stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Kultura
 

Monika, Gregor in Sašo Avsenik počastili Avsenikovo glasbo

23. 6. 2023; 05.00
Avtor: K.M.
avsenik

Luka Sešek, Monika Avsenik, Lucija Selak in Alfi Nipič foto: Žan Zajc, Innea studio

Pravljica na Ljubljanskem gradu, ki so jo včeraj pričarali Monika, Gregor in Sašo Avsenik s svojim ansamblom, se bo obiskovalcem brez dvoma za vedno vtisnila spomin. Gost večera je bil med drugim tudi legenda slovenske glasbe, predstavnik prve Avsenikove generacije, Alfi Nipič.

V letu 2023 mineva 70 let, odkar so zazveneli prvi toni Avsenikovih viž. V pravljičnem ambientu Ljubljanskega gradu so Monika, Gregor in Sašo Avsenik s svojim ansamblom Avsenikov včeraj pričarali večer posvečen praznovanju 70. obletnice Avsenikove glasbe. Ob vrhuncu jubilejnih koncertov so v goste povabili imenitna imena slovenke glasbe, ki so svojim doprinosom zaznamovali bogato Avsenikovo glasbeno dediščino. Jubilejni koncerti posvečeni velikanu slovenske glasbe, se bodo sicer odvijali še do konca letošnjega leta.

70 let Avsenikove glasbe na Ljubljanskem gradu foto: Žan Zajc, Innea studio

Pridružil se jim je tudi Alfi Nipič, predstavnik prve Avsenikove generacije foto: Žan Zajc, Innea studio

Brata Avsenik sta svoje muziciranje iz domače Jožovčeve gostilne v Begunjah ponesla v svet. Sprva po bližnjih vaseh, kasneje pa na največje odre širom Evrope, Severne Amerike, Kanade ... Ansambel bratov Avsenik je tako gostoval v prestižni Berlinski filharmoniji, večkrat so razprodali münchensko Olympiahalle, ljubljansko Halo Tivoli, odpirali so polete v Planici, gostovali na olimpijadi v Sarajevu, prejeli mnogo nagrad za število prodanih nosilcev zvoka in so bili mnogokrat odlikovani za svoje delo. Po zaključku delovanja Ansambla bratov Avsenik so družinsko glasbeno tradicijo nadaljevali Gregor Avsenik s svojim ansamblom ter Gašperji; leta 2009 pa je harmonika ponovno prišla v Avsenikove roke. Sašo Avsenik, vnuk Slavka, je na znameniti oddaji Musikantenstadl v Passau prvič zaigral s svojimi muzikanti. Po štirinajstih letih lahko mirno zapišemo, da Sašo upravičuje nasledstvo dedka na harmoniki. S svojim ansamblom polni koncertne dvorane po Sloveniji in tujini, trikrat je že razprodal Gallusovo dvorano Cankarjevega doma, sprejemal slovenske športne junake, pesem Ena bolha na pomoč pa trenutno kraljuje na lestvicah slovenske narodnozabavne scene.

Sašo Avsenik foto: Žan Zajc, Innea studio

Monika, Gregor in Sašo Avsenik so z glasbenimi prijatelji napolnili prizorišče Ljubljanskega gradu foto: Žan Zajc, Innea studio

Pevka Lucija Selak in Alfi Nipič foto: Žan Zajc, Innea studio

prejšnji članek
Najuspešnejša slovenska vplivnica rada dopustuje pri sosedih
Svet slavnih
Najuspešnejša slovenska vplivnica rada dopustuje pri sosedih
naslednji članek
Večerna sprostitev pred spanjem
Zdravje
Večerna sprostitev pred spanjem