Kulinarika
 

Kakšnega okusa je slovenska prestolnica?

7. 12. 2021; 22.00
Avtor: K.M.
Gourmet_Ljubljana_revija_6_12_21-74_

Jed Jakoba Pintarja (Ta bar) z jeguljo foto: Marko Delbello Ocepek

Poznate leteče žgance, veste, kje kupiti najboljše sestavine in poznate zgodbo ljubljanske kulinarike? Zdaj imate priložnost, da spoznate, kaj se skriva za okusi, ki jih predstavlja slovenska prestolnica.

Ljubljana se pridružuje svetovnim metropolam, ki se ponašajo z revijami, v celoti posvečenimi gastronomski ponudbi mesta. Turizem Ljubljana je namreč kot piko na i vsem svojim aktivnostim, s katerimi spodbujajo ljubljanski kulinarični razcvet, izdal prvo življenjsko-stilno revijo Gourmet Ljubljana. Ta je poklon tradiciji in navdih sodobnosti, ki bralca popelje skozi najbolj skrite, pa tudi najbolj kultne predele prestolnice, ga posedi za mize kulinaričnih ustvarjalcev ter razkrije njihove zgodbe. Namenjena je meščankam in meščanom ter domačim in tujim obiskovalcem, ki jih spodbuja k raziskovanju, doživljanju in okušanju kulinaričnega utripa Ljubljane.

Dogodek je povezoval Peter Poles foto: Marko Delbello Ocepek

Pod vsebino se poleg ekipe Turizma Ljubljana podpisuje še pestra druščina priznanih domačih avtorjev, ki jih veže ljubezen do gastronomije. Med njimi lahko najdemo Valentino Smej Novak, Boštjana Napotnika, Kajo Sajovic in prof. Janeza Bogataja. Revija izstopa tudi po svoji oblikovni podobi, ki je delo oblikovalke Sanje Radaković, za večino avtorskih fotografij, med katerimi je tudi posebna fotozgodba Ljubljana je hrana, pa je poskrbela Suzan Gabrijan.

Igor Jagodic (Strelec), Janez Bratovž (JB Restavracija) foto: Marko Delbello Ocepek

Na tri načine pripravljena cvetača z majonezo s tartufi, kuharskega mojstra Igorja Jagodica foto: Marko Delbello Ocepek

Raviol izpod rok Janeza Bratovža foto: Marko Delbello Ocepek

»Ljubljana ima toliko zgodb, dogajanja, raznolikosti, izjemnih chefov in kulinaričnih navdušencev, ki so preprosto morali dobiti svoje mesto tudi v takšnem mediju, ki bo trajal za vedno. V formatu, ki je bolj pristen, čuten, pa tudi nekoliko nostalgičen, da si ga lahko podarjamo kot pozornost in darilo,« o povodu za nastanek revije pove direktorica Turizma Ljubljane mag. Petra Stušek. »Verjamemo, da bodo Ljubljančanke in Ljubljančani ob prebiranju revije začutili ponos. Želimo si, da se skupaj z domačimi in tujimi obiskovalci podajo na sprehod po svojem mestu in odkrijejo marsikatero zanimivost, ki je doslej še niso poznali.«

Valentina Smej Novak foto: Marko Delbello Ocepek

Valentina Smej Novak, Janez Bogataj foto: Marko Delbello Ocepek

Kaja Sajovic, Boštjan Napotnik Napo foto: Marko Delbello Ocepek

Gourmet Ljubljana je torej popotovanje po ljubljanskih kulinaričnih doživetjih. Od zimzelenega bureka in anti-hangover sendviča do letečih žgancev in prefinjenih sladic. Od Grajskega vinograda in skritih vrtov, kjer se rojevajo mestne legende, do vrhov najbolj priljubljenih pohodniških vzpetin. Navsezadnje nas v Ljubljani gastronomska presenečenja čakajo na vsakem koraku, za lažje raziskovanje slednjih pa bo poskrbel tudi zaključni del revije, v katerem so zbrani ponudniki, ki nosijo znak Ljubljanska kakovost.

Gourmet Ljubljana foto: Marko Delbello Ocepek

Jed Jakoba Pintarja (Ta bar) foto: Marko Delbello Ocepek

Fetiche Patisserie foto: Marko Delbello Ocepek

Fetiche Patisserie foto: Marko Delbello Ocepek

foto: Marko Delbello Ocepek

Brez bureka v Ljubljani ne gre! foto: Marko Delbello Ocepek

Fetiche Patisserie, Anže Kranjec

Fetiche Patisserie, Anže Kranjec foto: Marko Delbello Ocepek

prejšnji članek
Horoskop: Ne izzivajte prepirov v odnosih
Horoskop
Horoskop: Ne izzivajte prepirov v odnosih
naslednji članek
Znani Slovenci svoje glasove posodili risanim junakom
Kultura
Znani Slovenci svoje glasove posodili risanim junakom

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.