boštjan-močnik 2
Svet24.si

Brigadir Boštjan Močnik: »Kdo pa bo pomagal, ko je težko, če ne vojska?«

1715253201-dsc9430-01-1715253168875
Necenzurirano

Ukradeni otroci: kako je Matej Tonin sunil delo policiji in SDS

njena.si
njena.si njena.si
Kulinarika
 

Marko Pavčnik razglašen za kuharskega mojstra leta

25. 2. 2022; 09.00
Avtor: K.M.
Chef leta Marko Pavčnik_foto Peter Irman

Chef leta Marko Pavčnik foto: Peter Irman

Slovenski kuharski mojster, ki smo ga spoznali tudi na malih ekranih, recimo v oddaji Skriti šef, je prejel prav posebno priznanje.

Inšpektorji enega najvplivnejših mednarodnih vodnikov so v iskanju najboljših grižljajev in požirkov ponovno prečesali Slovenijo. Danes so na spletnem dogodku razkrili najvišje ocenjene restavracije in prejemnike posebnih nagrad Gault&Millau Slovenija za leto 2022. O razcvetu domače kulinarike priča dejstvo, da se je med najboljše zavihtelo kar osem restavracij, dva mlada talenta in dve priljubljeni zbirališči.

Prestižni naziv chef leta je pripadel promotorju divje hrane na Slovenskem Marku Pavčniku iz restavracije Pavus na gradu Tabor Laško. Chef prihodnosti je s svojim kuhanjem izven okvirjev postal ambasador Istre Filip Matjaž iz portoroške Restavracije COB, za chefa tradicije pa je bil razglašen Uroš Gorjanc iz Gostilne Krištof v Predosljah pri Kranju, ki je stičišče in povezovalni element tamkajšnjih kmetov ter pridelovalcev vsega lokalnega, ekološkega, trajnostnega.

Letošnja posebnost je, da sta bila v kategoriji Mladi talent nagrajena kar dva chefa, in sicer kulinarični sorodni duši Marko Magajne in Marko Vršič iz Galerije okusov, Novo Celje. Oba Marka namreč svoja stila in kuharske veščine tako spretno združujeta, da jedi povzdigujeta do višav visoke kulinarike.

Dvojni najboljši POP

Tudi kategorija najboljši POP je letos postregla z dvema zmagovalcema. Prvi je ljubljanski Dvorni bar, ki je vinsko kulturo približal ljudem in poskrbel za občuten dvig kulture pitja vina, drugi pa kobariška Hiša Polonka, kamor zahajajo ljubitelji tradicionalne, okusne in iskrene hrane v sproščenem vzdušju.

Nagrada za najboljšega natakarja/sommeliera

Vse odlike vrhunskega sommeliera in natakarja, kot so profesionalna strežba, znanje, šarm ter pretanjen občutek za gosta in za spajanje okusov, so v Gault&Millau Slovenija letos prepoznali v Gregorju Krenu iz novomeške Hiše Fink.

Najslajše priznanje za najboljšo slaščičarno

Naziv najboljše slaščičarne je pripadel Zebra Patisseries, kjer sledijo preprosti filozofiji Tomija Češka: do obisti se naučijo osnov, nato pa ustvarjajo po svojem okusu. Zebra Patisseries je tako kot galerija umetniških stvaritev, ki prepričujejo tudi nesladkosnede in spreminjajo njihove navade.

Osem slovenskih restavracij se ponaša s štirimi kapami

Zavidljive štiri kape, ki potrjujejo izredno kakovost in vrhunskost restavracije oziroma gostinca, so uspešno ohranili Gostilna pri Lojzetu, Hiša Denk, Ošterija Debeluh, Restavracija Mak, Restavracija Strelec in Hiša Franko, ki si je izborila najvišje število doseženih točk – 18/20. Jagodni izbor najvišje ocenjenih pa je letos bogatejši še za dve restavraciji, in sicer Restavracijo Pavus in Grič.

prejšnji članek
Horoskop: Moč načrtovanja vas bo okrepila
Horoskop
Horoskop: Moč načrtovanja vas bo okrepila
naslednji članek
Mileni Zupančič pomembna srbska gledališka nagrada
Svet slavnih
Mileni Zupančič pomembna srbska gledališka nagrada