Kulinarika
 

Za vitek pas in zdravo pomlad v svoj jedilnik vključimo ajdo

1. 5. 2024; 13.00
Avtor: Zoran Franc
ajdova kaša

Ajda ne vsebuje glutena in ima kar 150 odstotkov več koristnih mineralov in vitaminov kot pšenica. foto: Dreamstime

Pomlad je čas, ko se počasi že pripravljamo na prihajajoče poletje ter po leni in preobilni zimi začnemo posegati po zdravi hrani. Mednjo spada tudi ajdova kaša.

Prvi zapisi o ajdovi kaši na slovenskih tleh segajo v leto 1426, ko je prvič omenjena v gornjegrajskem urbarju pod imenom poganka. O poljščini, iz katere lahko pripravimo dve značilni slovenski jedi – kruh in kašo –, je pisal tudi Janez Vajkard Valvasor v Slavi vojvodine Krajnske. Ajdova kaša je avtohtona slovenska jed, nekoč hrana revežev pa je danes hrana tistih, ki želijo jesti zdravo.

Vir mineralov in polnovrednih hidratov

Ajdova kaša je odličen vir polnovrednih ogljikovih hidratov in vlaknin, vsebuje nekoliko več beljakovin kot ostala žita ter celo vse esencialne aminokisline. Med minerali prevladujejo fosfor, magnezij, cink in železo ter vitamini B-skupine. V prehrani jo lahko zamenjamo z drugimi žiti, čeprav v resnici ni pravo žito, temveč je sorodnica rabarbare.

ajdova kaša s hruško foto: dreamstime

Skuhamo jo za zajtrk

Ajdovo kašo lahko skuhamo z mlekom ali rastlinskim napitkom ter ji nato dodamo še kakšno jabolko ali lanena semena, ki so odličen vir zdravih maščob. Tako si zagotovimo zdrav, nasiten in okusen obrok. Ajdo lahko pripravimo celo brez kuhanja – le čez noč jo namočimo. Zjutraj jo stresemo v sekljalnik, dodamo banano, mleko in kakav ter si pripravimo okusen frape.

Iz nje pripravimo granolo

Granolo običajno pripravimo z ovsenimi kosmiči, a verjemite, tudi z ajdovo kašo je več kot odlična. Kombinirajte jo z lanenimi, bučnimi in sončničnimi semeni. Odlično se poda k poljubnim oreščkom ter arašidovemu in mandljevemu maslu. Najboljše pri granoli je, da jo lahko pripravimo na zalogo in tako uživamo za zajtrk, malico ali večerjo z različnimi kombinacijami sadja.

ajdova kasa foto: Dreamstime

V solati na 1001 način

Ajdova kaša je nepogrešljiva v žitnih solatah, z njo lahko nadomestimo testenine. Ajda vas bo nasitila za dlje časa. Pripravimo jo lahko kot vir ogljikovih hidratov in ji dodamo poljuben vir beljakovin, kot je denimo sir feta ali piščanec. Odlično se poda k praženi zelenjavi, lahko ji primešamo orehe, poljubno sadje, skratka eksperimentiramo. Na koncu pa začinimo z oljčnim oljem in limoninim sokom. Če želite v solato dodati še dober vir zdravih maščob, ne pozabite na avokado, če pa si želite nekaj slajšega, dodajte jabolka in brusnice.

prejšnji članek
Okrepite zdravje s krešo in koprivo
Zdravje
Okrepite zdravje s krešo in koprivo
naslednji članek
Zakaj je dvojec Maraaya videospote snemal v Španiji
Svet slavnih
Zakaj je dvojec Maraaya videospote snemal v Španiji

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.