pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola
Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski šoli

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Kulinarika
 

Zakaj ob vstopu v novo leto pijemo penino

25. 12. 2021; 02.00
Avtor: K.M.
Penina

Penina foto: Promocijski material

Peneče vino ima bogato zgodovino in lahko rečemo, da ob pričakovanju novega leta simbolizira naše razpoloženje, »prekipevajoče« veselje in uživanje v dobrih stvareh. Pok ob odprtju penine, čeprav naj je ne bi odpirali na tak način, simbolno predstavlja tudi nekakšno prelomnico.

Začetki tradicije pitja penečih vin segajo v 16. stoletje; najprej so veljala za prestiž aristokracije, in tudi ko se je v 18. stoletju potrošnja penine povečala, so jo še vedno povezovali s posebnimi priložnostmi. Še vedno je bila simbol visoke družbe in steklenice penin so bile sleherniku še dolgonedostopne. O neposredni povezavi penine s praznovanjem novega leta naj bi pričal šele dogodek iz leta 1937, ko so na eni izmed zabav v francoski kavarni v New Yorku stregli zgolj peneče vino, na voljo je bilo kar 200 različnih vrst. Tudi danes penino najpogosteje pijemona silvestrovo in drugih praznovanjih oziroma slovesnih priložnostih. Največkrat jo odpremo tako, da zamašek odleti ob glasnem poku, kar v prazničnem vzdušju vsekakor dobro dene,a je tak način odpiranja napačen, saj se ob hitri spremembi tlaka v steklenici in penjenju izgubijo mehurčki. Ob nazdravljanju tudi ne smemo trkati s kozarci, saj tako vino »vznemirimo« in prekinemo tok mehurčkov; torej gesto raje samo nakažimo.

Je penina kakovostna? 

Morda do zdaj niste pomislili, kako pomembno vlogo imajo pri kakovosti penine mehurčki. Če so drobni, številni in dolgotrajni, smo lahko prepričani, da pijemo dobro penino. Pomembno je tudi, da se mehurčki vrtinčijo z dna proti vrhu, in ne zgolj ob robovih. Za opazovanje seveda potrebujemo prave kozarce, najboljši so v obliki tulipana. Opazujemo tudi peno, ta mora ob nalivanju hitro splahneti,sicer pijemo vino slabše kakovosti. Ne glede na kakovost penine pa je pomembno, da je, ko jo postrežete, primerno ohlajena, in sicer na temperaturo od 4 do 8 stopinj Celzija. Odprto steklenico postavite v posodo, napolnjeno z mrzlo vodo in ledom. Sicer pa je odprto penino dobro kmalu popiti do konca.

prejšnji članek
Živila preko družbenih omrežij hitro postanejo priljubljena
Zdravje
Živila preko družbenih omrežij hitro postanejo priljubljena
naslednji članek
Božična voščila praznično razposajenih znanih Slovencev
Svet slavnih
Božična voščila praznično razposajenih znanih Slovencev
#obraziavenija
obraziavenija