Annalena Baerbock
Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo stranko vodijo v Moskvo

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Kultura
 

Na enem izmed največjih festivalov v Evropi žurali tudi znani Slovenci

21. 8. 2023; 09.30
Avtor: K.M.
Sziget, Raiven, Ravnik

Na festivalu Sziget sta uživala tudi najboljša prijatelja foto: Sandi Fišer/Sziget festival

Sziget je v prestolnico Madžarske tudi letos privabil številne željne dobre zabave, glasbe in drugih kulturnih aktivnosti. Med njimi so bili seveda tudi Slovenci, ki so podaljšan in sončen vikend izkoristili za dnevni ali več dnevni izlet prežet z glasbo, dogodki in dobro hrano.

Otok svobode je letos poskrbel za številna presenečenja, novosti in predvsem za povrnitev tiste stare slave, ki jo je festival v svoji bogati zgodovini že dosegel. Program je bil bolj pester kot kdaj koli prej, v primerjavi s prejšnjimi prireditvami pa so se močno izboljšale tudi festivalske storitve. Prihodnje leto bo Sziget potekal že 30. po vrsti in sicer bo na sporedu od 7. do 12. avgusta. Letošnje dogajanje pa je številne že prepričalo v nakup prvih, že razprodanih, vstopnic za večdnevno zabavo na enem izmed otokov na Donavi. 

Pogled na festivalski otok v Budimpešti. foto: Posnetek z dronom/Sziget

Prizorišče pred glavnim odrom z zraka. foto: Posnetek z dronom/Sziget

"Letos smo obljubili veliko prenovo in odzivi kažejo, da nam je uspelo držati obljube," je dejal Tamás Kádár, glavni organizator festivala Sziget, ki obiskovalcem obljublja podobno, če ne še boljšo festivalsko izkušnjo tudi prihodnje leto, ob 30. izvedbi. "Letošnje leto je bilo prelomno v zgodovini festivala Sziget. Uspelo nam je na novo opredeliti izkušnjo Szigeta, saj smo naredili velik korak naprej in izboljšali izkušnjo gostov, hkrati pa smo oblikovali raznolik program festivala tako, da je presegel pričakovanja domačega in vse večjega mednarodnega občinstva," ješe dodal. 

Odmevna imena

Ameriški raper Macklemore obožuje Budimpešto. foto: Sandi Fišer

Letošnji festival je zaključila ameriška pevka Billie Eilish foto: Sandi Fišer

Med številnimi nastopajočimi so za največji odziv zagotovo poskrbela imena, kot so Billie Eilish, David Guetta, Florence+The Machine, Imagine Dragons, Lorde, Macklemore, Niall Horan in drugi. Številni pa so med nastopom zatrjevali, da gre za enega izmed njihovih najljubših festivalov, ki je od slovenske prestolnice recimo oddaljen le dobre 4 ure vožnje z avtomobilom. "Obožujem Budimpešto, grad, reko, arhitekturo, vzdušje. Vidim se, kako bi lahko živel tukaj. Ne misliti, da to rečem na vsakem koncertu, ker ne," so recimo besede, s katerimi je nabito polno prizorišče pod glavnim odrom nagovoril ameriški raper Macklemore

Številni Slovenci

Raiven, Gregor Ravnik in Zala Smolnikar. foto: Sandi Fišer

Pevka Raiven se je zabavala s prijatelji. foto: Sandi Fišer

Podaljšan vikend so za izkušnjo Szigeta tudi letos izkoristili številni Slovenci. Že na poti proti Madžarski in nato proti Budimpešti smo lahko srečali številne zasebne in organizirane prevoze. Tudi med obiskovalci in tistimi, ki so na otoku kampirali, pa kakšno slovensko zastavo. Seveda so bili med njimi tudi znani slovenski obrazi. Nekateri so na Madžarskem preživeli več dni, spet drugi so se udeležili samo kakšnega koncerta, saj je dnevna vstopnice za določene izvajalce lahko celo nižja, kot če si želite kupiti vstopnico v sklopu njihove glasbene turneje. Med obiskovalci smo tako opazili osebno trenerko Petro Parovel s prijateljicama, igralca Domna Valiča s prijateljico in fotografinjo Uršo Premik, pa najboljša prijatelja, glasbenika Reiven in Gregorja Ravnika, pevko in igralko Zalo Smolnikar, nekdanjo Top Smrkljo Vito Vezjak in druge. 

Skoraj pol milijona obiskovalcev

Letos naj bi se številka obiskovalcev gibala okoli 440 tisoč, kar še vedno ni absolutni rekord festivala. "Veseli nas, da smo po lanskem letu, ki je bilo še vedno zaznamovano s pandemijo, videli, kako veliko je zanimanje za Sziget. Tudi letos se ne moremo pritoževati nad številom obiskovalcev in prepričani smo, da se bo sporočilo o prenovi razširilo po vsem svetu," je namreč še pojasnil Kádár.

Je bila pa letos zaenkrat neznana Veronika 10-milijonta obiskovalka festivala, oziroma tista, ki je kupila 10-milijonto vstopnici od začetka, ki sega v leto 1993. Prvega leta je festival obiskalo 43 tisoč obiskovalcev, letos pa kar desetkrat več, čeprav še vedno čutijo posledice leta, ko so morali zaradi vsem znanih okoliščin festival odpovedati. Veronika je za darilo s strani organizatorjev v dobila stalno vstopnico na otok oziroma na sam festival.  

Na prizorišču so izobešene tudi slovenske zastave. foto: Sandi Fišer

Prizorišče pred glavnim odrom. foto: Posnetek z dronom/Sziget

Zakaj na Sziget?

Glasbeni in kulturni festival v skoraj osrčju Budimpešte pa ne prepriča samo s svojim programom, ampak zagotovo tudi lokacijo. Budimpešta se je v zadnjih letih razvila v eno izmed lepših evropskih prestolnic. Mogočna arhitektura, utrip mesta, odlična kulinarična ponudba, raznolikost med levim in desnim bregom Donave, kjer vsakdo najde nekaj zase. Festival ni zgolj večdnevna zabava, ampak lahko predstavlja tisto češnjo na torti dobrega in raznolikega dopusta pri naših sosedih. 

prejšnji članek
Pričetek Kmetije letos skrivnosten
Resničnostni šovi
Pričetek Kmetije letos skrivnosten
naslednji članek
Voditeljica navdušuje s fotografijami z bazena
Svet slavnih
Voditeljica navdušuje s fotografijami z bazena