Robert Golob
Svet24.si

Robert Golob o priznanju Palestine: »Grozote so nedopustne in se morajo končati«

borut petek
Necenzurirano

Sin novega lastnika Panvite z Borutom Petkom kupil luksuzno vilo v Poreču

njena.si
njena.si njena.si
Kultura
 

Slovenski igralci združeni proti uničevanju slovenskega filma

7. 10. 2020; 09.00
Avtor: K.M.
Katarina Čas
Slovenski igralci, producenti in režiserji so se združili in posneli pomembno sporočilo, ki govori o tem, kako je avdiovizualna kulturna v sodobnem času pomembna.

Več deset filmskih ustvarjalcev je danes v ljubljanskem kinu Komuna, kjer poteka okrnjen Festival slovenskega filma, izrazilo nezadovoljstvo nad sedanjo zaustavitvijo produkcije. Državo so pozvali k izpolnjevanju pogodbenih obveznosti, debirokratizaciji filmskega ustvarjanja in financiranja ter povišanje sredstev na obljubljenih 11 milijonov evrov. Ob tem pa so posneli tudi vidosporočilo, za katerega želijo, da zaokroži med Slovenci. 

"Slovenske filmske produkcije že mesece čakajo na izplačila za opravljeno delo. Filmski ustvarjalci, samostojni podjetniki, podjetja itd. čakajo na plačilo za svoje delo, ki so ga nekateri opravili še v lanskem letu. Gre za projekte iz prejšnjih let, zastoj ni povezan s korona problematiko. Razlog je vladna blokada, ki onemogoča sprostitev sredstev. Država krši svoje pogodbene obveznosti in v avdiovizualnemu sektorju, ki zaposluje okrog 1400 ljudi, kar je primerljivo z večjim slovenskim podjetjem, povzroča veliko kulturno in gospodarsko škodo," so zapisali v uradnem opisu videoposnetka, ki si ga lahko ogledate spodaj. V njem so številni slovenski ustvarjalci povedali, da še vedno čakajo na plačilo, tudi za lani opravljeno delo in izpostavili problem, ki ga blokada slovenskega filma ustvarja. 

Med njimi so tako producent Vlado Bulajić, producentka in režiserka Petra Seliškar, režiser Vinci Vogue Anžlovar, igralka Katarina Čas, igralec Branko Završan in številni drugi pomembni ustvarjalci slovenskega filma, ki želijo izpostaviti problem trenutne situacije, za katero pa ni kriva zgolj korona.

prejšnji članek
Horoskop: Dosežete lahko vse, kar ste si zastavili
Horoskop
Horoskop: Dosežete lahko vse, kar ste si zastavili
naslednji članek
Inja Zalta po zbiranju denarja napovedala vrnitev v ZDA
Svet slavnih
Inja Zalta po zbiranju denarja napovedala vrnitev v ZDA
#obraziavenija
obraziavenija