pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola
Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski šoli

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Kultura
 

Filmska glasba v Križankah

7. 8. 2023; 09.00
Avtor: Pe. T.
The Music Of The Wall  A Homage To Pink Floyd

Enajsti studijski album zasedbe Pink Floyd, ki je izšel leta 1979, je eden izmed najbolj znanih konceptualnih albumov vseh časov. foto: Star Entertainment

Med 16. in 19. avgustom lahko v Križankah ob 17.00 in 21.00 uri prisluhnete glasbi iz svojih najljubših filmov v izvedbi Ukrajinskega državnega orkestra.

Čarobna glasba Harryja Potterja

Zimmer pravi, da vse, kar piše, izhaja iz osebnega okolja; vsega, kar zna, se je naučil s sodelovanjem in eksperimentiranjem foto: Star Entertainment

16. avgusta bomo prisluhnili glasbi čarobnega sveta Harrya Potterja. Čarobna glasba k filmski upodobitvi fantazijskih romanov pisateljice J. K. Rowling bo z odra Križank zvenela v obliki edinstvenega koncertnega večera z zvezdniškimi solisti, zborom in Ukrajinskim državnim orkestrom pod vodstvom Sergeja Černijaka. Ta izkušeni in vsestranski ukrajinski dirigent se je med svojim izobraževanjem in delovanjem izobrazil oziroma uveljavil v komorni, orkestrski in operni glasbi. Program vključuje filmsko glasbo s petimi oskarji nagrajenega legendarnega skladatelja Johna Williamsa (prvi trije filmi), kot tudi Patricka Doyla (četrti film), Nicholasa Hooperja (peti in šesti film) in Alexandra Desplata (sedmi in osmi film) ter glasbo iz predstave Harry Potter in otrok prekletstva.

Poslušalci bodo doživeli najpomembnejše glasbene trenutke Harryja Potterja, kot so Hedwigina tema, Bradavičarkina himna, Dumbledorjevo slovo in Lilijina tema, medtem ko bodo koncert vizualno popestrili čarobni svetlobni in laserski učinki. Dogodek bosta povezovala zvezdniška gosta, britanska igralca originalne zasedbe, Danielle Tabor, ki je znana po svoji vlogi Angeline Johnson v prvih treh filmih franšize, ter James Payton, ki ga poznamo kot Franka Velerita, očeta Nevilla, v petem filmu Harry Potter in Feniksov red. Predstava bo potekala v angleškem jeziku brez slovenskih podnapisov.


Glasba iz Gospodarja Prstanov, Hobita in Prstanov moči

Dvourno večerno predstavo z edinstveno glasbo prodornih zvokov Mordorja in liričnih melodij vilincev bomo doživeli 17. avgusta. foto: Star Entertainment

17. avgusta bo skoraj sto nastopajočih od glasbenikov orkestra do vokalnega zbora in izvrstnih solistov občinstvo popeljalo skozi glasbo Tolkienovega svetovno znanega fantazijskega sveta Gospodarja prstanov, Hobita in Prstanov moči. Howard Shore, eden najpomembnejših avtorjev filmske glasbe, je najbolj znan po svoji glasbi za filmsko adaptacijo Tolkienove pustolovsko-fantazijske trilogije Gospodar prstanov  Petra Jacksona. Shore je po vzoru Wagnerja s prefinjeno tehniko prepletajočih in spreminjajočih se leitmotivov – motivov, ki označujejo določeno osebo, predmet ali silo – pripomogel k temu, da so filmi dosegli svojo dramaturško globino.

Čeprav se o umetniški vrednosti filmske glasbe še vedno pogosto razpravlja, mnogi učenjaki in kritiki menijo, da evokativna glasba, ki jo je Shore napisal za Tolkienov svet, izkazuje takšno obvladovanje harmonije, polifonije in orkestrskih učinkov, da bi ga zavidal marsikateri skladatelj koncertne glasbe. Čarobni glasbeni odlomki bodo z odra Križank zveneli v izvedbi Ukrajinskega državnega orkestra pod taktirko Sergeja Černijaka, podjetnega ukrajinskega dirigenta in glasbenega direktorja, ki je močno vpleten v glasbeno življenje in izobraževanje v številnih mestih svoje rodne države. Na odru se jima bodo pridružili pevka Johanna Krumin, skupina dudarjev King’s Pipers in član igralske zasedbe trilogije Hobit William Kircher, ki je igral škrata Bifurja, člana slavne Thorinove druščine, ki je spremljala Bilba Bisagina na slavnem potovanju. Predstava bo potekala v angleškem jeziku brez slovenskih podnapisov.

The Music Of The Wall

A Homage To Pink Floyd

18. avgusta prihaja v Ljubljano edinstvena izvedba znamenite rock opere The Wall.  Enajsti studijski album zasedbe Pink Floyd, ki je izšel leta 1979, raziskuje teme osamljenosti v povojni Veliki Britaniji ter vsebuje zelo močno protivojno sporočilo. The Wall  je eden izmed najbolj znanih konceptualnih albumov vseh časov in pripoveduje o življenju Pinka, ki je v drugi svetovni vojni izgubil očeta, vzgojila ga je preveč zaščitniška mati, učitelji so ga zlorabili, ko pa mu je pozneje razpadel še zakon, se je odmaknil od družbe in okoli sebe zgradil metaforični zid. Da bi zagotovili popolno izkušnjo, bo koncert vizualno popestren z osupljivo svetlobno predstavo in videoprojekcijami, primernimi za praznovanje enega največjih dosežkov v svetu rock glasbe. Predstava bo potekala v angleškem jeziku brez slovenskih podnapisov.


Glasba Hansa Zimmerja in drugih

Finalni večer štiridnevnega dogajanja bomo zaključili 19. avgusta ob zvokih glasbe spektakularnega Hansa Zimmerja in drugih. foto: Star Entertainment

Finalni večer štiridnevnega dogajanja se bo zaključil 19. avgusta ob zvokih glasbe spektakularnega Hansa Zimmerja in drugih. Hans Zimmer slovi kot eno največjih imen v zgodovini filmske glasbe. V mladosti se je uveljavljal kot klaviaturist v pop skupinah, ko pa je združil moči s filmskim skladateljem Stanleyjem Myersom, je začel razvijati edinstven in zdaj že izrazito prepoznaven slog. V svoji glasbi, ki temelji na združevanju sintetičnih zvokov s klasičnimi orkestrskimi silami, uporablja tudi druga glasbena sredstva, kot so jekleni bobni, havajska kitara, japonski inštrumenti, afriški bobni in zbori.

Prejel je vrsto nagrad, med drugim oskarja in zlati globus za Levjega kralja  in grammyja za Viteza teme. Zimmer je imenoval Ennia Morriconeja za svojega idola in vzornika ter sledil njegovemu zgledu komponiranja glasbe pred snemanjem filma. Odlomki iz uspešnic, kot so James Bond, Pirati s Karibov, Gladiator in Medzvezdje, kot tudi del Zimmerjevega idola ter vzornika Ennia Morriconeja bodo zveneli v izvedbi Ukrajinskega državnega orkestra. Vodil ga bo dirigent Sergej Černijak, izurjeni glasbenik, ki je med drugim že vrsto let aktiven v ukrajinskih mestih Lugansk, Rovno in Ternopil kot pedagog in vodja raznih orkestrov. Dogodka se bo kot povezovalec udeležil zvezdniški gost Jonathan Linsley, ki je najbolj aktiven na angleški televiziji, v filmskem svetu pa je znan po vlogi Ogilveyja v franšizi Pirati s Karibov. Predstava bo potekala v angleškem jeziku brez slovenskih podnapisov.

prejšnji članek
Paulina iz Ljubezni na vasi: Zame je bolje, če sem samska
Resničnostni šovi
Paulina iz Ljubezni na vasi: Zame je bolje, če sem samska
naslednji članek
Letošnji Kamfest odpovedan
Kultura
Letošnji Kamfest odpovedan