Kulinarika
 

Pravilno shranjevanje živil podaljšuje rok trajanja

18. 8. 2023; 14.00
Avtor: M.K.
pokvarjena hrana

Stare zaloge hrane postavimo na vidno mesto v hladilniku foto: Shutterstock

Koristno je poznati vsaj nekaj zakonitosti pravilnega shranjevanja živil, saj s pametnim shranjevanjem, in že pred tem tudi nakupovanjem, zmanjšamo možnost, da bi se živila pokvarila.

Hladilnik ni le omara za priročno odlaganje hrane, temveč je visokotehnološka naprava, ki močno olajša shranjevanje živil različnih vrst, ki potrebujejo različno hrambo, da bi ostala sveža, zdrava in okusna. V notranjosti novodobnih hladilnikov so različna temperaturna območja, ki lahko ob pravilnem shranjevanju živil precej podaljšajo njihovo trajnost, poleg tega pa pomagajo vzdrževati higieno ter tako preprečujejo pojav neželenih bakterij.

Sveže meso

Sveže meso, ribe in perutnino do uporabe pustite v originalni embalaži, saj tako zmanjšate izpostavljenost teh živil škodljivim bakterijam. Surovo mleto meso je, če ga hranite v hladilniku, treba porabiti v enem ali dveh dneh, ali pa ga zamrznite za največ štiri mesece. Kuhana riba bo v hladilniku zdržala do štiri dni, medtem ko imajo jagnjetina, svinjina in govedina nekoliko daljši rok trajanja, a jih vseeno v hladilniku ne hranite dlje od pet dni.

Jajca in mleko raje hranite na spodnjih ali srednjih policah hladilnika. foto: Dreamstime

Mleko, jajca, skuta

Skuto, jogurt, kislo in sladko smetano ter mleko pustite v originalni embalaži. Neporabljeno mleko ali kislo smetano, ki ste jo prelili v posodo in je trenutno ne potrebujete več, pokrijte s plastično folijo. Jajca in mleko raje hranite na spodnjih ali srednjih policah hladilnika, tam je načeloma temperatura nižja in konstantna. Ker jajca rada vpijejo vonj iz okolja, jih postavite čim dlje od živil z izrazitim vonjem. Sir do uporabe pustite v embalaži, v kateri ste ga kupili, po odprtju pa ga ovijte v povoščen papir za shranjevanje ali plastično folijo.

Kam z ostanki hrane

Ohlajeno kuhano hrano, ki je niste pojedli in bi jo radi shranili za naslednji dan, dajte v neprodušno, dobro zatesnjeno majhno posodo, saj boste tako zmanjšali možnost vnosa neželenih bakterij in preprečili širjenje vonjav. Nekatere vrste bakterij so odporne proti procesu kuhanja in se lahko razvijejo pri sobni temperaturi, zato tudi kuhano hrano shranjujte v hladilniku. Sicer pa vse ostanke shranite čim prej, v dveh urah, poleti pa v eni uri po pripravi hrane. Juhe in enolončnice lahko v hladilniku hranite od tri do štiri dni, medtem ko zamrznjene zdržijo tudi do tri mesece. 

Surovo mleto meso je, če ga hranite v hladilniku, treba porabiti v enem ali dveh dneh, ali pa ga zamrznite za največ štiri mesece. foto: Dreamstime

prejšnji članek
Slovenke v boj za zmago pri sidru
Svet slavnih
Slovenke v boj za zmago pri sidru
naslednji članek
Dobrodelna večerja Ane Roš: Izklicna cena menija znaša 520 eur
Svet slavnih
Dobrodelna večerja Ane Roš: Izklicna cena menija znaša 520 eur

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.