zahi hawass
Svet24.si

Resnični Indiana Jones

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Kultura
 

V Križanke se vračajo jazz in latino ritmi

8. 8. 2023; 10.00
Avtor: Pe. T.
Bossa de Novo

Bossa de Novo je komorna jazz skupina, ki ustvarja v stilu bossa nove, cool jazza in afrobrazilskih tradicij; letos praznuje 20-letnico delovanja foto: last izvajalca

24. avgusta bo v Križankah nastopila zasedba Bossa de Novo, na odru pa se jim bo pridružil še eden najboljših brazilskih aranžerjev, producentov in pianistov César Camargo Mariano.

Začetki slovenske glasbene skupine Bossa de Novo segajo v leto 2003, ko je Primož Vitez v Riu de Janeiru posnel svoje prve izvedbe Dorivala Caymmija in Antônia Carlosa Jobima – dveh pomembnih protagonistov pri rojstvu in populariziranju sloga bosse nove. Danes je to priljubljena zasedba, ki v to specifično brazilsko ritmiko in harmonije prireja tudi druge glasbene zvrsti, kot so jazzovski standardi in slovenske ponarodele ter popularne pesmi.

César Camargo Mariano je leta 2006 postal prejemnik nagrade latin grammy za življenjsko delo foto: last izvajalca

Vodja skupine Vitez, ki poje v portugalščini, francoščini, španščini, italijanščini, slovenščini, srbščini in hrvaščini, poskrbi, da so vsi ti jeziki enako primerni mediji za mehko in asimetrično vokalizacijo in ritmiko bosse nove. Zasedba je nastopala in snemala s številnimi uglednimi ter splošno priznanimi glasbeniki, tokrat pa bodo na odru združili moči z enim najboljših brazilskih aranžerjev, producentov in pianistov. César Camargo Mariano je kot mladi pianist v 60. letih hitro zaslovel, danes pa velja za enega najbolj priznanih umetnikov iz svoje domovine.

prejšnji članek
Dončić v dobrodelne namene podaril svoj dres
Svet slavnih
Dončić v dobrodelne namene podaril svoj dres
naslednji članek
Dobrodelni tudi Fehtarji in Nina Pušlar
Svet slavnih
Dobrodelni tudi Fehtarji in Nina Pušlar