pirc musar bql
Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu Roka Piletiča

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Kultura
 

Kranj je v soboto obiskala igralska smetana

13. 6. 2023; 09.00
Avtor: K.M.
Krafft, odprje 5

Dve legendi: Miki Manojlović in Boris Cavazza foto: Maša Pirc

Kranjski igralski filmski festival v Kranj prinaša 16 celovečernih filmov in zanimive brezplačne filmske dogodke za mlade in stare. Odprtja so se udeležili številni priznani slovenski ustvarjalci.

V soboto je predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar odprla 3. Kranjski igralski filmski festival Krafft, ki bo potekal do 17. junija. Na odprtju, ki se ga je udeležila tudi ministrica za kulturo Asta Vrečko, sta nagrade za življenjsko delo prejela igralca Boris Cavazza in Špela Rozin, bienalno nagrado častni lok pa plesalec in koreograf Iztok Kovač. Festival se je začel z mojstrskim tečajem legendarnega srbskega igralca Mikija Manojlovića, ki je prejel tudi častno nagrado zlato jabolko.

Predsednik festivala Krafft, igralec Branko Završan foto: Maša Pirc

Igralsko nagrado veliki plan so prejeli Tina Vrbnjak za vlogo Klavdije Jaklič v seriji Gospod profesor, Jure Henigman za vlogo Sama Demšarja v seriji Gospod profesor ter igralci filma Orkester, ki sta jih je na podelitvi zastopala Gregor Zorc in Vesna Pernarčič. Nagrado glas risanke je prejel Jurij Zrnec, priznanje kontraplan pa Ana Lampret. Odprtja so se poleg nagrajencev udeležili največji obrazi slovenskega filma: videli smo lahko Domna Valiča, Roka Viharja in Ajdo Smrekar. Igralka Iva Krajnc Bagola se je zakramljala z Mikijem Manojlovićem, s katerim sta v preteklosti že sodelovala.

Vesna Pernarčič in Gregor Zorc sta zastopala ekipo filma Orkester foto: Maša Pirc

Jurij Zrnec ne more iz svoje kože foto: Primož Pičulin

Na odprtje je prišel tudi Domen Valič. foto: Primož Pičulin

Igralska kolega Rok Vihar in Matej Zemljič, ki se ju spomnimo iz serije Najini mostovi. foto: Primož Pičulin

Poleg ugodnih vstopnic, ki za vse celovečerce stanejo 5 evrov, župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec izpostavlja še druge brezplačne dogodke, ki jih lahko obiščejo prebivalci in obiskovalci Kranja: "Na Krafftu se v kinu dogaja že dopoldan, saj so na sporedu slovenski mladinski filmi, ki so jih zaznamovali odlični igralci. Brezplačen ogled smo omogočili kar 450 kranjskim šolarjem". Branko Završan, predsednik Festivala Krafft, je po odprtju povedal: "Vesel sem, da nam je že tretje leto uspelo organizirati edini igralski filmski festival v regiji, še bolj pa, da so se nam na otvoritvi festivala pridružili igralci, ki so tako pomembno zaznamovali slovenski film in kinematografijo nekdanjega jugoslovanskega prostora, da si filma brez njih sploh ne znamo predstavljati. Režiserji ustvarjajo filme, zaradi igralcev pa radi hodimo v kino. Zato vse ljubitelje filma iz Kranja in Slovenije še enkrat vabim na projekcije."

Festival nastaja v koprodukciji Filmskega društva Krafft in Prešernovega gledališča Kranj v sodelovanju z Mestno občino Kranj. Festival finančno podpira Slovenski filmski center, javna agencija Republike Slovenije. Partnerji festivala so Društvo slovenskih avdiovizualnih igralcev, AIPA, k.o in Zavod Carnica. Projekcijo filma Pero sta omogočila produkcijska hiša Vertigo in Prešernovo gledališče Kranj.

Tina Vrbnjak je za vlogo Klavdije Jaklič v seriji Gospod profesor prejela nagrado veliki plan

Tina Vrbnjak je za vlogo Klavdije Jaklič v seriji Gospod profesor prejela nagrado veliki plan foto: Maša Pirc

prejšnji članek
Žanet že v šovu čutila, da je zgodba s Timijem končana
Resničnostni šovi
Žanet že v šovu čutila, da je zgodba s Timijem končana
naslednji članek
Foto: Slovenski športniki navdušili v policijskih uniformah
Svet slavnih
Foto: Slovenski športniki navdušili v policijskih uniformah