stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Kultura
 

Čaka, da mu na glavo pade klavir

18. 11. 2016; 05.26
Avtor: T. I./Vklop
hugh laurie

foto: Profimedia

Hugh Laurie se spet uči medicinskih izrazov.

Da jih je pretental s svojim naglasom, so Hughu Laurieju Američani že zdavnaj oprostili. In zdaj, ko je z zvezdo tudi uradno postal vsaj malo njihov, jih bo poskusil kot zdravnik prepričati znova. Ne kot House, da ne bo pomote.

»Svet je nepravičen. Star sem 57 let in moje življenje od vsega začetka spremlja neznanska sreča, zato zdaj pričakujem, da mi bo na glavo padel klavir, da se znova vzpostavi ravnovesje. Danes se bom sončil v tej veliki časti in neverjetni sreči, jutri pa se bom posvetil globalni nepravičnosti,« se je pošalil Britanec, ko so mu pred kratkim na hollywoodskem Pločniku slavnih podelili zvezdo. Na prireditvi seveda ni manjkal njegov dolgoletni partner v »komičnem zločinu« Stephen Fry, s katerim sta se spoznala med študijem na Cambridgeu in že dolgo pred Housom ustvarila kultne vloge v Črnem gadu, A Bit of Fry and Laurie, Jeeves and Wooster. »Ni prvi pametni ali prijazni zvezdnik, ki so ga zacementirali v starem Hollywoodu, a upam si trditi, da ni noben zvezdnik pametnejši ali prijaznejši,« je slavljencu polaskal dobri prijatelj.

Igralec s svojo novo zvezdo. Brez angleške zastave pač ne gre. foto: Profimedia

Za temnimi šipami

Če si je Laurie na Otoku in širše z omenjenimi vlogami ustvaril sloves (v Črnem gadu je kot slaboumni princ ali naivni vojak naravnost briljanten), pa je bil v ZDA bolj ali manj neznano ime. Dokler ni prišel dr. Gregory House. Bistrega ljudomrznega cinika je odigral s tako prepričljivim ameriškim naglasom, da se je režiserju Bryanu Singerju pobesila čeljust, ko je izvedel, da na avdicijskem posnetku v resnici nastopa Britanec (da bi igralca poznal, bi bilo skorajda preveč pričakovati). Čeprav je bil Singer prepričan, da mora vlogo dobiti ameriški igralec, je na koncu moral angažirati  prav neprekosljivega Laurieja. Poteza se je izkazala za pravilno: ena najbolj gledanih serij na svetu, pet emmyjev, dva zlata globusa Laurieju, ki je na vrhuncu prejemal okrog 400 tisoč dolarjev za epizodo, s čimer se je zavihtel med najbolje plačane igralce na svetu. Toda osem let odsotnosti od doma in naporni snemalni urniki so zahtevali svoj davek: »Vse to nenehno ponavljanje in rutina … Včasih se mi je zdelo, da sem zaprt v kletko in ne morem zbežati, bilo je kot v nočni mori,« je priznal Britanec, čigar premoženje ocenjujejo na okrog 40 milijonov dolarjev. Zaradi velike prepoznavnosti in da bi se izognil bliskavicam telefonov, je moral potemniti šipe svojega avtomobila, opustil je nakupovanje, ker so ljudje vsakič buljili v njegovo nakupovalno košaro ... Pričakovati je bilo, da se bo dokončno vrnil domov k ženi Jo in trem otrokom, se posvetil svoji veliki strasti, bluesovski glasbi (pred tremi leti je s koncertom v Križankah navdušil tudi Slovence), ter se poslovil od Los Angelesa, ki je bil med letoma 2004 in 2012 njegov drugi dom. Pa se je vrnil. In ne le to, znova je oblekel celo zdravniško haljo.

Zdravnik brez bombe

Po odlično sprejetih stranskih vlogah v serijah Nočni receptor in Podpredsednica se je Laurie na male zaslone letos v velikem slogu vrnil s serijo Chance. Gre za napeto srhljivko v slogu filma noir, v kateri igra dr. Eldona Chancea, prijaznega in sočutnega nevropsihiatra, ki ga dogodki potegnejo v nasilni in nevarni svet zamenjane identitete, policijske korupcije in duševnih bolezni, medtem ko žonglira še z lastno eksistencialno krizo. Dr. Chance je Housovo popolno nasprotje, se strinja igralec. »Zdravnikova vest je bila komorna glasba. Visokostna, čudovito napisana. Chance je veliko bolj intimna in občutljiva serija. Prav zaradi vsega tistega, česar ta melanholična zgodba nima, sem jo vzljubil. Nima šal, nima dramatične akcije. Ni virusa, ki bi ogrozil Manhattan, ni supermoči. Ni obratov v slogu 'Izkazalo se je, da sta brat in sestra!'. Ni tiktakajoče bombe in liki enostavno so. To se mi zdi krasno. Mar ni dobro, da se vsi skupaj malce umirimo? Se pa zavedam, da je svet televizije zelo tekmovalen, boj za pozornost krut in da bomo morda plačali ceno.« A glede na to, da je Hulu že naročil tudi drugo sezono, cena najbrž ne bo previsoka. »Mislim, da si moramo nadaljevanje najprej zaslužiti,« je stvaren Britanec.

prejšnji članek
Will in Kate sta preskočila vrsto, čeprav živijo v plesni in vlagi
Svet slavnih
Will in Kate sta preskočila vrsto, čeprav živijo v plesni in vlagi
naslednji članek
Horoskop: Z njim ne boste nikoli revni!
Horoskop
Horoskop: Z njim ne boste nikoli revni!