Ambient večerje v Grajskem vinogradu foto: Katja Kaja Mejač
Za vas smo izbrali štiri kulinarične zgodbe, oziroma izkušnje, s pomočjo katerih lahko v mesecu avgustu razvajate svoje brbončice, z njimi presenetite boljšo polovico, ali pa jih izkoristite kot piko na i turističnemu odkrivanju slovenskih lepot. Gurmansko razvajanje lahko izkusite na nekoliko neobičajnih lokacijah, ki dodajo celotni zgodbi tisti pridih ekskluzivnosti in edinstvenosti. Zagotavljamo vam, da gre v vseh štirih primerih za izkušnjo, o kateri boste še dolgo govorili.
Že danes, 30. julija, si lahko tisti, ki ste si uredili rezervacijo, privoščite ekskluzivno večerjo v Grajskem vinogradu na južnem delu ljubljanskega grajskega griča, na kateri lahko uživate v okusih, ki jih za vas pripravi kuharski mojster Igor Jagodic s pomočjo ekipe restavracije Strelec. Jagodic je med drugim pred kratkim prejel prestižno Michelinovo priznanje »The Plate«, drugo leto zapored pa je osvojil štiri kape in 17 točk po kulinaričnem vodniku Gault & Millau. Na večerji lahko uživate v njegovem degustacijskem meniju, ki vam ga postrežejo na idilični lokaciji, ki je bila do zdaj le redko dostopna zunanjim obiskovalcem. Tudi postrežba nekaterih jedi pa je prilagojena duhu vinogradov in same Ljubljane.
V jedi lahko tako okušate liste vinske trte, tradicijo ljubljanskih krakovskih ribičev in ljubljanske tržnice, okušate lahko tudi meso, ki je bilo stoletja vodilno v prehrani Ljubljančanov, vse skupaj pa je ustvarjeno s sezonskimi živili in živili lokalnih pridelovalcev.
Do same lokacije vas iz Grajskega parka v smeri drevoreda vodijo oznake. Če bi prišli po Cesti kmečkih uporov, ki vodi na grad, pa proti vinogradu zavijte levo na velikem cvetličnem ovinku. Organizatorji priporočajo udobno obutev, pred prihodom pa poskrbite tudi za zaščito pred nezaželenimi poletnimi insekti.
Planina Dolga njiva in koča Planšarija Dolga njiva sta letos v svoji ponudbi bogatejši za novo kulinarično razvajanje oziroma gurmansko večerjo, ki ponuja razgled na najdaljši slovenski greben Košuto in uživanje v hrani v neokrnjeni planinski tišini. Ideja, ki se je upraviteljem koče, družini Kleindienst v glavah razvijala že leta, je letos končno dobila svoj epilog. Po našem mnenju ob pravem trenutku, ko morajo ponudniki zahtevnemu slovenskemu gostu vseeno ponuditi nekaj več, nekaj drugačnega in edinstvenega.
Gurmansko razvajanje pod zvezdami predstavlja izkušnjo, ki si jo morate dodati na seznam stvari, ki jih še morate doživeti.
Oče Matjaž, ki na planini živi in skrbi za odlično počutje živali, je tisti, ki je idejo dokončno potrdil med molžo krav, ko se je na zvezdnati večer ozrl v nebo in ugledal silhueto grebena Košute. Ob njem sta tudi hči Teja, ki skrbi, da v kuhinji in naokoli vse poteka tako, kot je treba, in sin Matic, ki je pri gurmanski večerji poskrbel za sestavo jedilnika in prevzel vlogo glavnega kuharja. Jedilnik je oblikoval s ciljem, da domačo hrano in pridelke iz planine prevedejo v lične in okusne krožnike, podobno kot to počnejo v najbolj prepoznavnih restavracijah. Po dveh uspešno izvedenih večerjah pa lahko rečemo, da mu je to več kot odlično uspelo.
Na večerji, ki jo morate predhodno rezervirati, tako uživate v sladkem planšarskem aperitivu in okusni planšarski hrani z modernim pridihom. Vse skupaj pa spremlja žvenket kravjih zvoncev in morda še kakšno glasbeno presenečenje.
Svojo ponudbo so z gurmanskim doživetjem nadgradili tudi na turistični atrakciji v Lendavi, natančneje na stolpu Vinarium, ki letos praznuje peto obletnico delovanja. V mesecu avgustu bo stolp namreč gostil Večerjo z razgledom, ekskluzivno on posebno doživetje predvsem za tiste goste, ki nimajo straha pred višino in uživajo v brezmejnih razgledih. »Prepričan sem, da je večerja z razgledom uspešna nadgradnja in nadaljevanje zgodbe o stolpu Vinarium, ki bo zagotovo odmevna in bo le še povečala zanimanje za stolp in širšo Lendavo,« je o novi ponudbi povedal župan Lendave Janez Magyar.
Če termina za večerjo ne dobite, pa vseeno priporočamo obisk samega stolpa ob drugih terminih, saj pogleda neverjeten razgled in povsem novo izkušnjo.
Zavodu za turizem in razvoj Lendava se je pri izvedbi večerje pridružila ekipa Gostilne Rajh iz Bakovcev, ki je bila letos prav tako uvrščena na Michelinov gastronomski vodnik. Za gastronomsko razvajanje bo poskrbel Leon Pintarič, ki pri ustvarjanju jedi sledi tradicionalnim receptom domače hiše in bližnjega okolja. Ob tem pa prisega na sezonsko, lahkotno, mladostno in vedno s pridihom tradicije Štirihodni degustacijski meni pa predstavljajo naslednje jedi: krema pečenih jajčevcev z bučnim oljem, marinirana postrv v lešnikovem olju, mangalica in dödöli ter za sladico še med, mleko in ajda.
Nekoliko drugačno kulinarično izkušnjo pa so za vas pripravili tudi na Gradu Strmol, kjer na vas čaka pogostitev s piknik košaricami z dobrotami po izboru vodje brdske kulinarike, kuharskega mojstra Gregorja Rozmana. Pikniki za dve ali štiri osebe se bodo odvijali na spodnji grajski terasi Gradu Strmol, mesta pa so omejena. Organizatorji obljubljajo, da bodo za čarobno vzdušje poskrbeli tudi z glasbeno spremljavo v živo.
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.