zahi hawass
Svet24.si

Resnični Indiana Jones

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Kultura
 

Film z Niko Rozman vlogi nominiran za študentskega oskarja in bafto

28. 8. 2023; 06.00
Avtor: K.M.
sebastian-cavazza, nika-rozman

Sebastian Cavazza in Nika Rozman sta skupaj zaigrala v Jezeru foto: Miloš Ojdanić

Igralka, ki smo jo pri nas gledali v seriji Jezero in njenih izpeljavah, se vse bolj uveljavlja tudi na mednarodnem trgu.

Kratki film Resnica (Istina) nemške režiserke Tamare Denić z Niko Rozman v glavni vlogi nominiran za študentskega oskarja in bafto. Nika Rozman, ki niza uspešne vloge v tujih filmih, v Resnici upodobi požrtvovalno srbsko novinarko, ki mora zaradi političnih pritiskov pustiti svoje življenje v Beogradu in se s hčerko čez noč odseliti v Nemčijo. Lik novinarke Jelene, ki ga je odigrala, je Nika Rozman opisala kot polnokrven, večplasten in kompleksen.

"Ko mi je agentka iz Sarajeva poslala sporočilo, da sem vabljena na avdicijo za nemški film, v katerem naj bi igrala glavno vlogo srbske novinarke, se mi je seveda zdelo super, nisem po verjela, da je mogoče, da izberejo slovensko igralko. Ko sem prejela scenarij, sem v trenutku vedela, da si to vlogo želim igrati, saj gre za polnokrven, večplasten in kompleksen lik ambiciozne fotoreporterke, ki mora zaradi političnih pritiskov pustiti svoje življenje v Beogradu in se s hčerko čez noč odseliti v Nemčijo. Izredno ganljiva zgodba, dodelan scenarij in izjemno aktualna tema, ki obravnava svobodo govora, neodvisnost medijev in pomen raziskovalnega novinarstva v današnjem času, so me takoj pritegnili," je o samem snemanju povedala Nika.  

Izsek iz filma. foto: HMS

29-minutna nemško-srbska drama Resnica v režiji Tamare Denić je bila pred dnevi med več desettisočimi filmi z vsega sveta nominirana za študentskega oskarja (Student Academy Award) v kategoriji igranih filmov (Live Action Narrative). Nagrado podeljuje Ameriška akademija filmskih umetnosti in znanosti. Ob tem je Resnica med nominiranimi študentskimi finalisti za prestižno mednarodno nagrado bafta, prejela pa je že nagrado publike na 44. nemškem filmskem festivalu Max Ophüls Preis v mestu Saarbrücken.

Resnica odkriva zgodbo o fotoreporterki Jeleni, ki živi in dela v Beogradu, a se je zaradi pritiskov desnih ekstremističnih skupin in njihovih groženj prisiljena s hčerko preseliti v Hamburg, »varno« zavetje Evrope, kjer se izkaže, da se tam nikakor ne cedita med in mleko. Resnica problematizira naraščajoče nasilje nad novinarji in vedno bolj strupeno ozračje za objektivne informacije v današnjem svetu.

prejšnji članek
Za koga bi Žan Serčič dal vse?
Svet slavnih
Za koga bi Žan Serčič dal vse?
naslednji članek
Poseben uspeh in čast za hči Marka Milića
Svet slavnih
Poseben uspeh in čast za hči Marka Milića