joe biden
Svet24.si

Biden naj bi razmišljal o umiku, če mu spodletijo naslednji nastopi

PREMOGOVNIK VELENJE
Necenzurirano

Odločilni meseci za usodo TEŠ6: zapiranje rudnika bo stalo milijardo evrov

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Revija Vogue bo ovekovečila 102-letnico, ki je preživela holokavst

19. 6. 2024; 02.00
Avtor: STA
Margot Friedländer

Margot Friedländer foto: Instagram

Na naslovnici nemške izdaje modne revije Vogue za julij in avgust bo ovekovečena 102-letna Margot Friedländer, ki je preživela holokavst. Friedländer je znana po tem, da si že več let prizadeva, da ne bi pozabili grozot holokavsta. Dvojna izdaja bo izšla 22. junija. Nosilna tema poletne številke revije bo ljubezen.

Z naslovnico želi revija izkazati čast Margot Friedländer, ki je preživela holokavst. Na naslovnici dvojne številke bo 102-letnica v rdečem plašču, so sporočili iz nemške izdaje revije.

Člani uredništva revije so se za večstranski portret s Friedländer srečali štirikrat. Z njo so tudi spregovorili o grozotah nacionalsocializma, njeni vrnitvi v Nemčijo in njenih prizadevanjih kot preživeli holokavst.

"Na naslovnici te številke bo najbolj pozitivna oseba, kar jih poznam," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa povedala glavna urednica nemške izdaje Voguea Kerstin Weng. "Številni jo poznajo kot osebo, ki je preživela holokavst, a ni preživela le nacistov, ampak tudi izdajo in izgubo. Ima vse razloge za zagrenjenost, a ostaja odprta in se ne pusti zvleči na nobeno stran", je še dodala.

Friedländer je ena redkih še živih prič preganjanja in umorov Judov v času nacizma. Za svoje delo proti pozabi nacističnih zločinov je prejela že več nagrad, vključno z nemškim redom za zasluge. O njej so posneli tudi dokumentarni film z naslovom Don't Call It Heimweh (Ne recite temu domotožje). Film z letnico 2004 je režiral nemški filmski ustvarjalec Thomas Halaczinsky.

prejšnji članek
RECEPT: Počasi pečen češnjev paradižnik
Kulinarika
RECEPT: Počasi pečen češnjev paradižnik
naslednji članek
Zakaj jesti plavo ribo
Kulinarika
Zakaj jesti plavo ribo