odšla peš od doma in ...

hitri test, keele, študenti Svet24.si

V študentsko leto s pogojem PCT

karl erjavec pl 5 Reporter.si

Erjavec za uničenje Desusa krivi poslance, ...

matej tonin oklepnik tank tw mors Necenzurirano

Od ZDA za 30 milijonov kupili oklepnike, ki so ...

the-prince, hbo Odkrito.si

Satira kraljeve družine, ki je tako neokusna, da ...

sveca Ekipa24.si

Tragično: v grozljivi prometni nesreči je ...

Od večerje med grajskimi vinogradi do užitka pod zvezdami
| K.M.

Od večerje med grajskimi vinogradi do užitka pod zvezdami

Ambient večerje v Grajskem vinogradu, Katja Kaja Mejač

Butično, ekskluzivno, nekoliko drugače in predvsem inovativno. Številni slovenski ponudniki so v letošnjem poletju naredili korak v pravo smer in poskrbeli, da dobre ideje govorijo same zase. Letošnje poletje lahko tako uživate v kulinaričnih užitkih na nekoliko nevsakdanjih lokacijah, ki pa si jih boste zagotovo zapomnili.

Za vas smo izbrali štiri kulinarične zgodbe, oziroma izkušnje, s pomočjo katerih lahko v mesecu avgustu razvajate svoje brbončice, z njimi presenetite boljšo polovico, ali pa jih izkoristite kot piko na i turističnemu odkrivanju slovenskih lepot. Gurmansko razvajanje lahko izkusite na nekoliko neobičajnih lokacijah, ki dodajo celotni zgodbi tisti pridih ekskluzivnosti in edinstvenosti. Zagotavljamo vam, da gre v vseh štirih primerih za izkušnjo, o kateri boste še dolgo govorili. 

Vinograd na grajskem griču, za katerega vedo celo le redki Ljubljančani

Foto: Ljubljanski grad - Večerja v Grajskem vinogradu na Grajskem griču v Ljubljani

Že danes, 30. julija, si lahko tisti, ki ste si uredili rezervacijo, privoščite ekskluzivno večerjo v Grajskem vinogradu na južnem delu ljubljanskega grajskega griča, na kateri lahko uživate v okusih, ki jih za vas pripravi kuharski mojster Igor Jagodic s pomočjo ekipe restavracije Strelec. Jagodic je med drugim pred kratkim prejel prestižno Michelinovo priznanje »The Plate«, drugo leto zapored pa je osvojil štiri kape in 17 točk po kulinaričnem vodniku Gault & Millau. Na večerji lahko uživate v njegovem degustacijskem meniju, ki vam ga postrežejo na idilični lokaciji, ki je bila do zdaj le redko dostopna zunanjim obiskovalcem. Tudi postrežba nekaterih jedi pa je prilagojena duhu vinogradov in same Ljubljane.

V jedi lahko tako okušate liste vinske trte, tradicijo ljubljanskih krakovskih ribičev in ljubljanske tržnice, okušate lahko tudi meso, ki je bilo stoletja vodilno v prehrani Ljubljančanov, vse skupaj pa je ustvarjeno s sezonskimi živili in živili lokalnih pridelovalcev. 

Do same lokacije vas iz Grajskega parka v smeri drevoreda vodijo oznake. Če bi prišli po Cesti kmečkih uporov, ki vodi na grad, pa proti vinogradu zavijte levo na velikem cvetličnem ovinku. Organizatorji priporočajo udobno obutev, pred prihodom pa poskrbite tudi za zaščito pred nezaželenimi poletnimi insekti. 

Foto: Katja Kaja Mejač - Grajski vinograd, Ljubljana

Foto: Ljubljanski grad - Igor Jagodic z ekipo


Naslednja večerja je napovedana za 19. avgust ob 19. uri, cena na osebo za pethodni meni znaša 85 evrov, v kar ni vključena vinska spremljava. Več informacij najdete TUKAJ.
 

Pristna planšarska hrana z modernim pridihom pod zvezdami

Foto: Peter Podobnik - Planšarija Dolga njiva

Planina Dolga njiva in koča Planšarija Dolga njiva sta letos v svoji ponudbi bogatejši za novo kulinarično razvajanje oziroma gurmansko večerjo, ki ponuja razgled na najdaljši slovenski greben Košuto in uživanje v hrani v neokrnjeni planinski tišini. Ideja, ki se je upraviteljem koče, družini Kleindienst v glavah razvijala že leta, je letos končno dobila svoj epilog. Po našem mnenju ob pravem trenutku, ko morajo ponudniki zahtevnemu slovenskemu gostu vseeno ponuditi nekaj več, nekaj drugačnega in edinstvenega. 

Foto: Peter Podobnik - Ambient večerje pri Planšariji Dolga njiva

Foto: Peter Podobnik - Planšarija Dolga njiva in Večerja pod zvezdami

Gurmansko razvajanje pod zvezdami predstavlja izkušnjo, ki si jo morate dodati na seznam stvari, ki jih še morate doživeti.

Oče Matjaž, ki na planini živi in skrbi za odlično počutje živali, je tisti, ki je idejo dokončno potrdil med molžo krav, ko se je na zvezdnati večer ozrl v nebo in ugledal silhueto grebena Košute. Ob njem sta tudi hči Teja, ki skrbi, da v kuhinji in naokoli vse poteka tako, kot je treba, in sin Matic, ki je pri gurmanski večerji poskrbel za sestavo jedilnika in prevzel vlogo glavnega kuharja. Jedilnik je oblikoval s ciljem, da domačo hrano in pridelke iz planine prevedejo v lične in okusne krožnike, podobno kot to počnejo v najbolj prepoznavnih restavracijah. Po dveh uspešno izvedenih večerjah pa lahko rečemo, da mu je to več kot odlično uspelo.

Na večerji, ki jo morate predhodno rezervirati, tako uživate v sladkem planšarskem aperitivu in okusni planšarski hrani z modernim pridihom. Vse skupaj pa spremlja žvenket kravjih zvoncev in morda še kakšno glasbeno presenečenje. 

Foto: Peter Podobnik - Ambient večerje pri Planšariji Dolga njiva


Naslednja Večerja pod zvezdami je napovedana za 22. avgust ob 19. uri, prijave se uradno odprejo naslednji teden, a je že zdaj več kot pol mest zasedenih. Cena večerje na osebo je  53 evrov, pijača postrežena ob doplačilu. Več informacij najdete TUKAJ.

Za tiste, ki uživajo v razgledu

Foto: Katja Kaja Mejač - Vinarium Lendava

Svojo ponudbo so z gurmanskim doživetjem nadgradili tudi na turistični atrakciji v Lendavi, natančneje na stolpu Vinarium, ki letos praznuje peto obletnico delovanja. V mesecu avgustu bo stolp namreč gostil Večerjo z razgledom, ekskluzivno on posebno doživetje predvsem za tiste goste, ki nimajo straha pred višino in uživajo v brezmejnih razgledih. »Prepričan sem, da je večerja z razgledom uspešna nadgradnja in nadaljevanje zgodbe o stolpu Vinarium, ki bo zagotovo odmevna in bo le še povečala zanimanje za stolp in širšo Lendavo,« je o novi ponudbi povedal župan Lendave Janez Magyar.

Foto: Promocijski material - Leon Pintarič

Če termina za večerjo ne dobite, pa vseeno priporočamo obisk samega stolpa ob drugih terminih, saj pogleda neverjeten razgled in povsem novo izkušnjo. 

Zavodu za turizem in razvoj Lendava se je pri izvedbi večerje pridružila ekipa Gostilne Rajh iz Bakovcev, ki je bila letos prav tako uvrščena na Michelinov gastronomski vodnik. Za gastronomsko razvajanje bo poskrbel Leon Pintarič, ki pri ustvarjanju jedi sledi tradicionalnim receptom domače hiše in bližnjega okolja. Ob tem pa prisega na sezonsko, lahkotno, mladostno in vedno s pridihom tradicije Štirihodni degustacijski meni pa predstavljajo naslednje jedi: krema pečenih jajčevcev z bučnim oljem, marinirana postrv v lešnikovem olju, mangalica in dödöli ter za sladico še med, mleko in ajda.

Foto: Promocijski material - Predstavitev novega dozivetja Vecerja z razgledom na stolpu Vinarium Lendava

Večerja z razgledom je napovedana za 12. in 13. avgust ob 18. uri, cena večerje je 69 evrov, a sta oba termina zaenkrat že razprodana. Več informacij in morebitne dodatne termine pa lahko najdete TUKAJ

Piknik na grajski terasi

Foto: Grad Strmol - Grad Strmol

Nekoliko drugačno kulinarično izkušnjo pa so za vas pripravili tudi na Gradu Strmol, kjer na vas čaka pogostitev s piknik košaricami z dobrotami po izboru vodje brdske kulinarike, kuharskega mojstra Gregorja Rozmana. Pikniki za dve ali štiri osebe se bodo odvijali na spodnji grajski terasi Gradu Strmol, mesta pa so omejena. Organizatorji obljubljajo, da bodo za čarobno vzdušje poskrbeli tudi z glasbeno spremljavo v živo. 

Foto: Katja Kaja Mejač - Grad Strmol

Večer s piknik košaricami bo 20. avgusta ob 19. uri. Cena košarice za 2 osebi je 60 €, za 4 osebe pa 120 €. Več informacij najdete TUKAJ.