Losos, knjiga SIMPLE foto: Promocijski material
Yotam Ottolenghi je svetovno znani britanski kuhar, ki je postal pravi kulturni fenomen. Njegovi prepoznavni recepti so zaznamovali in spremenili prehranske navade milijonov ljudi po svetu, kajti Ottolenghijev pristop h kuhariji je drugačen: navdihnjen z obiljem sveže zelenjave, stročnicami in žiti, z bližnjevzhodnimi začimbami in svetovljansko nonšalanco je poskrbel, da so kuhinje urbanih središč po vsem svetu zadišale drugače.
RECEPT
SESTAVINE (za štiri osebe)
100 g rozin
4 fileji lososa s kožo, ki jim odstranimo koščice (500 g)
100 ml oljčnega olja
4 stebla stebelne zelene, narezana na 1 cm velike kocke (180 g), liste potrgamo in jih prihranimo za okras
30 g pinjol, grobo nasekljanih
40 g kaper in 2 žlici njihove slanice
40 g velikih zelenih oliv, izkoščičenih in narezanih na 1 cm velike koščke (pribl. 8)
1 dober ščep žafranovih nitk (1/4 žličke), zmešan z 1 žlico vroče vode
20 g peteršilja, grobo nasekljanega
1 limona: drobno naribamo lupinico, da je dobimo 1 žličko, nato iztisnemo 1 žličko soka
sol in črni poper
PRIPRAVA
Rozine prelijemo z vrelo vodo in jih pustimo, da se namakajo 20 minut, medtem pa pripravimo lososa in naredimo salso.
Lososa zabelimo z 2 žličkama olja ter začinimo s 3 žličkami soli in sveže mletim poprom. Postavimo na stran in se lotimo salse.
V kozico nalijemo 75 ml oljčnega olja in pristavimo na visoko vročino. Dodamo stebelno zeleno in pinjole ter med pogostim mešanjem pražimo 4 do 5 minut, da pinjole začnejo rjaveti (ves čas opazujemo, saj se zlahka zažgejo). Kozico odstavimo ter primešamo kapre in njihovo slanico, olive, žafran z vodo vred in ščep soli. Odcedimo rozine in jih prav tako dodamo v kozico, potem pa še peteršilj, limonino lupinico in sok. Postavimo na stran.
V veliko ponev damo 1 žlico olja in pristavimo na srednjo do visoko vročino. Ko je vroče, v ponev položimo lososove fileje s kožo navzdol in jih pečemo 3 minute, da se koža hrustljavo zapeče. Vročino znižamo na srednjo, nato fileje obrnemo in pečemo še 2 do 4 minute (odvisno od tega, kako pečenega lososa želimo). Fileje vzamemo iz ponve.
Lososa razdelimo na štiri krožnike in obložimo s salso. Posujemo še z lističi zelene, če jih imamo.
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.