Kulinarika
 

Tega raje ne jejte na prazen želodec

16. 7. 2024; 15.00
Avtor: T. D.
ovseni kosmiči

Balastne snovi v ovsenih kosmičih znižajo raven holesterola in za dlje časa nasitijo. foto: Dreamstime

Čeprav pravijo, da je zajtrk najpomembnejši obrok dneva, vsak ne dene dobro želodcu – preveč kisline ali drugih dražilnih snovi povzroči bolečine v trebuhu ali še kaj hujšega.

Dan se začne z zajtrkom, zato je pomembno, da je le-ta uravnotežen, da bomo imeli dovolj energije za dnevne aktivnosti. Na prazen želodec se zato raje izogibajte naslednjim živilom:

Rogljički

Vse, kar tako kot listnato testo vsebuje kvas, uživajte raje pozneje. Na primer ob popoldanski kavi. Ta vrsta hrane namreč draži želodec in povzroča napihnjenost.

Paradižniki

V njih je veliko zdravih snovi. Vendar lahko vitamini in antioksidanti v kombinaciji s preveč želodčne kisline privedejo do hudih trebušnih bolečin. Posebno neprijetno za ljudi, ki imajo že tako težave z želodčno kislino ali razjedami.

Citrusi

Ti vsebujejo zlasti veliko sadne kisline, ki na tešče poveča tveganje za vnetje želodčne sluznice.

Banane

Sicer vsebujejo veliko magnezija, vendar ta brez podlage v želodcu hitro pristane v krvi, visoko neravnovesje pa lahko škodi srcu. Poleg tega vsebujejo veliko sladkorja, ki poviša raven inzulina. Prvi korak k pripravi okusnega in hranljivega zajtrka je načrtovanje. Razmislite, koliko časa imate zjutraj na voljo in kaj vam najbolj ustreza. Praznemu želodcu dobro denejo naslednja živila:

Ovseni kosmiči

Balastne snovi znižajo raven holesterola in za dlje časa nasitijo. Poleg tega ščitijo želodčno sluznico pred škodljivimi kislinami.

Citrusi niso najboljša izbira za zajtrk. foto: Dreamstime

Ajda

Spodbudi prebavo ter vsebuje veliko beljakovin in železa.

Oreščki

Normalizirajo pH želodca in naj bi celo zmanjševali želodčne razjede. Vsebovana maščoba nasiti za dlje časa.

Borovnice

Najnovejše študije kažejo, da borovnice prav za zajtrk izboljšajo raven krvnega tlaka in pospešijo prebavo. Dobre so tudi za spomin.

Lubenica

Ker jo v veliki meri sestavlja voda, nas že zjutraj oskrbi z veliko tekočine. Likopen, naravno rdeče barvilo, je poleg tega dober za oči in srce.

Jajca

Kdor za zajtrk je jajca, bo čez dan pojedel manj kalorij.

Jajca so zelo nasitno živilo, kljub temu da imajo nizko energijsko vrednost. foto: Dreamstime

prejšnji članek
Mladostna tam spodaj  - kaj je dobro vedeti?
Zdravje
Mladostna tam spodaj - kaj je dobro vedeti?
naslednji članek
Tipi  dolgočasnih ljudi od katerih vsi bežijo
Zdravje
Tipi dolgočasnih ljudi od katerih vsi bežijo

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.