divji prašič Svet24.si

Kdo je v vinogradu ustrelil prašiča?

italija, covid potrdilo Svet24.si

Covid-19 potrdila bodo obvezna za vse delavce v ...

voznik, alkohol, pijan Svet24.si

Pijanega ustavili že v Avstriji, nato še v ...

bojan pozar jelincic bobo1 Reporter.si

Bojan Požar ustvarja milijone s portalom v lasti ...

20210610-01064860 Necenzurirano

Minister Dikaučič, kje je denar iz vaših ...

1_Maria_Arko Njena.si

Druga plat življenja zapuščene Marie

sveča Ekipa24.si

Celotna regija je v solzah! Umrl je največji ...

Zakaj jesti plavo ribo
| K.M.

Zakaj jesti plavo ribo

Tuna je tista plava riba, ki svoje mesto največkrat najde v vrhunski kulinariki., Dreamstime

Ribe, ki jih uvrščamo v kategorijo plavih rib, ne veljajo vedno za živila, ki spadajo v vrhunsko kulinariko. Vendar med plave ribe spada tudi tuna, ki je v zadnjem času zavzela številne vrhunske krožnike.

Kako prepoznate svežo ribo 
Številni so pozorni na to, kakšne barve so ribje oči ali škrge, vendar so prevaranti iznašli že nešteto načinov, kako prirediti njihov videz. Zato je najtrdnejši dokaz o tem, ali je riba sveža, njen vonj – oziroma vonj, ki ga ni. Kajti sveža riba v resnici ne smrdi, pravzaprav ne oddaja nikakršnega vonja. Še več, če boste vohali resnično svežo ribo, boste celo mislili, da ni prava, in ob tem ne boste verjeli svojemu nosu. 

Splošno znano je, da ljudje pojemo premalo rib, hkrati pa se še vedno izogibamo bolj mastnim ribam, ki kljub vsemu v sebi skrivajo edinstvene vire blagodejnih hranil. Plave ali mastne ribe so tiste, ki na odprtem morju do srednjih globin živijo v jatah. So izrazite plavalke, zato je njihovo meso temnejše barve, sestava pa je podobna rdečemu in belemu mesu kopenskih živali, zato so odlična alternativa temu viru beljakovin. Poleg tega so bogate z maščobnimi kislinami omega 3 in odličen vir vitaminov B3, B12, D in A, mineralov, kalcija, železa, cinka in kalija. 

Foto: Dreamstime - Sardine so tudi med Slovenci najbolj priljubljene.Vključite jih v prehrano
Čeprav zagreti ljubitelji kulinarike še vedno raje posegajo po belih in manj mastnih ribah, se tudi plava riba čedalje bolj uveljavlja in se vse večkrat pojavlja na krožnikih vrhunskih restavracij. Pri tem govorimo predvsem o tuni, za katero številni pozabijo, da se uvršča v isto skupino kot girice, sardele in inčuni. Čeprav se v sodobnih prehranjevalnih navadah izogibamo maščobi, je marsikdo prepričan, da je ta ob uživanju rib kazalnik zdravja. Mastne ribe prav zaradi večje vsebnosti maščobnih kislin omega 3 pozitivno vplivajo na zdravje vašega telesa. Gre za maščobe, ki jih človeški organizem ne more sintetizirati, zato jih je treba zaužiti s hrano. Ravno te maščobne kisline so nosilci koristnih lastnosti, ščitijo pred boleznimi srca in ožilja, so protivnetne in zlasti pomembne za gradnjo možganskih struktur pri otrocih. Številni so zato prepričani, da bi morali vsaj dvakrat na teden pojesti približno 170 gramov plave ribe. Male prave ribe, ki jih večinoma pripravijo kar s kostmi (girice), so prav poseben nutricistični adut, saj vsebujejo še dodatno količino kalcija. 

Plava riba v kulinariki

Foto: Dreamstime - Skuša na žaru


Plava riba je Slovencem zelo blizu. V slovenskem morju jih morda ne ulovimo dovolj, a so ribe iz te skupine zelo dostopne na sosednjem Hrvaškem, kjer marsikdo vsako leto dopustuje. Male ribe, kot so sardele, inčuni in papalina, so odlične za mariniranje v olivnem olju ali sveže iztisnjenem soku limon, okus pa poudarita česen in sredozemsko rastlinje. Sicer so plave ribe najpogosteje pripravljene na žaru in postrežene z olivnim oljem ter kozarcem okusnega vina. Vseeno bodite pozorni, saj zahteva plava riba daljšo toplotno obdelavo kot bela. Vročina mora namreč priti skozi plasti maščobe. Po drugi strani je tuna priljubljena tudi v dimljeni različici, pogosto jo uživamo tudi surovo kot karpačo, sašimi, suši in ceviche.

V Crikvenici lahko vse leto v izbranih hotelih in restavracijah uživate v okusnih jedeh, pri katerih so v glavni vlogi te mastne ribe. Že nekaj let pa na začetku junija v samem središču mesta s posebnim kulinarično-glasbenim dogodkom Teden plave ribe opozarjajo na kulinarično pot in za prve poletne obiskovalce pripravijo tradicionalne in moderne jedi iz tega za Crikvenico tako pomembnega živila. Letos so teden spremenili v mesec, zato ga dobro izkoristite!