nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Kulinarika
 

Nabirate gobe? Potem upoštevajte gozdni bonton ...

23. 9. 2023; 01.00
Avtor: STA / V.M.
MZ-gobe1- za vpis naslova

Gobe nabirajte v košaro. foto: Revija Jana

Pri nabiranju gob je zelo pomemben gozdni bonton. Ga poznate in upoštevate ali se nanj požvižgate?


Gobe so po mnenju determinatorke gliv in amaterske mikologinje Katarine Grabnar Apostolides  pravo bogastvo narave, ki ga je potrebno spoštovati. So pomembni razkrojevalci, ki v naravi omogočajo nemoteno kroženje snovi in s tem življenja. Ko govorimo o varnem nabiranju gob, se zato ne smemo ozirati zgolj na naše koristi, ampak tudi gobe.

Zato svetuje, da gobe posameznik nosi v košari in ne v vrečki. Tako omogočimo, da skozi špranjice padajo trosi, s tem gobi pomagamo, da se razmnožuje naprej. Na ta način preprečimo tudi možnost zastrupitve, saj se v vrečki z gobami zlasti ob vročini pogosto pojavijo tudi različne plesni in bakterije, opozarja.

Gobe iz tal odtrgamo v celoti. "S tem jih lahko namreč lažje določimo, saj je včasih ravno dno beta pomembna točka, po kateri gobo prepoznamo," je dejala. Pomembno je tudi, da gobe zaznavamo z vsemi čuti. Treba jih je videti, povohati, kakšne tudi poskusiti. Ob tem svetuje, da si po dotikanju gob, zlasti strupenih, gobar roke obriše z mahom, ki je antiseptičen.

Fotografija je simbolična foto: Profimedia

Previdno pa je potrebno rokovati tudi s priročniki za prepoznavanje gob. "Zavedati se namreč moramo, da so fotografije v knjigah posnete v različnih vremenskih pogojih, zato iz njih vedno ni razvidno, za katero vrsto gre," je izpostavila.

Ljubiteljem nabiranja gob zato priporoča, da se vključijo v katero od gobarskih društev, kjer lahko pridobijo veliko znanja, obenem pa jim bodo na voljo tudi dobri poznavalci gob. Gob po njenih besedah tudi ne nabiramo v onesnaženem okolju, ko se posameznik odpravi gobarit, pa naj za seboj ne pušča smeti.

prejšnji članek
Najpogostejši znaki fibromialgije
Zdravje
Najpogostejši znaki fibromialgije
naslednji članek
Izjemen spomin Vesne Jevnikar: Dar ji je bil položen že v zibelko
Svet slavnih
Izjemen spomin Vesne Jevnikar: Dar ji je bil položen že v zibelko