Kulinarika
 

Peka z otroki: vesele, praznične učne urice v kuhinji

18. 12. 2023; 11.00
Avtor: Oglasno sporočilo
dolcela, nagradna-igra
Ko se bližajo prazniki, se domovi napolnijo z veselim pričakovanjem in toplino. Da v tem času družina uživa v prazničnem duhu skupaj, je idealno vključiti naše najmlajše v pripravo sladkih dobrot. S tem ustvarimo trajne spomine in otrokom omogočimo, da občutijo svojo vlogo v prazničnem vzdušju. Kako pa se lotiti peke in kaj je pri tem posebej vredno naše pozornosti?

Izbor receptov skozi otroške oči

Začnite z izbiro receptov, ki so otrokom všeč. Naj bo to preprost recept za slaščico ali pa nekaj bolj zapletenega, a ne preobsežnega – na primer praznični biskviti. Pustite, da otroci izrazijo svoje želje, in jih upoštevajte. Morda imajo radi čokolado, sadje, ali želijo eksperimentirati z barvnimi posipi. S tem se ne samo naučijo osnov peke, ampak tudi razvijajo svoj občutek za odločanje in kreativnost.

Peka kot poučna igra

Peka z otroki je odličen način za učenje matematičnih veščin (merjenje sestavin), razumevanja znanosti (kako sestavine reagirajo med seboj) in razvijanja fine motorike. Ustvarite zabavno in varno učno okolje, kjer se otroci lahko igrajo z testom, oblikujejo piškote in eksperimentirajo z okraski. Bodite pozorni na vroče površine in ostre predmete, obenem pa otrokom dovolite dovolj svobode, da se v kuhinji počutijo udobno brez pritiska.

Skupna priprava, skupno veselje

Vaše nadobudneže vključite v vse faze priprave - od merjenja sestavin do mešanja in oblikovanja. Njihovo vznemirjenje in ponos, ko vidijo končni izdelek, pridobljen z njihovim trudom in velikim prispevkom, bo neprecenljivo. To je tudi priložnost, da jim poveste zgodbe o družinskih prazničnih tradicijah in receptih, ki se prenašajo iz generacije v generacijo.

Dragoceni trenutki skupaj

Kar je najpomembnejše - peka z otroki je priložnost, da preživite kakovosten čas skupaj. To so trenutki smeha, učenja in deljenja, ki se bodo otroci spominjali še dolgo po tem, ko bodo prazniki mimo.

Ponosno deljenje lastnih kreacij

Ko so sladkarije pečene, naj otroci pomagajo pri okraševanju. To je lahko preprosto posipanje sladkorja ali bolj umetniško delo z ledenim sladkorjem in čokolado. Pustite jim, da izrazijo svojo ustvarjalnost. Nato z veseljem delite njihove kreacije z družino in prijatelji, kar bo okrepilo njihovo samozavest in ponos.

Priporočamo vam kolač s čokoladno-bananinim pudingom, ki ga boste z otroki lahko pripravili po priloženem receptu:

Praznični kolač s čokoladno-bananinim pudingom

Božični kolač s čokoladno-bananin pudingom je slastna poslastica, ki združuje okus svežih banan, čokolade in prazničnih začimb. Ta sočni in aromatični kolač bo zagotovo navdušil vaše brbončice in ustvaril pravo praznično vzdušje. Pomagajte pa si z izdelki Dolcela in trenutno najbolj priljubljenim pudingom čoko-banana.

SESTAVINE

Za kolač:

  • 1 in 1/2 skodelice moke
  • 1/2 skodelice kakava v prahu
  • 1 čajna žlička pecilnega praška Dolcela
  • 1/2 čajne žličke sode bikarbone Dolcela
  • 1/2 čajne žličke soli
  • 1/2 čajne žličke mletega cimeta
  • 1/4 čajne žličke mletih klinčkov
  • 1/2 skodelice masla sobne temperature
  • 1 skodelica rjavega sladkorja
  • 1 vaniljev sladkor Dolcela
  • 2 jajci
  • 3 zrele banane, pretlačene
  • 1 čajna žlička vaniljevega ekstrakta
  • 1/2 skodelice mleka
  • puding čoko-banana Dolcela

Za okrasitev:

  • stepena smetana
  • čokoladni ostružki
  • narezane banane

NAVODILA

  1. 1. Priprava kolača:
  • Pečico segrejte na 180 °C. Pripravite model za peko, obložite ga s papirjem za peko ali namastite.
  • V skledi zmešajte moko, kakav v prahu, pecilni prašek, sodo bikarbono, sol, cimet in klinčke.
  • V drugi skledi kremasto stepite maslo in rjavi sladkor. Dodajte jajca, pretlačene banane in vaniljev ekstrakt ter dobro premešajte.
  • Postopoma dodajajte suhe sestavine v mokre, izmenično z mlekom, pri tem pa nežno mešajte, da dobite homogeno zmes.
  • Zlijte testo v pripravljen pekač in pecite približno 30 do 35 minut ali dokler zobotrebec, vstavljen v sredino, ne ostane čist. Pustite, da se kolač popolnoma ohladi, nato ga prerežite na pol po dolžini.
  1. 2. Po navodilih na embalaži skuhajte puding čoko-banana Dolcela
  1. 3. Sestavljanje kolača:
  • Na eno polovico ohlajenega kolača razporedite polovico čoko-banana pudinga.
  • Prekrijte s preostalo polovico kolača in prelijte s preostalim pudingom.
  • Postavite kolač v hladilnik in pustite, da se puding strdi, vsaj 2 uri ali čez noč.
  1. 4. Okraševanje in postrežba:
  • Kolač okrasite s stepeno smetano, čokoladnimi ostružki in narezanimi bananami.
  • Narezite ga na rezine, postrezite in uživajte v božičnem okusu razkošja.

Da bo vse skupaj še slajše, sodelujte v nagradni igri Praznična čarovnija v sodelovanju z Dolcelo!

Podarjamo: 1X bogat paket izdelkov Dolcela.


Kako lahko sodelujete? Tokrat nas zanima, katero sladico boste postregli za praznike svojim najbližjim?

Odgovor nam zaupajte na njena@njena.si.

Kolač s pudingom s svojo preprosto sestavo, a nepremagljivim okusom zlahka navduši vse generacije. Prileže se na koncu vsakega prazničnega obroka!

Z lahkoto boste pripravili naravnost izjemnega s sestavinami Dolcela!

prejšnji članek
Ula Furlan s prijatelji praznovala 40 let
Svet slavnih
Ula Furlan s prijatelji praznovala 40 let
naslednji članek
Nino Sirk na nastop pripravljala zmagovalka Talentov
Resničnostni šovi
Nino Sirk na nastop pripravljala zmagovalka Talentov

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.