Annalena Baerbock
Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo stranko vodijo v Moskvo

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Kultura
 

Mednarodni festival sodobne fotografije: Kranj Foto Fest

10. 8. 2023; 03.30
Avtor: K.M.
Jonas Kakó, Umirajoča reka, Dying River, dovoljenjem Kranj Foto Fest

Jonas Kakó, Umirajoča reka, Dying River, dovoljenjem Kranj Foto Fest foto: Jonas Kakó, Umirajoča reka, Dying River, dovoljenjem Kranj Foto Fest.

Odziv na javni razpis Kranj Foto Festa za razstave na temo »Človek – narava« je bil naravnost neverjeten – nanj je prispelo kar 656 prijav iz 90 držav s šestih kontinentov.

Žirija je nagradila 20 projektov: enega zmagovalca, enega prejemnika posebne omembe in 18 finalistov v ožjem izboru. Vsi se bodo v Kranju predstavili na razstavah v okviru programa letošnjega festivala.

Tema festivala: Človek — narava

Svet je danes priča številnim velikim težavam, ki so neposredno povezane s človekovim ravnanjem z naravo, ta pa posledično uničuje življenjski prostor ne le za rastline in živali, temveč tudi za ljudi. Po podatkih Združenih narodov največjo grožnjo predstavljajo globalno segrevanje, ki je posledica uporabe fosilnih goriv, slabo upravljanje na mednarodni in lokalni ravni, višek hrane, ki ga zavržemo, nižanje biotske raznovrstnosti, onesnaževanje s plastiko, krčenje gozdov, onesnaževanje zraka, taljenje ledenih površin na severnem in južnem polu in posledičen dvig morske gladine ter zakisanje oceanov.

Jasper Doest, Spoznajte Boba - Meet Bob4, z dovoljenjem Kranj Foto Fest foto: Jasper Doest z dovoljenjem Kranj Foto Fest

Paolo Verzone, Arktična ničla, Arctic Zero, z dovoljenjem Kranj Foto Fest foto: Paolo Verzone z dovoljenjem Kranj Foto Fest

Na področju kmetijstva je na svetovni ravni 60 % kmetijskih površin namenjenih govedoreji, čeprav ta predstavlja le 24 % porabe mesa. Vsako leto je erodiranih več kot 68 milijard ton vrhnjega sloja tal, ta proces pa poteka 100-krat hitreje, kot se lahko tla naravno obnavljajo. Hitra moda vsako leto ustvari vsaj 92 milijonov ton tekstilnih odpadkov, do leta 2030 pa naj bi to število naraslo na 134 milijonov ton na leto. Rudarjenje kobalta predstavlja temno stran prehoda na obnovljive vire energije, poleg tega pa je po podatkih Združenih narodov približno 40 % tal na planetu degradiranih.

Za nas, organizatorje Kranj Foto Festa, so to osrednje teme, s katerimi se trenutno sooča človeštvo. V tretji ediciji festivala želimo zato poudariti odnos med človekom in okoljem – od dokumentarne fotografije, ki prikazuje vpliv in posledice človekovih dejanj na naravo, do sodobnejšega, konceptualnega in domiselnega jezika fotografije. To je priložnost za fotografe in vizualne pripovedovalce zgodb, da s svetom delijo svoje poglede na izbrano temo in tako prispevajo k odpiranju vprašanj in iskanju odgovorov o odnosu med človekom in naravo.

Osrednja tema letošjega festivala je odnos med človekom in okoljem. foto: Kranj Foto Fest

Osrednja tema letošjega festivala je odnos med človekom in okoljem. foto: Kranj Foto Fest

Osrednja tema letošjega festivala je odnos med človekom in okoljem. foto: Kraj Foto Fest

Očarljivo staro mestno jedro Kranja se bo ponovno spremenilo v živahno središče sodobne fotografije. Na festivalu se bodo zbrali tako uveljavljeni fotografi kot tudi fotografi mlajše generacije iz Slovenije in tujine. Letošnji program se ponaša z več kot 30 fotografskimi razstavami, pogovori z umetniki, mojstrskim tečajem, pregledom portfolijev, nočnimi projekcijami in vodenimi ogledi po slikovitem Kranju in naravi, ki ga obdaja.

Z združevanjem tako mladih kot že uveljavljenih umetnikov z vsega sveta želimo mesto Kranj spremeniti v spodbudno stičišče sodobne fotografije v tem delu Evrope, v ospredje postaviti fotografijo in njen pomen ter vzpostaviti platformo za dialog med fotografi, študenti, kuratorji, pedagogi, fotografskimi navdušenci in lokalno skupnostjo. Kranj je kot gostitelj festivala sam po sebi unikaten, v njem pa se zgodovina srednjega in novega veka srečujeta s sodobnostjo in prihodnostjo inovativnosti. Prav v tem mestu je leta 1842 Janez Puhar, prvi slovenski fotograf, razvil izvirni proces fotografije na steklo. Ta izjemen zgodovinski dosežek predstavlja izhodiščno točko festivala.

prejšnji članek
Če se Tadej Pogačar fotografira z vami, darujete za prizadete v poplavah
Svet slavnih
Če se Tadej Pogačar fotografira z vami, darujete za prizadete v poplavah
naslednji članek
Tina Maze: Črnjani so utruijeni, fizično in psihično, a nasmejani
Svet slavnih
Tina Maze: Črnjani so utruijeni, fizično in psihično, a nasmejani