Annalena Baerbock
Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo stranko vodijo v Moskvo

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Kultura
 

Kinodvor je v soboto zvečer obeležil stoletnico Ljubljanskega dvora

15. 10. 2023; 05.00
Avtor: K.M.
Kinodvor (2)

Kinodvor praznuje 100 let obstoja foto: SR/M24

Ljubljanski dvor je zaživel 15. oktobra 1923 s projekcijo takrat čisto svežega avstrijskega filma režiserja Mihalyja Kertesza, ki je po hollywoodskem preboju postal bolj znan kot Michael Curtiz.

Danes, točno sto let kasneje, bo Kinodvor gostil dve projekciji filma Mladi Medardo, ob 11. in 19. uri, na predvečer obletnice pa je potekal slavnostni dogodek, kjer je premiero doživela nova glasbena partitura Andreja Goričarja v izvedbi Orchestra of the Imaginary in pod njegovim vodstvom. Slavnostne prjekcije so se udeležili tudi številni slovenski igralci, filmski ustvarjalci in drugi ljubitelji filmske umetnosti. 

Direktorica Kinodvora Metka Dariš verjame, da so prvega upravnika Ljubljanskega dvora, upokojenega majorja Julija Cesarja - v tem imenu "se skriva zgodba za kakšen film" - pred odprtjem kina prevevali podobni občutki vznemirjenja in upanja kot njo."Niti v sanjah si gotovo ni predstavljal, da se bomo nekoč, čez sto let, zbrali v točno tej dvorani in ob istem filmu ter se vsi skupaj poklonili kinu na Kolodvorski in predvsem vsem, ki so zaslužni, da je ta kino ostal kino vsa ta dolga leta," je povedala občinstvu.

Pisateljica in avtorica Elza Budau foto: SR/M24

Pevec Lado Leskovar foto: SR/M24

Radijski voditelj Jure Longyka foto: SR/M24

 Težko si je predstavljati, kakšen bo današnji Kinodvor čez sto let, a najverjetneje "se za njegovo prihodnost ni bati, dokler bodo na svetu dobri ljudje, ki bodo želeli deliti to skupno izkušnjo ogleda filma v kinu," je še dodala ter dodala, da je to bistvo kina že od prve javne filmske projekcije.

Kinodvor v letošnjem letu praznuje trojni jubilej. Poleg petnajstletnice in stoletnice je v ospredju še dvajsetletnica art kina. Vse tri mejnike so do sedaj obeležili z več dogodki, v sklopu praznovanja 15. obletnice mestnega kina vsako zadnjo nedeljo v mesecu predvajajo enega od Kinodvorovih najbolj obiskanih filmov.

prejšnji članek
Ana Klašnja se je preselila
Svet slavnih
Ana Klašnja se je preselila
naslednji članek
Lepotni namigi: Jesenski odtenki šmink
Moda&Lepota
Lepotni namigi: Jesenski odtenki šmink