Medeno hiško lahko pripravite tudi doma. foto: Shutterstock
Hiška iz medenjakov je čudovita praznična sladica in kreativni projekt, ki v prazničnem času razveseljuje tako otroke kot odrasle. Tradicionalno se pripravlja v božičnem obdobju, ko so domovi prežeti s toplino, vonjem po medu, cimetu in ingverju ter pričakovanjem prazničnih radosti. Gre za dekorativno in užitno hišico, ki jo sestavljajo plošče iz medenjakovega testa – bogatega z medom in aromatičnimi začimbami, kot so cimet, klinčki, kardamom in ingver. Plošče, ki predstavljajo stene, streho in druge arhitekturne detajle, se pečejo posebej in nato "gradijo" s pomočjo sladkorne glazure, čokolade ali druge užitne mase, ki služi kot lepilo.
Okrasitev hiške je tista, ki ji daje poseben čar. Običajno so stene hiške poslikane s sladkorno glazuro v prazničnih vzorcih, kot so snežinke, ledene sveče ali majhna okenca z zavesicami. Strehe so prekrite z bonboni, čokoladnimi dražeji, gumijastimi medvedki ali pa preprosto potresene z mletim sladkorjem ali kokosovo moko, ki posnema sveže zapadli sneg. Na hiško lahko dodate še majhne detajle, kot so dimniki, vrtne ograjice, in celo figure snežakov ali jelenčkov, izdelane iz fondanta ali piškotov.
Potrebne bo le nekaj domišljije, za ščepec čarovnije, morda malo packarije, pa bo hiška nared, da v vas prebudi otroka in najdejo varno zatočišče vsa hrepenenja in želje za leto, ki prihaja.
Sestavine za eno veliko hišo in dve majhni hiški:
125 g zmehčanega masla
125 g temnega sladkornega sirupa
100 g + 250 g sladkorja v prahu
340 g moke
10 g začimb za medenjake
1 jedilna žlica grenkega kakava
5 g pecilnega praška
1 beljak
čokoladni okraski
Priprava:
1. Pečico segrejte na 190 °C (ventilacijsko na 170 °C). Pekač obložite s papirjem za peko. Iz papirja izrežite dve šabloni za hiške: pravokotnik 10 x 13 cm za veliko hišo in 5 x 7,5 cm za majhni hiški.
2. Kremasto stepite maslo s sladkornim sirupom in 100 g sladkorja v prahu.
3. Moko zmešajte z začimbami za medenjake, žlico kakava in pecilnim praškom. Vse skupaj dodajte mešanici masla in sirupa ter zgnetite v testo. Oblikujte ga v kroglo.
4. Testo zvaljajte približno 0,6 cm na tanko. Z večjo papirnato šablono izrežite pravokotnik in ga položite na dno pekača. Nadaljujte z izrezovanjem pravokotnikov (za veliko hišo potrebujete 6 plošč in še 6 manjših za 2 majhni hiški) in jih na pekač polagajte vsaj 1 cm narazen. Pri sprednji in zadnji stranici velike hiše izrežite zgornji del v obliki trikotnika za streho.
5. Vzorec za streho vtisnite v testo z žlico, okna izrežite z nožem, enako vrata. Ostanke testa ponovno zgnetite in zvaljajte. Plošče pecite približno 12 do 14 minut ter jih ohladite na mreži.
6. Za sladkorni premaz gladko stepite beljak in 250 g sladkorja v prahu. Ta premaz uporabite kot lepilo za sestavljanje hiše – namažite plošče in jih stisnite skupaj. Preostalo sladkorno maso nadevajte v brizgalno vrečko, okrasite hiško ter počakajte, da se strdi. Zimsko vzdušje pa pričarajte s sladkorjem v prahu, ki ga s čopičem radodarno nanesite na streho.
Hiška iz medenjakov oziroma medena hiška je prisrčna praznična tradicija. foto: shutterstock
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.