stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1683742138-dsc7401-01-1683742078843
Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več biti ustavni sodnik

njena.si
njena.si njena.si
Kultura
 

Umrla je slovenska igralka Vika Gril

31. 7. 2023; 02.51
Avtor: K.M.
sveča

Fotografija je simbolična. foto: Profimedia

SNG Drama Ljubljana je sporočila, da se je poslovila slovenska igralka Vika Gril, ki je sodelovala v filmih Trenutki odločitve, Erazem in potepuh in Zrušek.

Poslovila se je slovenska gledališka in filmska igralka Vika Gril, ki je pred dnevi sicer praznovala 99. rojstni dan. Leta 1951 je diplomirala na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani in se zaposlila v Ljubljanski Drami, najprej kot igralka naivk, nato tudi nosilnih karakternih vlog. Med letoma 1961 in 1969 je predavala dramsko igro na AGRFT. Vest o njenem slovesu so potrdili pri SNG Drama Ljubljana. Novica je prišla le nekaj dni zatem, ko je javnost izvedela za smrt legendarnega Dareta Valiča

"V prvih desetletjih je ustvarila veliko izjemnih vlog: od mladostnih do karakternih, a tudi veselih in komičnih. Začela je predvsem s Francko v Kralju na Betajnovi in z Nežko v Linhartovem Matičku, a tudi z Lenčko v Finžgarjevi Razvalini življenja, da je zatem posegla že po naslovni vlogi v Lorcovi Yermi. Kmalu nato pa je tudi že bila radoživa Katarina v Ukročeni trmoglavki. Vsemu temu so nato sledile številne vidne vloge najrazličnnejših odrskih zvrsti v delih, kot so Molièrov Žlahtni meščan, potem pa tudi Izsiljena ženitev in Šola za može, ali pa Višnjevskega Optimistična tragedija, oz. Kreftovi Kranjski komedijanti," so zapisali na uradnem profilu SNG Drama Ljubljana. 


K temu so še dodali: "Kot igralka je Grilova vselej znala vsako vlogo razumsko dobro razčleniti, vsak odrski lik pa zmerom tudi psihološko pravilno poglobiti in zlasti še mu dati tudi pravi zunanji izraz. Vso svojo igralsko dobo je torej poznala vsa, tudi najsubtilnejša izrazna sredstva umetniškega ustvarjanja."

Žalujočim izrekamo iskreno sožalje. 

prejšnji članek
Osvežitev: pijača, ki vas bo zagotovo odžejala
Kulinarika
Osvežitev: pijača, ki vas bo zagotovo odžejala
naslednji članek
Hitro prepoznajte znake sončarice!
Zdravje
Hitro prepoznajte znake sončarice!
#nasazenazenska
nasazenazenska