petelin, Glööckler
Svet24.si

Gasilci kokota Glööcklerja rešili pred loncem

borut petek
Necenzurirano

Sin novega lastnika Panvite z Borutom Petkom kupil luksuzno vilo v Poreču

njena.si
njena.si njena.si
Kultura
 

Spoj slovanskega bajeslovja in sredozemske kulture

7. 1. 2024; 10.00
Avtor: Pe. T
Mimika Orchestra

Mimika Orchestra foto: Marina Uzelac

Po šestih letih, ko je ob obletnici Radia Študent v Kinu Šiška popolnoma očaral občinstvo, se Mimika Orchestra v četrtek, 18. januarja, vrača v Ljubljano še na večje prizorišče, v Gallusovo dvorano Cankarjevega doma.

Popolnoma zasluženo, saj gre za orkester iz regije z najbolj izvirno glasbeno zamislijo, z združevanjem tradicijske glasbe s prijemi sodobnega jazza in vrhunske orkestracije, z lastnimi skladbami in z glasbeno-scenskim nastopom, ki popelje občinstvo v ekstazo ritma in čustev. Mimika Orchestra sta leta 2010 v Londonu ustanovila skladatelj in večinštrumentalist Mak Murtić in vokalistka Maja Rivić, nekdanji člani pa so nekateri bolj znani londonski glasbeniki kot Nubya Garcia, Jamie Benzies, Tila Gichigi Lipera in Theon Cross.

Postavo orkestra sedaj sestavljajo nekateri najbolj znani jazzovski in drugi glasbeniki iz regije, s svojim glasbenim pristopom pa nas zasedba »popelje na potovanje v izgubljeno dušo Sredozemlja« in v »staroslovanske obrede«. Avtor glasbe Mak Murtić pravi, da je zadnji album Altur Mur, ki so ga izdali leta 2022, »vizija neobstoječega kraja v Sredozemlju, kjer se prepletata kulturna in osebna reinvencija«. Besedilo je napisala Marta Kolega, za katero je bilo delo pri albumu »potovanje po jadranskih otokih, ozračje, vedenje, jezik, način življenja, pogledi na svet«, vpleteni v »zgodbo, ki odmeva v Odiseju«.

prejšnji članek
Gremo mi po svoje: 'Jaka' je danes v medicini, gore so njegova ljubezen
Svet slavnih
Gremo mi po svoje: 'Jaka' je danes v medicini, gore so njegova ljubezen
naslednji članek
Luka Božič: selil se bom na kavč
Svet slavnih
Luka Božič: selil se bom na kavč
#obraziavenija
obraziavenija