podgana
Svet24.si

Po podgani v konzervi rjavega fižola se je le oglasil proizvajalec

1706792389-b60k4933-1706792354008
Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra Janševe vlade

njena.si
njena.si njena.si
Kultura
 

V Ljubljani se je začel maraton kratkih filmov Muvit 6x60

22. 8. 2023; 12.45
Avtor: K.M.
MUVIT 6X60 2023

Maraton pričenjajo s startom 21. avgusta in zaključno prireditvijo 25. avgusta v ljubljanskem centru urbane kulture, Kinu Šiška. foto: Valter Leban

V ljubljanskem Kinu Šiška se je včeraj začel letošnji maraton ustvarjanja kratkih filmov Muvit6x60. Prijavljene filmske ekipe so dobile tematiko, po kateri bodo do srede do polnoči ustvarjale kratke filme v dolžini šest do osem minut.

Maraton ustvarjanja kratkih filmov letos poteka desetič po vrsti. V zavodu Muvit so si ga zamislili na način, da prijavljene ekipe v kratkem času ustvarijo kratke filme, pri čemer morajo slediti trem usmeritvam, predmetu, akciji in stavku, ki so jih organizatorji izžrebali ob današnjem začetku. Za ustvarjanje filma imajo na voljo 60 ur. Na maraton se lahko prijavi vsakdo, saj starostne omejitve ni, prav tako niso potrebne izkušnje. Ker pa je ustvarjanje intenzivno, se zgodi, da vsi filmov ne dokončajo, je ob začetku maratona za STA povedala programska vodja Maja Šest.

Letos se je nanj prijavilo 24 ekip. Njihove filme bo ocenjevala žirija, v kateri so direktor fotografije Miloš Srdić, režiserka Špela Čadež in igralec Francesco Borchi. Nagradila bo najboljše tri, v katerih so ekipe znale kreativno in filmsko uporabiti izžrebane usmeritve.Na petkovem zaključku bodo podelili nagrade zlati, srebrni in bronasti muvit v skupni vrednosti 4000 evrov. Ob tem bodo popoldne zavrteli vsa ustvarjena dela, zvečer pa še najboljših 12 filmov po izboru žirije.

Svoje izkušnje z maratona sta prijavljenim ekipam predstavila režiser zmagovalnega filma prvega Muvita 6x60 Luka Štigl in režiser lanskoletnega zmagovalnega filma Žiga Kukovič, ki sta podala tudi nekaj nasvetov o tem, kako pristopiti k filmskemu ustvarjanju. Med drugim sta jim zaželela, da bi ustvarili tisto, kar bi si sami želeli gledati na platnu.

prejšnji članek
Recept: Preprosta kremna juha z blitvo
Kulinarika
Recept: Preprosta kremna juha z blitvo
naslednji članek
Jože Potrebuješ priznal: Sramota
Svet slavnih
Jože Potrebuješ priznal: Sramota