Kulinarika
 

Oreščki in suho sadje za praznike

3. 12. 2024; 15.00
Avtor: Tina Lucu/Revija Liza Maja
božični sladki kruh

božićni sladki kruh foto: profimedia LIZA MAJA

Pozimi ni veliko svežega sadja, zato se večina sladic dela s suhim ali kandiranim sadjem ter oreščki. Izbrali smo nekaj klasičnih prazničnih sladic, ki jih lahko pripravite že v začetku decembra.

Božični sladki kruh

Čas priprave in peke: 80 min
Sestavine:
40 g brusnic
30 ml griotke ali ruma
1 vrečka suhega kvasa
130 ml mlačnega mleka
90 g sladkorja
250 g navadne moke
50 g polostre moke
lupina limone
ščepec muškatnega oreščka
ščepec soli
semena 1/2 stroka vanilje
1 jajce
1 rumenjak
50 g mandljevih rezin
80 g stopljenega masla
navadna moka za posip
Za zaključek:
20 g mandljevih rezin, namočenih v mlačni vodi
1 stepeno jajce
30 g masla
moka
sladkor v prahu

Priprava:
1. Brusnice namočite v griotko ali rum. Kvas zmešajte z mlekom, dodajte žlico sladkorja in žlico moke, pustite, da kvas vzhaja. Nato vanj vmešajte vse sestavine brez brusnic, premešajte in na koncu dodajte še mlačno maslo. Pripravljenemu testu dodajte brusnice.
2. Zgnetite testo, ki se ne lepi, površino potresite z moko, pokrijte s kuhinjsko krpo in pustite vzhajati na toplem približno 50 minut.
3. Na pomokani delovni površini iz vzhajanega testa oblikujte hlebec. Mandlje odcedite. Božični kolač premažite z jajcem in nanj položite rezine mandljev.
4. Pecite v predhodno ogreti pečici na 165 °C približno 60 minut, med peko kruh v pečici obračajte in z nabodalom preizkusite, ali je pečen. Vročo površino božičnega kruha premažite z maslom in ostankom griotke ali brusničnega ruma, takoj potresite s sladkorjem.

Božična čokoladna »salama« z rumom

čokolans salama foto: profimedia

Čas priprave: 40 min

Sestavine:
230 g maslenih piškotov ali biskvita
2 žlici ruma
200 g temne čokolade
150 g masla
50 g suhih datljev
50 g suhih fig
50 g suhih marelic
50 g kandiranih češenj
100 g mandljev
100 g mletega kokosa

Priprava:
1. Piškote ali kekse zdrobite na večje kose in jih navlažite z rumom.

2. Čokolado stopite nad vodno kopeljo in jo zmešajte z zmehčanim maslom. Dobljeno zmes zmešajte s piškoti.

3. Sadje narežite na koščke in ga skupaj z mandlji vmešajte v zmes piškotov.

4. Zmes razvaljajte in jo povaljajte v kokosu. Zavijte v folijo in pustite v hladilniku vsaj 24 ur. Na koncu pripravljen zvitek narežite na rezine in postrezite.

Začinjena mešanica oreščkov

božična mešanica oreškov foto: profimedia LIZA MAJA

Porcij: 1
Čas priprave: 20 min

Sestavine:
Za en kozarec (400 g):
200 g mandljev
100 g brazilskih orehov
100 g praženih arašidov
½ čajne žličke zdrobljenih posušenih čilijev
1 čajna žlička mlete dimljene paprike
½ žlice rjavega trsnega sladkorja
1 žlica semen čija
2 žlici olja
2 čajni žlički morske soli

Priprava:


1. Vse oreščke zmešajte s posušenimi zdrobljenimi čiliji, dimljeno papriko, sladkorjem in semeni čija. Nato vse skupaj pokapajte z oljem in spet premešajte.
2. Zmes razporedite po pekaču, obloženem s papirjem za peko. Postavite v pečico, ogreto na 180 °C, in pecite 10 minut. Pustite, da se ohladi in pred serviranjem rahlo potresite s soljo.

NASVET: To je tudi odlično Miklavževo darilo!

Panettone s kandiranim sadjem

Čas priprave: 60 min

panetton foto: profimedia LIZA MAJA


Sestavine:
Za testo:
650 g polostre moke
50 g kvasa
150 g sladkorja v prahu
250 ml mleka
5 rumenjakov
1 žlička soli
ščepec naribanega muškatnega oreščka
lupina 1 limone
150 g kandiranega sadja
150 g rozin
200 g masla
maščoba za mazanje
sladkor v prahu za posipanje

Priprava:
1. V presejano moko nadrobite kvas in polovico sladkorja, prilijte mlačno mleko in pustite na toplem mestu, da vzhaja. Dodajte druge sestavine in pregnetite. Na koncu prilijte mlačno stopljeno maslo.
2. Testo temeljito pregnetite in pustite na toplem mestu približno 30 minut, da vzhaja. Nato testo oblikujte v 2 hlebca. Ob stranicah z namaščenim pergamentnim papirjem obložite 20 cm visok pekač s premerom 16 cm.
3. Vanj položite en hlebček in ga pustite vzhajati 30 minut.
4. Pecite v ogreti pečici pri 200 °C približno 20 minut, nato temperaturo znižajte na 160 °C in pecite približno 30 minut. Po peki pustite v pekaču 30 minut, da se ohladi, nato ga obrnite na rešetko. Ko se ohladi, odlepite papir. Drugi hlebček pecite enako. Posipajte s sladkorjem v prahu. ***null***

prejšnji članek
Salzburg - mesto z eno najlepših adventnih tradicij
Življenjski slog
Salzburg - mesto z eno najlepših adventnih tradicij
naslednji članek
Učinek razstrupljevalne kopeli lahko primerjamo s tridnevnim postom
Moda&Lepota
Učinek razstrupljevalne kopeli lahko primerjamo s tridnevnim postom

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.